Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Στο 53% ο Φ.Π.Α....


...ίσως στο 63%, στο 73% ή στο 1133% !!! 

Κωμικοτραγικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα του Φ.Π.Α., και γι' αυτό, αν και δεν το συνηθίζουμε, σας χαλάμε την κυριακάτικη θερινή ραστώνη. Χθες το πρωί επί μακρόν, μιλώντας στην πρωινή ζώνη του MEGA, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ανακοίνωσε ότι ο Φ.Π.Α. των ξενοδοχείων θα αυξηθεί στο 23%, τεκμηριώνοντας την ορθότητα της απόφασης, μιλώντας για τον τζίρο των ξενοδοχείων και γενικά δίνοντας την εικόνα ότι γνωρίζει άριστα το θέμα και ότι η απόφαση είναι ειλημμένη. 
Μετά τα διάλειμμά όμως επανήλθε δηλώνοντας ότι έκανε λάθος (!!!) και ότι ο Φ.Π.Α. στα ξενοδοχεία θα πάει στο 13% (!!!), το οποίο και πάλι βέβαια βγάζει την Ελλάδα εκτός τουριστικού ανταγωνισμού. 
«Ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα αυξηθεί στο 23% από τον Σεπτέμβριο», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας πως το «μέτρο θα είναι προσωρινό μέχρι να πάρει ανάσα η οικονομία της Ελλάδας». Λίγη ώρα αργότερα πάντως, ανασκεύασε τις δηλώσεις του σημειώνοντας πως ήθελε να πει 13%, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, αφού υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. 
Από τον τουριστικό κόσμο και όχι μόνο υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις. 
Δειτε μόνοι σας τα βίντεο.

Ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Κω
Καθημερινά ακούμε νέα σενάρια ως προς την αναμόρφωση του ΦΠΑ τόσο στα προϊόντα γενικότερα, όσο και στα νησιά της παραμεθορίου αλλά και στον τουρισμό. 
Σήμερα, Σάββατο 20 Ιουνίου, ακούσαμε πως ο ΦΠΑ στον τουρισμό θα εκσφενδονιστεί στο 23%, που σημαίνει πως θα τετραπλασιαστεί !!! 
Με λύπη μας διαπιστώνουμε την άγνοια ως προς την τουριστική οικονομία που συνεπάγονται αυτού του είδους οι προθέσεις. 
Να επισημάνουμε πως αν αυτή η αύξηση περάσει στα συμβόλαια του 2016, απλούστατα θα μας βγάλει πολύ ακριβούς, θα επέλθει τραγική μείωση στις αφίξεις, μεγάλη πτώση στις διανυκτερεύσεις και στα τουριστικά έσοδα με παράλληλα αρνητικά αποτελέσματα στις θέσεις εργασίας αλλά και στο ΑΕΠ της χώρας. 
Στις περιπτώσεις δε που δεν θα επιτευχθεί η αναπροσαρμογή των τιμών στα συμβόλαια (που είναι και οι περισσότερες), το ποσοστό αυτό θα απορροφηθεί από τους επιχειρηματίες, που λαμβάνοντας υπόψιν τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και την έλλειψη ρευστότητας θεωρούμε ως δεδομένο πως πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και ειδικά οι μικρομεσαίες θα οδηγηθούν στο κλείσιμο. 
Να τονίσουμε επίσης πως πρώτοι οι επιχειρηματίες του τουρισμού δηλώσαμε δίπλα στις προσπάθειες της κυβέρνησης, έτοιμοι να δεχτούμε αυξήσεις λογικές προκειμένου να συμβάλλουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, παρά το γεγονός πως αποδεδειγμένα κάθε φορολογική αύξηση είναι αντιαναπτυξιακή. Τέλος, είναι λυπηρό όταν βιώνουμε την αδικία της νομιμότητας και συγκεκριμένα το γεγονός πως αυξάνουμε διαρκώς τη φορολογία στους νόμιμους και σε αυτούς που με συνέπεια πληρώνουν αντί να κυνηγήσουμε και να εισπράξουμε από τους παράνομους, που συγκεκριμένα στον τουρισμό ανέρχονται κοντά στα 75.000 καταλύματα με απώλειες από την εθνική οικονομία κοντά στα 2 δισεκατομμύρια Ευρώ! Αύξηση αυτού του βαθμού στο ΦΠΑ της διαμονής, θα επιφέρει κατάρρευση του τουριστικού μας προϊόντος, του μοναδικού υγιούς πυλώνα της οικονομίας, που θα μπορούσε με τους σωστούς χειρισμούς να μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. 
Κωνσταντίνα Σβύνου 
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων ΚΩ  
Ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας 
«O Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης δήλωσε σήμερα στο Mega ότι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία κλείδωσε στο 23% και ... ανακάλεσε στο 13% λίγα λεπτά αργότερα!!!» 
Είναι πλέον άσκοπο να προσπαθούμε να τονίσουμε τι χάνει η χώρα μας από την επικείμενη αύξηση του Φ.Π.Α στον κλάδο του τουρισμού στο 13%, πόσο μάλλον στο 23% που ανακοίνωσε το πρωί ο κ. Φλαμπουράκης. Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα έχουν αποσταλεί άπειρα υπομνήματα, για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα κλείσουν και τη στροφή των Tour Operators σε φθηνότερες αγορές, τα χαμένα έσοδα του κράτους κ.α. 
Έχουμε κουραστεί να προσπαθούμε να σας πείσουμε, εσάς, κύριοι και κυρίες της κάθε κυβέρνησης για τα οφέλη του τουρισμού. Και είναι ανώφελο διότι αν δεν μπορείτε να διακρίνετε τις θετικές συνέπειες αυτού μόνοι σας, μάλλον δεν είστε ικανοί για την θέση που έχετε οριστεί. Ίσως όμως να μην είμαστε ικανοί ούτε εμείς που σας ψηφίζουμε. Είναι δυνατόν να καταστρέφετε το μόνο πλέον εξαγώγιμο προϊόν της χώρας; Εκτός βέβαια και αν πιστεύετε ότι θα μας σώσουν οι άνθρωποι με τις κελεμπίες οι οποίοι θα κατακλείσουν τα επόμενα χρόνια τα νησιά μας, όπως ισχυρίζεται Υπουργός της Κυβέρνησης σας . Είμαστε πρόθυμοι να σας «βάλουμε πλάτες», αλλά μάλλον εσείς θέλετε να μας «καβαλήσετε»…. Έλεος πια. Και αν θεωρείτε ότι θα μετακυλήσει το κόστος στους πελάτες μας, να σας υπενθυμίσουμε, διότι και αυτό το ξεχνάτε, ότι έχουμε και τουρίστες από την Ελλάδα. Τουρίστες που διαφυλάσσουν τα έσοδα τους από τις «κόκκινες γραμμές» σας, αλλά δεν τους διευκρινίζετε ότι θα τους τα «πάρετε αλλιώς», αν τολμήσουν και πάνε διακοπές…! 
Εάν τελικά ο κ. Φλαμπουράκης λειτουργεί ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα τον διαπραγματεύσεων με σκοπό να προετοιμάσει τον κλάδο του τουρισμού για την επικείμενη αύξηση του Φ.Π.Α. στο 23% , τότε οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι, Θα αναγκαστούμε να απολύσουμε το προσωπικό μας, Θα αναγκαστούμε να μην πληρώσουμε τους φόρους για να ζήσουμε τις οικογένειες μας, Θα αναγκαστούμε να μην πληρώσουμε ούτε τις υποχρεώσεις μας σε τρίτους, (προμηθευτές, Τράπεζες, ΙΚΑ κ.α) Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας! 
Σας ευχαριστούμε που για πρώτη φορά Κυβέρνηση της αριστεράς είναι τόσο «δίπλα» στους εργαζόμενους μας, αλλά και σε εμάς, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου. 
Άγγελος Καλλίας Πρόεδρος 
Ε.Ξεν. Δράμας Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Π.Ο.Ξ. 
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Ένωση Ξενοδόχων Αρκαδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου