Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

"Να μην γίνει η Κως θύμα των ΟΧΙ..."


της Κωνσταντίνας Σβύνου

Το νησί της Κω διανύει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων εποχών λόγω των έντονων μεταναστευτικών ροών. 
Το νησί έχει ταξιδέψει με τις χειρότερες εικόνες σε όλο τον κόσμο, με όλη την πόλη να είναι ένας απέραντος καταυλισμός, με ανθρώπους να στοιβάζονται προκειμένου να πάρουν το χαρτί της επιβίωσής τους, με μια κοινωνία να έχει φτάσει στα όρια της αντοχής της και με τις επιχειρήσεις παράλληλα να βρίσκονται στα δικά τους οικονομικά όρια. 
Και η πραγματικότητα μας λέει πως είναι τέτοια η γεωπολιτική θέση της Κω που είτε το θέλουμε είτε όχι θα έχουμε ροές. 
Και από τη στιγμή που η Κως είναι Ευρωπαϊκό έδαφος με εν λειτουργία τμήμα αλλοδαπών, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγράφουμε όλους αυτούς που παράνομα εισέρχονται στη χώρα μας. 
Κατά τα λεγόμενα πολλών φορέων και πολιτών, εκφράζονται διάφορες και διαφορετικές απόψεις. 
«ΑΝ φυλάσσονταν τα σύνορα», «ΑΝ σταματήσει ο πόλεμος», «ΑΝ γίνουν τα hot spot στην Τουρκία», «ΑΝ φεύγουν απευθείας χωρίς καταγραφή», «ΑΝ μπει καράβι», «ΑΝ μεταφέρονται σε γειτονικά νησιά», «ΑΝ», «ΑΝ», «ΑΝ»… όλα αυτά τα «ΑΝ» δε μας δίνουν τη λύση και μας αποπροσανατολίζουν από το στόχο, ο οποίος είναι το συμμάζεμα-νοικοκύρεμα της πόλης με μια ορθολογική διαχείριση.
Δεν μας επιτρέπεται να μείνουμε στα «ΑΝ». 
Όπως δε μας επιτρέπονται ούτε τα λάθη. 
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ την κατάσταση. 
Και η ορθή διαχείριση επιβάλλει συνεργασία – συνεννόηση – συνέργεια κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων. 
Και ειδικά όταν έχουμε μια δυνατή περιφέρεια έτοιμη να σταθεί αρωγός στις αποφάσεις μας. 
Σε όλα αυτά ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω έδωσα αγώνα, μαζί με την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου, προσπαθώντας να ανατρέψουμε καταστάσεις, πιέζοντας για λύσεις προκειμένου να αποφορτιστεί το νησί από το βάρος της καταγραφής-ταυτοποίησης. 
Κάποιες προτάσεις έπεσαν στο κενό άλλες ως μη ρεαλιστικές, άλλες ως μη εφαρμόσιμες, άλλες ως πολύ ακριβές. Κάποιες άλλες προτάσεις έπιασαν τόπο. 
Ψηφίστηκε πρόσφατα η δημιουργία ΚΕΠΥ για τη διαχείριση της ροής. Τυπικά τα ΚΕΠΥ είναι φυλασσόμενες δομές στις οποίες παραμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησής τους. Τα ΚΕΠΥ δεν είναι hot spot, δεν βάζουν ταμπέλες στο νησί, αποτελούν απλά μια δομή διαχείρισης. Ζητάμε ως φορείς εως τώρα τη μετακίνηση του τμήματος αλλοδαπών σε χώρο εκτός ιστού πόλης και εκτός τουριστικού ιστού ώστε να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση. 
Μα ουσιαστικά αυτό μας προσφέρουν με την πρόσφατη απόφασή τους, με το επιπλέον όμως του περιορισμού της ελευθερίας των προσφύγων-μεταναστών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 
Η πολιτική του «ΟΧΙ» σε όλα δε δίνει λύσεις. 
Αντί να μένουμε σε στείρες αντιδράσεις ας επικεντρωθούμε ώστε να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ορθή λειτουργία της δομής υπερ των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, διεκδικώντας: 
1. Την αλλαγή της τοποθεσίας της δομής σε χώρο εκτός τουριστικού ιστού, εκτός πόλης-οικισμού και σε χώρο ΜΗ ΟΡΑΤΟ από τους διερχόμενους. Η περιοχή που έχει επιλεχθεί, το Λινοπότι, είναι άκρως ακατάλληλη. 
2. Την τήρηση του νόμου περί περιορισμού της ελευθερίας των προσφύγων-μεταναστών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας 
3. Την εγγύηση μέγιστου χρόνου ολοκλήρωσης της ταυτοποίησης (72 ώρες) 
4. Τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών υγιεινής, υγείας και σίτισης των διαμενόντων 
5. Την διασφάλιση ναύλωσης ειδικού πλοίου σε περιπτώσεις που η δομή ξεπερνά τα όρια χωρητικότητάς της ή όταν λόγω πληρότητας καραβιού οι ταυτοποιημένοι δεν μπορούν να φύγουν 
6. Να μην μεταφέρονται επουδενή στην Κω πρόσφυγες-μετανάστες από άλλα νησιά προς ταυτοποίηση 
7. Οι οικονομικοί μετανάστες να κρατούνται και να διασφαλιστεί η άμεση μεταγωγή τους στην πρωτεύουσα για τις διαδικασίες απέλασής τους. 
Αισθάνομαι την ανάγκη να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της δημιουργίας hot spot και ούτε πρόκειται να είμαι καθώς και μόνη της ως έννοια μπορεί να προκαλέσει εντονότερες ροές ή να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως χώρος μονιμότερης εγκατάστασης. 
Στη χώρα μας η προχειρότητα και η αστάθεια δυστυχώς μας χαρακτηρίζουν. 
Θεωρώ όμως πως μια φυλασσόμενη δομή θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διαχείριση των ροών και οι δράσεις μας πρέπει να στραφούν προς τη διασφάλιση όλων αυτών που προανέφερα. 
Όταν έχουμε να κάνουμε με μια ανεξέλεγκτη κατάσταση αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε το λιγότερο κακό! 
Αρκεί βέβαια να τηρήσει η κυβέρνηση τις απαιτούμενες νομικές δεσμεύσεις. 
Αρκεί να μη μετατραπεί παρανόμως και παρατύπως σε δομή μακροχρόνιας διαμονής! 
Γιατί βλέποντας ειδικά τελευταία τον τρόπο που λειτουργούν (π.χ. μεταφορά μεταναστών στο tae kwo do κα), χωρίς πρόγραμμα με πρόχειρες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, το μόνο που δεν καλλιεργείται είναι η εμπιστοσύνη… 
Κλείνοντας να αναφέρω πως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή όλοι κρινόμαστε. 
Και όλες οι απόψεις έχουν τη δική τους οπτική. 
Το θέμα όμως είναι να αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό τα δεδομένα μας και να μη ζούμε σε άλλο κόσμο, επηρεάζοντας και άλλους να βρεθούν στον κόσμο αυτό. 
Αν όντως αποφασιστεί να μην γίνει καμία δομή στο νησί όπως πολλοί ζητούν, ας μας πουν με ποιο τρόπο θα διαχειριστούμε τις ροές. 
Και ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του. 
Πολύ φοβάμαι πως η Κως θα γίνει στο τέλος το θύμα των «ΟΧΙ» με ανυπολόγιστη ζημιά στον τουριστικό της χάρτη. 
Σεβόμενη τη διαφορετικότητα απόψεων, όπως αυτές εκφράζονται και στο δικό μου χώρο, οφείλω να διαχωρίσω τη θέση μου και να εκφράσω την προσωπική μου άποψη, άποψη που έχει έρθει από τον αγώνα που έδωσα, από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησα, από τις επαφές μου με το πολιτικό σύστημα και την αποκομισθείσα εμπειρία όλων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου