Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Ζάκυνθος: Χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων εξήγγειλε η Έλενα Κουντουρά


- Παρουσία της αν. υπουργού κας Έλενας Κουντουρά στο αναπτυξιακό forum του ΕΟΑΕΝ στη Ζάκυνθο 

Η αν. υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά συμμετείχε στο forum «Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των Ελληνικών νησιών – Επιχειρηματικότητα – Τεχνολογία – καινοτομία» του ΕΟΑΕΝ το οποίο οργανώθηκε από το Επιμελητήριο Ζακύνθου το Σάββατο 10 Οκτωβρίου. 
Η κα. Κουντουρά στην εναρκτήρια ομιλία της αναφέρθηκε στα θετικά πρόσημα του Ελληνικού τουρισμού για φέτος καθώς και στους βασικούς στόχους της τουριστικής πολιτικής για τα επόμενα έτη.
Η κα. Κουντουρά, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της φετινής τουριστικής χρονιάς λέγοντας ότι «ο τουρισμός άντεξε παρά τις αντίξοες συνθήκες και απέφερε κέρδη στις επιχειρήσεις.
Πετύχαμε 25 εκατομμύρια αφίξεις και 14,5 δις εκατομμύρια έσοδα» και στην συνέχεια αναφέρθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τα επιμελητήρια στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι «συζητήσαμε με τα νησιωτικά επιμελητήρια για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα». 
Ειδική αναφορά από την κ. Κουντουρά έγινε για την προβολή της χώρας λέγοντας ότι «πρέπει να είναι ενιαία προς τα έξω και πρέπει να προωθήσουμε την ταυτότητα της χώρας ώστε να την γνωρίσει όλος ο κόσμος». «Ο τουριστικός είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας της οικονομίας και αποτελεί το 20% του ΑΕΠ της χώρας μας», τόνισε η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού ενώ για τη Γενική Συνέλευση επεσήμανε ότι «περιμένω να ακούσω προτάσεις και ιδέες τις οποίες λαμβάνουμε υπ' όψιν μας στο Υπουργείο για να τις συμπεριλάβουμε στα σχέδια μας». 
Όσο αφορά την χρηματοδότηση των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων η κα. Κουντουρά αποκάλυψε ότι «πολύ σύντομα θα είναι στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μικρών επιχειρήσεων».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στη ρήτρα νησιωτικότητας, λέγοντας ότι «πρέπει να μπει άμεσα σε εφαρμογή για να αλλάξει η ζωή των νησιών μας. Εμείς που ζούμε στα νησιά έχουμε προβλήματα που δεν τα γνωρίζουν στην ηπειρωτική χώρα. Πρέπει να εξισωθούν οικονομικά και κοινωνικά τα νησιά μας με τις άλλες περιοχές». Κλείνοντας το χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην ανάγκη «λειτουργίας του Συμβουλίου Νησιωτικής πολιτικής και του ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής πολιτικής». Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, οποίος τόνισε σαν σημαντικότερο πρόβλημα της Ζακύνθου, «την έλλειψη υποδομών» και επεσήμανε ότι «μοναδική ελπίδα για να τα νησιά είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα». 
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου παρέδωσε στην αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού ένα υπόμνημα για τα θέματα του νησιού που πρέπει να επιλυθούν, αλλά και με ιδέες για να νέες μορφές τουρισμού. 
Στη συνέχεια η κα υπουργός , είχε συναντήσεις με το Δήμαρχο Ζακύνθου Π. Κολοκοτσά καθώς και με εκπροσώπους των Ενώσεων Ξενοδόχων, της Ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων και της Ένωσης τουριστικών πρακτόρων του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου