Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΣΕΒ: οι προγραμματικές δηλώσεις δεν μας καθησύχασαν


Τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε πορεία δυνητικής σταθεροποίησης, με κρίσιμα ορόσημα, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δε μας καθησυχάζουν ότι έχει την βούληση να προχωρήσει με τις αλλαγές εκείνες που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και δεν θα αναπαράγουν τις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος.
Αυτό τονίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο, στο οποίο επισημαίνει ότι όλοι οι Έλληνες επικροτούν και επιθυμούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, την εξάλειψη της διαφθοράς και την εκ βάθρων αναδόμηση της διοικητικής μηχανής. 
Και συνεχίζει ο ΣΕΒ: "Οι στόχοι αυτοί έχουν τεθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.
Απέτυχαν όμως διότι προκειμένου οι καλές προθέσεις να υλοποιηθούν πρέπει να συνοδεύονται από ολοκληρωμένα σχέδια, ικανά πρόσωπα και διασφάλιση της συνέχειας στη Δημόσια Διοίκηση. Απέτυχαν για έναν ακόμη βασικό λόγο: το παραγωγικό πρόβλημα της χώρας οφείλεται στην υπερβολική ανάμιξη της πολιτικής με την οικονομία, στον κρατικό παρεμβατισμό δηλαδή που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό προς όφελος συντεχνιακών συμφερόντων. 
Περιμένουμε από την κυβέρνηση να στείλει με αποφασιστικότητα το μήνυμα ότι στόχος της είναι μια οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική, όχι μια οικονομία που προστατεύεται από το διεθνή ανταγωνισμό. Στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, οι μισθοί, τα κέρδη και η απασχόληση πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της ελεύθερης ιδιωτικής παραγωγικής διαδικασίας και όχι της κρατικής αναδιανομής εισοδημάτων και πλούτου. 
Ο ανταγωνισμός κερδίζεται με ιδιωτικές επενδύσεις σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας στην βάση της προσδοκώμενης κερδοφορίας. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικός, είναι οι μεταρρυθμίσεις που ενθαρρύνουν τις αλλαγές. Όχι οι δήθεν μεταρρυθμίσεις που διαιωνίζουν την στασιμότητα, με τους ίδιους και τους ίδιους προνομιούχους να νέμονται τους καρπούς της οικονομικής μεγέθυνσης. 
Εάν όντως επιδιώξουμε να εξαλείψουμε την φοροδιαφυγή και την διαφθορά, χωρίς αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου προς την κατεύθυνση της εισαγωγής μεγαλύτερου ανταγωνισμού στην οικονομία, θα αναπαράγουμε το πρόβλημα. Θα αναδιανείμουμε εισοδήματα και πλούτο, αντί να αυξήσουμε την παραγωγή, αναφέρει μεταξύ άλλων στο δελτίο του ο ΣΕΒ. 
Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει για πολλοστή φορά δημοσιονομική προσαρμογή σε περιβάλλον ύφεσης. Το ερώτημα είναι κατά πόσο σε μια οικονομία με μεγάλη μείωση των πιο αποδοτικών για το κράτος εισοδημάτων, υπερβολικά υψηλή ανεργία και μαζική πλέον φυγή των ικανών, των νέων και των επενδυτών μια τέτοια προσαρμογή μπορεί να επιτευχθεί στηριζόμενη και πάλι, κυρίως σε αύξηση εσόδων. 
Την ίδια ώρα που η υπερφορολόγηση εκδιώχνει από τη χώρα τα υψηλότερα εισοδήματα, που αποφέρουν τα περισσότερα έσοδα στο κράτος (δημοσίευση της Καθημερινής της 4/10/2015 επικαλούμενη στοιχεία της ΓΓΔΕ). 
Η εξέλιξη αυτή πρέπει να προβληματίσει τους υποστηρικτές της συνεχούς αύξησης των φόρων στα «υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις»."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου