Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Μπουχός έγινε ο mr airfastickets!!!


- Να δούμε τώρα όλους αυτούς, και είναι γνωστοί, που έγραφαν ...διθυράμβους για το "φαινόμενο"!!! 

Το Διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά κρύβει και πολλές παγίδες. 
Όχι μόνο για τους επιχειρηματίες. 
Κυρίως για τους καταναλωτές. 
Κάπως έτσι φαίνεται ότι αισθάνονται... προδομένοι αρκετοί καταναλωτές, με γνωστή ιστοσελίδα παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών, η οποία πρόσφατα διέκοψε τη λειτουργία της. 
Σύμφωνα λοιπόν με όσα μαθαίνει το EMEAgr η εξέλιξη αυτή δεν οφείλεται σε τεχνικές δυσχέρειες, αλλά στο γεγονός ότι η Airfastickets... σφραγίστηκε από τις αρμόδιες Αρχές. 
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι στην Airfastickets έχουν συγκεντρωθεί ένα από τα γραφεία της εταιρείας στον Πειραιά.
Το δικαστήριο και τα επόμενα σχέδια 
O επιχειρηματίας, Νίκος Κοκλώνης, που εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης της μπορεί επισήμως να μην δήλωνε πρόεδρος, CEO ή οτιδήποτε άλλο, βάζοντας μπροστά άλλους, ωστόσο το EMEAgr πληροφορείται ότι αντιμετωπίζει σοβαρές δικαστικές εκκρεμότητες. 
Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, καλείται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ύστερα από δικαστική προσφυγή μεγάλης αεροπορικής εταιρείας, καθώς το «κανόνι» ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ... 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας ετοιμάζεται ήδη για τα επόμενα βήματά του στο λαμπερό χώρο της showbiz, λόγω των διασυνδέσεων που φέρεται να έχει. 
Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί και στον πολλά υποσχόμενο χώρο των startups, σαν να μη συμβαίνει... τίποτα!  
Η ...αναδρομή 
Δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή στην ιστορία της Airfastickets, από τον Αχιλλέα Χεκίμογλου στο ΒΗΜΑ, τον φετινό Ιούνιο: 
Ηταν μια ειρωνεία της τύχης. 
Την ώρα που ο (κατά δήλωσή του) πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AirFastTickets κ. Νίκος Κοκλώνης υποδεχόταν τη βράβευση της εταιρείας του ως της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα στα βραβεία του ΕΒΕΑ, η IATA, δηλαδή η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών, απέκλειε την εταιρεία από τα συστήματα κράτησης εισιτηρίων σε Ελλάδα, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. 
Ο ιδρυτής της AirFastTickets δεν παρέλαβε το βραβείο του και απέφυγε τη φωτογράφιση. Η είδηση του αποκλεισμού είχε προλάβει να κάνει τον γύρο της Ευρώπης. 
Εδώ και μήνες ο θόρυβος στην εγχώρια τουριστική αγορά γύρω από το «φαινόμενο» της AirFastTickets ήταν έντονος. 
Πώς ήταν δυνατόν ένας άνθρωπος ο οποίος πωλούσε έπιπλα σε χαμηλής τηλεθέασης τηλεοπτικά κανάλια να βρεθεί στο τιμόνι μιας δυναμικής startup σε μεγάλες αγορές δύο ηπείρων, να δαπανά τεράστια ποσά και να πωλεί κάτω από το κόστος; 
Η έρευνα του «Βήματος της Κυριακής» αποκαλύπτει τα καλά κρυμμένα μυστικά της AirFastTickets, η οποία δεν απάντησε σε κανένα απολύτως ερώτημα της εφημερίδας. Παρά τη διαρκή έκθεση του κ. Κοκλώνη στη δημοσιότητα (προσφιλές πρόσωπο στο κοσμικό ρεπορτάζ), ο ίδιος ουδέποτε συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ούτε την εκπροσωπούσε - ούτε αποποιόταν τον τίτλο του προέδρου που του αποδιδόταν στις συνεντεύξεις του. Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται να είναι ο κ. Ronny Halbert Yeatman, κάτοικος Φρανκφούρτης και Μεσσηνίας και κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου. Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι η κυρία Αθανασία Λάμπρου και μέλος η κυρία Κυριακή Κοντογιάννη. 
Νωρίτερα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος ήταν η γεννηθείσα το 1989 κυρία Ερασμία Μητρούσια, αντιπρόεδρος η κυρία Λάμπρου και μέλος του ΔΣ η κυρία Καλυψώ Κοντογιάννη. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 60.000 ευρώ και, σύμφωνα με το ΦΕΚ, δεν έχει γίνει καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την ίδρυσή της ως σήμερα. 
Στη βρετανική εταιρεία AirFastTickets Limited εμφανίζεται ως επικεφαλής ο κ. Σπύρος Μαραγκουδάκης, ενώ ο κ. Κοκλώνης φέρεται αποσυρθείς τον Δεκέμβριο του 2012. 
Στην Αμερική τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίεργα καθώς υπάρχουν τρεις διαφορετικές νομικές οντότητες με την επωνυμία AirFastTickets Inc. σε Φλόριδα, Νέα Υόρκη και Χιούστον αντίστοιχα. Ωστόσο, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει εταιρική ή μετοχική σχέση ούτε μεταξύ τους ούτε με τις εταιρείες της Ευρώπης. 
Ο χαρακτηρισμός του «ομίλου» δεν ευσταθεί. Καθοριστική ημέρα η Τετάρτη 
Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΙΑΤΑ, η δυσκολότερη ημέρα για την AirFastTickets θα είναι η 2α Ιουλίου. Και αυτό διότι εκκαθαρίζονται οι πωλήσεις εισιτηρίων και του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου και καθίστανται ληξιπρόθεσμες οι απαιτητές, υφιστάμενες οφειλές της εταιρείας στην ΙΑΤΑ. Σύμφωνα με έγγραφο της ΙΑΤΑ που περιήλθε στην κατοχή του «Βήματος», η ελληνική εταιρεία έκανε τον Μάιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου πωλήσεις εισιτηρίων μέσω του συστήματος εκκαθαρίσεων πληρωμών εισιτηρίων της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας ύψους 71,6 εκατ. ευρώ. 
Από αυτό το ποσό 14 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν από εμπρόθεσμες καταβολές και 11 εκατ. ευρώ από εγγυητικές επιταγές. 
Το επισφαλές ποσόν, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, είναι 45 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον ως τις 15 Ιουνίου, όταν και ακυρώθηκε ο αριθμός διαπίστευσης της ΙΑΤΑ της AirFastTickets στις εν λόγω τρεις χώρες. 
Εκτοτε η εταιρεία εκδίδει εισιτήρια μέσω άλλων πρακτορείων. Αν δεν καταβληθεί το ποσόν, θα ακολουθήσει ντόμινο εξελίξεων. 
Ηδη πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν, θέλουν μεγάλη ελληνική τράπεζα να έχει «παγώσει» τους λογαριασμούς της εταιρείας επιτρέποντας μόνο τις πληρωμές προς την ΙΑΤΑ. 
Είχε προηγηθεί προειδοποίηση της Ενωσης των κατόχων αδειών διοργάνωσης αεροπορικών ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου προς τα μέλη της να αποφεύγουν τις συναλλαγές με την AirFastTickets έπειτα από καταγγελίες επιβατών ότι εξέδωσαν εισιτήρια μέσω της εταιρείας και στη συνέχεια αυτά ακυρώθηκαν χωρίς οι ταξιδιώτες να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. 
Καμία απάντηση στα ερωτήματα 
Η AirFastTickets δεν σχολίασε αυτά τα περιστατικά ούτε τα ερωτήματα που απέστειλε «Το Βήμα». Προηγούμενη ανακοίνωσή της σημείωνε ότι διαπραγματεύεται με την ΙΑΤΑ τη ρύθμιση των εγγυητικών επιστολών, οι οποίες καθώς συνδέονται με τον τζίρο και δεδομένου ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας πολλαπλασιάστηκε έπρεπε να αναθεωρηθούν. Ωστόσο η ΙΑΤΑ δεν διαπραγματεύεται ποτέ την καταβολή των εγγυητικών επιστολών ούτε την ημερομηνία πληρωμής αλλά την επαναφορά ενός πράκτορα που είχε τεθεί εκτός μηχανισμού λόγω αθέτησης πληρωμών πίσω στο σύστημα. Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η AirFastTickets απάντησε πως είχε τα χρήματα στην τράπεζα αλλά - άγνωστο γιατί - δεν τα έβαλε. 
 Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η AirFastTickets ξεκίνησε με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, το οποίο ουδέποτε αυξήθηκε και δεν είναι γνωστό από πού αντλεί χρηματοδότηση. 
Ο κ. Κοκλώνης δήλωνε μέχρι προσφάτως ότι ετοιμάζεται για είσοδο στο Nasdaq. Προϋπόθεση για ένταξη στο Nasdaq είναι η προεγγραφή, η οποία γίνεται έξι μήνες νωρίτερα. Είναι άγνωστο αν έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία. 
ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 
Οι πράκτορες και οι προμήθειες Στελέχη της αεροπορικής αγοράς αναφέρουν ότι οι τιμές των εισιτηρίων είναι ίδιες σε όλα τα πρακτορεία. Ωστόσο ένας πράκτορας μπορεί να εξασφαλίσει επιπρόσθετες προμήθειες οι οποίες του αποδίδονται από την εκάστοτε αεροπορική στο τέλος του έτους και υπό προϋποθέσεις. Συμβάλλεται απευθείας με κάποια αερογραμμή -και όχι με την ΙΑΤΑ - εφόσον έχει τουλάχιστον διετή δραστηριότητα με σημαντικό όγκο εργασιών. 
Επειτα ακολουθεί η ΙΑΤΑ, η οποία κάνει την εκκαθάριση των πωλήσεων και αποδίδει στις αεροπορικές τα αναλογούντα έσοδα. 
Εισιτήρια κάτω από το κόστος της χονδρικής 
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα της Κυριακής», η Airfasttickets προσέγγισε την επενδυτική κοινότητα παρουσιάζοντας επενδυτικό πλάνο το οποίο στηρίζεται στην παραδοχή ότι το περιθώριο κέρδους της κυμαίνεται στο 25%, αντί 2%-3% που ισχύει για τους υπόλοιπους πράκτορες του πλανήτη. 
Το πλάνο περιλαμβάνει την εξαγορά 11 πρακτορείων και άλλων εταιρειών σε δύο φάσεις, σε μία σειρά από χώρες, κόστους 83 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία υπόσχεται έσοδα, τα οποία θα φτάσουν στην Αμερική τα 400 εκατ. δολάρια την επόμενη τριετία. 
Οι εξαγορές θα γίνουν με τη μέθοδο της υποσχετικής για καταβολή σημαντικού τιμήματος μετά την είσοδο στο NASDAQ. 
Κατά της Airfasttickets έχουν προσφύγει οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί πράκτορες εισιτηρίων της Ελλάδας (pamediakopes.gr, viva.gr, airtickets.gr και travelplanet24.com) με την κατηγορία του αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς την κατηγορούν ότι πουλάει εισιτήρια όχι απλώς κάτω από το κόστος της χονδρικής, αλλά και κάτω από τον φόρο και τα τέλη. Τα δικαστήρια δικαίωσαν τους πράκτορες εκδίδοντας προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύεται στην Airfasttickets να πουλάει εισιτήρια με παράνομες πρακτικές. Μάλιστα, η συνέχεια δίδεται την 1η Ιουλίου, όταν και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα των πρακτόρων. 
Οι ηλεκτρονικοί πράκτορες μιλούν για επιθετική, αθέμιτη πρακτική και σημειώνουν ότι η διάθεση των εισιτηρίων κάτω του κόστους αρχικής αγοράς είναι διαρκής, άρχισε τον Μάρτιο του 2014 και συνεχίζεται ως και σήμερα με σύστημα, σταθερότητα και εμμονή. 
«Η υποτίμηση που εφαρμόζει η αντίδικος στερείται οποιασδήποτε εμπορικής λογικής» σημειώνουν στο κείμενο της προσφυγής και επισημαίνουν ότι η εταιρεία πουλάει όχι μόνο κάτω από την τιμή του εισιτηρίου, αλλά και κάτω από τον φόρο και τα τέλη των αεροδρομίων, σε μια αγορά που υπό κανονικές συνθήκες έχει περιθώριο κέρδους με το ζόρι 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου