Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Για σιγά ρε παλλικάρια, γιατί πολύ φόρα πήρατε πάλι...


Διαβάζω πάλι τις τελευταίες ημέρες, από διάφορους γνωστούς "πληκτρολογοσμπρώχτες" (κατά τα μολυβοσμπρώχτες), πανηγυρισμούς, επειδή η Ελλάδα -λένε- θα βουλιάξει από τουρίστες το 2016!!!
Και θα βουλιάξει:
- επειδή οι Ρώσοι θα καταφθάνουν με καραβάνια στην Ελλάδα, μετά την ρωσοτουρκική εμπλοκή (!!!) 
- επειδή η κατάργηση των θεωρήσεων Visa (!!!)για τους Τούρκους, θα τους κάνει να έρθουν τρέχοντας στην Ελλάδα
- και επειδή το κλείσιμο της Βορείου Αφρικής, θα οδηγήσει όλους τους δυτικούς τουρίστες στη χώρα μας.
Αν αφήσουμε το τρίτο, το οποίο, υπό κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να είναι σωστό, τα άλλα δύο είναι τόσο ακριβή, όσο το "πρώτο οκτάμηνο του 2015" (σ.σ. λές και υπάρχει και δεύτερο), όσο ο "Πολυκράτης", όσο η δημοσίευση άλλης φωτογραφίας, αντί του αποθανόντος, όσο ο "γενικός γραμματέας" αντί του διευθυντής και πάει λέγοντας...
Λοιπόν, ως προς τα προφανή: η εξέταση του θέματος των θεωρήσεων Visa στους Τούρκους, θα γίνει (σ.σ. προσοχή η εξέταση) στα τέλη του 2016 και αν όλα πάνε καλά.
 Ήδη το Ε.Κ., εξέφρασε επιφυλάξεις για την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.
Η εξέταση του θέματος δεν σημαίνει κατάργηση των θεωρήσεων visa, κι αν ακόμη γίνει κάτι τέτοιο, θα αφορά στην περίοδο από το 2017 και μετά.
Άρα προς τι οι πανηγυρισμοί για το 2016;
Όσον αφορά στη Ρωσία, για να έρθουν οι Ρώσοι, υποθέτοντας ότι η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή θα ομαλοποιηθεί, θα πρέπει να μπορούμε να τους χορηγούμε θεωρήσεις visa.
Και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε, στον αριθμό που απαιτείται.
Τα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε μήνα κατ' αποκλειστικότητα το money-tourism.gr, από το Σεπτέμβρη και μετά, είναι επιεικώς απογοητευτικά.
Άλλωστε δηλώσεις σχετικές έχουν κάνει και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ενώ εξόχως δηλωτική της κατάστασης είναι η δήλωση του ανώτατου στελέχους του Ομίλου Μουζενίδη, Γιώργου Μασμανίδη, ο οποίος, βιώνοντας καθημερινά τα προβλήματα στην χορήγηση θεωρήσεων visa, είπε: "Και επειδή τελευταία πολύ ακούω και διαβάζω ότι με την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο η Ελλάδα είναι τώρα η μοναδική χώρα που θα μπορέσει να πάρει όλο το μερίδιο της τουριστικής αγοράς της Αιγύπτου και της Τουρκιάς ειδικά από Ρωσία θα σας αναφέρω κάποια πράγματα : Από τον Σεπτέμβριο 2015 μήνα οι χώρες Shengen (εμείς είμαστε shengen) έχουν αλλάξει την διαδικασία έκδοσης βίζας για χώρες μην shengen.
Τώρα για να ταξιδέψει κόπους για Ελλάδα πρέπει να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα στα ελληνικά visa center ή προξενεία, πράγμα το οποίο γίνεται εννοείτε μόνο αυτοπροσώπως. Αυτός είναι ένας νόμος που ισχύει για όλες οι χώρες της ΕΕ, και δεν μπορεί να αλλάξει η Ελλάδα κάτι σε αυτό.
Το μόνο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα, να ανοίξει σ όλες μεγάλες πόλεις visa center για διευκόλυνση έκδοσης βίζας.
Δεν θα πάει κάποιος 500-700 χλμ (και λιγα λέω) να δώσει αποτυπώματα για να ταξιδέψει στην μοναδική Ελλάδα. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα visa center στις χώρες ΕΣΣΔ για Ελλάδα. Είναι πολύ λιγα τα visa center για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Έχουν οργανωθεί όμως άλλες χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία ακόμη και η Ουγγαρία και η Πολώνια.
Χώρες στις οποίες δεν χρειάζεται Visa ή είναι κρατική (χωρις αποτυπωματα) όχι schengen : Μαυροβούνιο, Κύπρος (ηλεκτρονική), Βουλγαρία.
Υπάρχουν και άλλες , εκτός Ευρώπης και είναι πάνω από 90.
Όποτε διαλέγοντας μεταξύ ταλαιπωρίας και «κάνε κράτηση και ταξιδέψε αύριο», δεν είμαστε στην πλεονεκτική θέση…".
Και όλα αυτά βέβαια, εφόσον η Ελλάδα ... παραμείνει στην ζώνη Schengen, γιατί όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες, είναι πολύ ανησυχητικά.
Σχετική δήλωση έκανε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο καθ' ύλιν αρμόδιος Έλληνας Επίτρπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ Έλληνες βουλευτές καταθέτουν ερωτήσεις και επερωτήσεις στην ελληνική Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στην Συνθήκη κάθε χώρας, αυξάνει το ΑΕΠ της, σύμφωνα με ευρωπαϊκούς υπολογισμούς, κατά 0,5 έως 1% του ΑΕΠ της.
Σε εσωτερικό έγγραφο του Συμβουλίου της ΕΕ αναφέρεται ότι "Πολλά κράτη μέλη έχουν επαναφέρει προσωρινά τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα, σύμφωνα με τα άρθρα 23-25 του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν.
Βάσει αυτών, ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να εφαρμόσει τέτοιους ελέγχους για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει συνολικά τους έξι μήνες.
Η παράταση αυτής της κατάστασης θα απαιτούσε την έγκριση από το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 26 του κώδικα συνόρων του Σένγκεν.
Η σύσταση αυτή μπορεί να εκδοθεί σε εξαιρετικές περιστάσεις για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 19α του Κώδικα συνόρων της Σένγκεν δεν είναι επαρκή.
Όταν σε τέτοιες περιπτώσεις, η συνολική λειτουργία του χώρου τίθεται σε κίνδυνο, και στο βαθμό που οι έκτακτες περιστάσεις συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια στον χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα ή μέσα σε μέρη αυτών, η προθεσμία για την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μπορεί να παραταθεί μέχρι μια συνολική περίοδο δύο ετών".  
Μάλιστα μηνύματα από μία σειρά κρατών μελών σχετικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν φτάνουν στην Αθήνα, καθώς υπάρχει η διάχυτη εντύπωση ότι η χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και αργοπορεί και στην εφαρμογή τους.
Αυτό το βαρύ κλίμα κυριαρχούσε, σύμφωνα με την Καθημερινή και στην χθεσινή εβδομαδιαία συνάντηση των Ευρωπαίων Επιτρόπων που σύμφωνα με συμμετέχοντες έφερνε μνήμες της ατμόσφαιρας που κυριαρχούσε στο κτίριο της Επιτροπής το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό που ξεκαθαρίζει ο αρμόδιος επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής Δ. Αβραμόπουλος σε δήλωση του στην “Κ” είναι ότι «μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας”.
Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι αυτό “θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή».
Μία σειρά από κράτη μέλη όμως και κυρίως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία αλλά και οι χώρες του ανατολικού μπλοκ σύμφωνα με διπλωματική πηγή έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του ως προς τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την κρίση τους τελευταίους μήνες. Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην “Κ” ότι πλέον ή άποψη ότι η Ελλάδα δε θέλει και δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της έχει μετατραπεί σε πάγια θέση των ευρωπαϊκών θεσμών.
Για αυτό και ως πολιτική πίεση περισσότερο θέτουν το θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν όπως προβλέπει και το άρθρο 26 καθώς είναι κατανοητό ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Σένγκεν πρακτικά θα πλήξει τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν εκτός συνόρων και τους τουρίστες και δεν θα περιορίσει τις προσφυγικές ροές.
“Είναι πιο πολύ ένα πλήγμα για το brand name της Ελλάδας παρά ένα μέτρο που θα μειώσει την μετακίνηση προσφύγων από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες” λέει διπλωματική πηγή στην “Κ”.
Είναι πιθανό αν δεν έχει υπάρχει πρόοδος μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 17 του μηνός που θα ζητηθεί πάλι το θέμα να γίνει ιδιαίτερη μνεία στα συμπεράσματα της Συνόδου για την Ελλάδα και ίσως και να θέτει και η πιθανότητα εξόδου από την Σένγκεν αν η Ελλάδα δεν πληροί τους συμφωνηθέντες όρους σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Συγκεκριμένα μετά την Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που είχε γίνει στα μέσα Οκτωβρίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει σε μία σειρά από δράσεις οι οποίες προχωράνε με ιδιαίτερα αργά βήματα προκαλώντας ιδιαίτερο εκνευρισμό σε μία σειρά από πρωτεύουσες λίγες εβδομάδες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στα παρακάτω:
- Να επιταχύνει την λήψη μέτρων που αφορούν στη καταγραφή όσων εισέρχονται στη χώρα και στην αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησής τους προς άλλες χώρες.
Γι' αυτό έχει συμφωνηθεί να συνδράμει άμεσα τη χώρα η FRONTEX όσον αφορά στη καταγραφή όσων φτάνουν στα σύνορα με τη FYROM χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί.
( Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν δέχεται την αποστολή ομάδας Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ )
- Η Ελλάδα να καταθέσει άμεσα σχετικό αίτημα στη FRONTEX
-  Να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες στα νησιά.
Η ανάπτυξη της ομάδας RABIT για να συνδράμει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στα νησιά, εφόσον η κυβέρνηση το αποφασίσει και καταθέσει σχετικό αίτημα συνδρομής (όπως είχε γίνει το 2010 στη περιοχή του Έβρου).
Συγχρόνως αναμένεται να επιταχυνθούν:
- Οι διαδικασίες υλοποίησης και θέσης σε λειτουργία των hotspots ( αυτή την στιγμή από τα 5 hotspots που θα έπρεπε να λειτουργούν , υπολειτουργεί ένα στην Λέσβο)
- Η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των εισερχόμενων μεταναστών με την κατάθεση αιτήματος ασύλου, ώστε νόμιμα να μεταφέρονται στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη
- Η δημιουργία των συμφωνηθέντων χώρων προσωρινής φιλοξενίας τους.
Ο αρμόδιος Επίτροπος τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».
Την Παρασκευή συνεδριάζει το Συμβούλο των υπουργών Εσωτερικών όπου ο Έλληνας υπουργός κ Μουζάλας αναμένεται μα κληθεί να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα.
Το Συμβούλιο αυτό θα κρίνει την πορεία του θέματος αλλά η πλέον κρίσιμη ημερομηνία είναι 17-18 Δεκεμβρίου που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής και το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο επίπεδο. Συγχρόνως μέχρι τότε θα έχει βγει και η εξαμηνιαία αναφορά της Επιτροπής για την τήρηση της Συμφωνίας του Σένγκεν.
Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τους εξυπνακισμούς, με τους οποίους νομίζουν ότι θα γίνουν αρεστοί...
Οι άνθρωποι του Τουρισμού ανησυχούν.
Τους ανθρώπους του Τουρισμού, και όχι μόνο, που εμπιστεύονται την ενημέρώσή τους σε εμάς, τους ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά.
Πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις στην συνθήκη Schengen από το www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου