Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΟΧΙ στην επιδότηση αεροπορικών εταιριών


- Όλγα Κεφαλογιάννη: Θα ρυθμιστεί θετικά ο Φόρος Ακινήτων
- Γιάννης Ρέτσος: Σταθήκαμε όρθιοι, αλλά με τι τίμημα...
- Αντώνης Καμπουράκης: Πνευματικά, "αεροπορικά" και ρευστότητα-δάνεια τα μείζονα θέματα
- Σπύρος Γαλιατσάτος: Να σταματήσει το "Περιφέρεια tours" 

Κατηγορηματικά αντίθετη στην επιδότηση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους για να πετούν στην Ελλάδα, εμφανίστηκε χθες στην γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων η υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και μέλους του Δ.Σ. της Π.Ο.Ξ. κ. Αντώνη Καμπουράκη. Μάλιστα η κα. υπουργός ζήτησε μέγιστη προσοχή στις όποιες συνεννοήσεις, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά "σε άλλες χώρες υπήρξαν πολλά και σημαντικά προβλήματα". 
Στην εισαγωγική ομιλία του ο πρόεδρο της Π.Ο.Ξ. κ. Γιάννης Ρέτσος υπογράμμισε "..μέχρι πρότινος λέγαμε κάθε πέρυσι και καλύτερα. Τώρα λέμε, κάθε προηγούμενο εξάμηνο και καλύτερα. Από την τελευταία μας συνάντηση, στη Γενική Συνέλευση του Απριλίου, είναι σαν να βρισκόμαστε σε άλλη χώρα. Τόσα πολλά άλλαξαν στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας, τόσα πολλά φαίνεται ότι θα αλλάξουν ακόμα. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς. Η οικονομία μας και η κοινωνία μας διέρχονται τεράστιων αλλαγών και σημαντικών ζυμώσεων. Κάθε μέρα βιώνουμε νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις, από τη θέση μας στην Ευρώπη και τα δημοσιονομικά της χώρας, μέχρι την επιχείρησή μας, την αυλή μας, το σπίτι μας. Και βλέπουμε τις επιπτώσεις στους φίλους μας, στους συναδέλφους μας, στους υπαλλήλους μας, στους εαυτούς μας". 

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, έκανε έναν απολογισμό, υπογραμμίζοντας με νόημα:" ... Ωστόσο, ο ξενοδοχειακός κλάδος πάλεψε και κατάφερε να αντιστρέψει τα δεδομένα. Όταν στην Ευρώπη διαχεόταν το μήνυμα ότι η Ελλάδα απέκτησε κυβέρνηση συνεργασίας και τα πράγματα έμπαιναν πια σε μία σειρά, τα ελληνικά ξενοδοχεία είχαν, ήδη, προεξοφλήσει την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος που προκάλεσε αυτή η εξέλιξη, με τιμές και προσφορές που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ μέχρι σήμερα, τόσο κοντά σε περίοδο αιχμής. Οι αριθμοί γύρισαν. Τα ποσοστά της πτώσης μετριάστηκαν. Η Ελλάδα προσέλκυσε ξανά έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών, οι απώλειες στα έσοδα περιορίστηκαν πανελλαδικά σε ένα ποσοστό πολύ μικρότερου εκείνου που όλοι φοβόντουσαν. Ο Ελληνικός Τουρισμός στάθηκε όρθιος. 
Με τι τίμημα, όμως; 
Και με τι αποθέματα, αν χρειαστεί νέα τόσο εκτεταμένη προσπάθεια;

Λέω συνέχεια και πιστεύω ότι πρέπει να υπογραμμίζεται διαρκώς, ότι το εξαιρετικό φίνις της τουριστικής περιόδου δίνει μία ικανοποιητική εικόνα ως προς τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, τις αφίξεις και τις εισπράξεις, αλλά κάτω από αυτά, τα μεγέθη και τα αποτελέσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, βρίσκονται σε ένα μάλλον διαφορετικό επίπεδο. Και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι πέρα από ποσοτικές αναλύσεις πρέπει να κάνουμε και ποιοτικές αναλύσεις. Δεν αρκεί απλώς να μετράμε τα εκκατομύρια των τουριστών, πρέπει επιπλέον να εξετάζουμε πόσο μένουν, πόσο ξοδεύουν και σε ποιες περιοχές εντέλει καταλήγουν".

Ο κ. Ρέτσος έβαλε μια σειρά θεμάτων στη υπουργό, ως εξής: " Αυτό το διάστημα, στις συζητήσεις μας και στα σχέδιά μας για την επόμενη περίοδο κυριαρχεί το ζήτημα της Προβολής του ελληνικού τουρισμού. Είναι εξέλιξη μεγάλης σημασίας, η εξεύρεση της “χρυσής τομής” για τη σύσταση της “Marketing Greece”, μία κίνηση που προσδοκούμε ότι θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που θα οργανώνεται και θα υλοποιείται η προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στα σημεία και στα κοινά που μας ενδιαφέρουν. Είναι πολύ ευχάριστο και ενθαρρυντικό ότι μας παρουσιάσατε, ήδη, ένα συγκροτημένο σχέδιο επικοινωνιακής στρατηγικής, όπως και το ότι έχετε ήδη ξεκινήσει κάποιες δράσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστη μία σημαντική παράμετρος που είναι ο προϋπολογισμός που θα έχει το υπουργείο και ο ΕΟΤ για τις ενέργειες προβολής της επόμενης περιόδου και δεχόμαστε και εμείς πολλά σχετικά ερωτήματα. Σε αυτό το σημείο έχουμε ένα κενό ενημέρωσης που πρέπει να καλυφθεί. Όπως προανέφερα, η πλειονότητα των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, λειτουργούν σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας. Η παρατεινόμενη μη είσπραξη κάθε οφειλόμενου ευρώ, προκαλεί αλυσιδωτές επιπλοκές και προβλήματα. Το ύψωμα γίνεται λόφος και ο λόφος βουνό! Η αποπληρωμή των οφειλών είναι ένα μείζον θέμα. Και κάθε χρονικός προσδιορισμός επ’ αυτού, έχει τεράστια σημασία. Θα περίμενε κανείς ότι σε τόσο δύσκολες συνθήκες, το κράτος θα ήταν πολύ πιο αυστηρό σε κάθε παράνομη δραστηριότητα. Τα παράνομα τουριστικά καταλύματα εξακολουθούν να ανθούν και να απομυζούν τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις, πέραν του αυτονόητου ζητήματος που προκύπτει λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού. Επιχειρήσεις αυτού του είδους αποτελούν και “άντρα” αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, σε μία περίοδο που καταβάλλονται επίπονες προσπάθειες για τον έλεγχό της. Από την άλλη, νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων ξεπηδούν σα μανιτάρια, κυρίως στα αστικά κέντρα, ελέω κρίσης, λειτουργώντας όμως και προωθώντας το προϊόν τους ως «ξενοδοχεία», με κάθε τρόπο και μέσο, επιτείνοντας το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού ως συνέχεια των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων. Το θεωρούμε αδιανόητο να απαγορεύεται νομοθετικά σε περιοχές όπως η Αττική, η δημιουργία ξενοδοχείων κάτω των τεσσάρων αστέρων και την ίδια στιγμή να ανοίγουν συνεχώς επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων που λειτουργούν ως ξενοδοχεία! Η μόνη λύση είναι η άμεση νομοθετική ρύθμιση.
Περιμένουμε επίσης εξελίξεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και βλέπουμε πολύ θετικά την ενεργοποίηση της νέας Υπηρεσίες Υποδοχής Επενδύσεων. Η απλούστευση των διαδικασιών είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για την επιχειρηματικότητα και την καθημερινότητα της τουριστικής επιχείρησης. Και φυσικά, εμείς οι ίδιοι θέτουμε την ανάγκη περισσότερων ελέγχων για τη διασφάλιση και προστασία της ίδιας της αγοράς. Αρκεί οι έλεγχοι αυτοί να είναι έλεγχοι ουσίας και να γίνονται συγκροτημένα και νοικοκυρεμένα... Ένα άλλο θέμα που απασχολεί πολλά μέλη των Ενώσεών μας είναι το αντάλλαγμα απλής χρήσης αιγιαλού. Εκτίμησή μας είναι ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ο σχετικός μαθηματικός τύπος.
Τέλος, θέλω να σας μεταφέρω την αγωνία επιβίωσης των συναδέλφων που με ηρωικό τρόπο προσπαθούν να επιβιώσουν στους ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς της χώρας, απευθυνόμενοι κυρίως στην καταταλαιπωρημένη εσωτερική αγορά. Η εξομοίωση του φόρου του πετρελαίου κίνησης με το θέρμανσης, αυξάνει κατά 40% τουλάχιστον το ενεργειακό κόστος στις συγκεκριμένες μονάδες, μέσα σε λίγους μόλις μήνες και μάλιστα χωρίς να προσφέρεται εναλλακτική λύση. Σημειώστε μάλιστα ότι σε πολλούς από τους εν λόγω προορισμούς, οι κλιματολογικές συνθήκες επιβάλλουν τη λειτουργία των λεβήτων έως και δέκα μήνες, καθιστώντας έτσι τις συγκεκριμένες μονάδες κυριολεκτικά μη βιώσιμες. Παρότι το θέμα δεν άπτεται των άμεσων αρμοδιοτήτων σας, ζητούμε τη βοήθεια και παρέμβασή σας στο Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο ήδη έχουμε αποστείλει σχετικό αίτημα, διότι πολύ φοβάμαι ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης ολόκληρων τοπικών κοινωνιών είναι προ των πυλών".  

Ο λόγος στους ξενοδόχους

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν 6 μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΞ και συγκεκριμένα οι κ.κ. Ανδρέας Μεταξάς, Αντώνης Καμπουράκης, Σπύρος Γαλιατσάτος, Άγγελος Καλίας, Κώστας Λεβέντης και Κ. Χατζηκωνσταντίνου, βάζοντας στην κα. υπουργό μια σειρά σημαντικών θεμάτων.

Ο κ. Καμπουράκης είπε χαρακτηριστικά:
"1) Η Ρόδος άντεξε, με πολύ αίμα όμως, με μεγάλο κόστος. Με Θυσία. Οι Αφήξεις άντεξαν, το συνάλλαγμα άντεξε, το μερτικό μας στο Εθνικό κορβανά άντεξε. Εμείς ΔΕΝ αντέξαμε. Οι τιμές που δόθηκαν για να αντέξουμε, ήταν τέτοιες που για μας υπάρχει θέμα επιβίωσης. Και αυτό είναι άδικο. 2) Είναι άδικο για την Ρόδο. Γιατί έχουμε εξαιρετικά Ξενοδοχεία, βάλαμε πολλά ζεστά λεφτά, έχουμε αμέτρητα φυσικά και άλλα πλεονεκτήματα. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να σας υποδεχθούμε, ως υπουργό τώρα, για να σας επιδείξουμε τα πλεονεκτήματά μας.
3) Αντιλαμβάνομαι ότι πολλές λύσεις, σε προβλήματά μας βρίσκονται σε συναρμοδιότητες με άλλα υπουργεία. Χαιρετίζω τον αγώνα σας, το ότι έχετε καταλάβει αμέσως, και τις προσπάθειες που κάνετε.
4α) Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση, για την ρευστότητα των Ξενοδοχείων, για τα Δάνεια, που πήραμε υπό άλλες συνθήκες, και που αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε.
4β) Και δεύτερον, τι σκοπεύετε να κάνετε, σ’ ένα θέμα που σας έχω ακούσει πολλές φορές να αναφέρεστε, στην σημασία του, που είναι η ανάγκη για Γέφυρες. Αεροπορικές και θαλάσσιες. Που να συνδέουν τα νησιά μας, με τις τροφοδότριές μας αγορές. Είναι στα πλάνα σας να ενισχύσετε Αεροπορικές Εταιρείες; Να τους δώσετε άμεσα κίνητρα, επέκτασης των συνδέσεών τους; Είναι στα πλάνα σας πχ, να μειωθεί ο ΦΠΑ στα εισιτήρια, στην ακτοπλοΐα;
4γ) Και τέλος, για τα Πνευματικά Δικαιώματα. Βοηθείστε μας. Συνδράμετε τον Πρόεδρο Τσακίρη, το ΞΕΕ. Έχει χαθεί το μέτρο, από την άλλη πλευρά. Το Θέμα είναι πολύ σοβαρό. Το αρμόδιο πουργείο Πολιτισμού, πρέπει να νομοθετήσει. Να επιλύσει. Δίκαια, αλλά άμεσα. Σας χρειαζόμαστε, την φωνή της λογικής. Για τον τουρισμό, αυτά που μας απειλούν, είναι πολύ επικίνδυνα".

Από την πλευρά του ο Σπύρος Γαλιατσάτος, με τον γνωστό "κεφαλονίτικο τρόπο του" έθεσε το θέμα του νομαρχία-περιφέρεια tours, όπου ξοδεύονται πάρα πολλά χρήματα με μηδενικό αποτέλεσμα. Έδωσε μάλιστα συγκεκριμένες πρακτικές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με υπέρογκα ποσά να σπαταλώνται για μετακινήσει χορωδίων από νησί σε νησί και πάσης φύσεως χορηγίες, που "βαφτίζονται" "Τουριστική Προβολή".

Ο Κώστας Χατζηκωνσταντίνου έθεσε την ανάγκη βελτιώσεως των θεωρήσεων visa στην Τουρκία, ο Άγγελος Καλίας το θέμα του πετρελαίου για τα ορεινά ξενοδοχεία, ενώ ο Κώστας Λεβέντης το θέμα της παραξενοδοχίας.

Η υπουργός απάντησε σταχυολογώντας ως εξής:
-  Είμαστε αντίθετοι στις επιδοτήσεις αεροπρικών εταιριών
- Η παροχή ρευστότητας στον Τουρισμό θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα μόλις γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
- Παλεύουμε το θέμα του ΦΠΑ και έχουμε ελπίδες
- Πολύ δύσκολο το θέμα του πετρελαίου
- Ναι στην βελτιωση των περιφεριακών αεροδρομίων, χωρίς όμως να έχουμε αύξησ του κόστους χρήσης τους
- Έχουμε καλή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για τις θεωρήσεις,όπου χρειάζεται επεμβαίνουμε.
- Η προβολή των Περιφερειών θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, επαγγελματικά και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.
- Μουσεία: Νέα ευέλικτα ωράρια, ακόμη και λειτουργία κατά παραγγελία με καταβολή τιμήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου