Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ισχυρή ζήτηση των Γερμανών για ταξίδια στο εξωτερικό

 

 - Στο +3%-4% η αύξηση 

- Σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση για την Ελλάδα 


Σταθερή ανάπτυξη εμφάνισε το καλοκαίρι του 2015 η γερμανική τουριστική βιομηχανία, επιδεικνύοντας μεγάλη ευελιξία σε δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι πολιτικές συγκρούσεις σε μια σειρά από καθιερωμένους για τους Γερμανούς ταξιδιώτες προορισμούς. 
Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η γερμανική αγορά τουρισμού οδεύει προς ανάπτυξη της τάξης του 3-4% για την περίοδο 2014/15 στο σύνολό της, ενώ στο ίδιο «μήκος κύματος» θα διαμορφωθεί και το 2016, εκτός απροόπτου. 
Η ζήτηση για την Ελλάδα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που κυριάρχησε στη χώρα, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο…
Υψηλή παρέμεινε η ζήτηση των Γερμανών για ταξίδια στο εξωτερικό το φετινό καλοκαίρι, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τυνησία, την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Τουρκία και την Αίγυπτο, καταστάσεις οι οποίες δεν στάθηκαν αρκετές προκειμένου να ανακοπεί η δυναμική της γερμανικής αγοράς εξερχόμενου τουρισμού.
Οι πωλήσεις πακέτων διακοπών στη Γερμανία εκτοξεύτηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, με μεγάλο ποσοστό early bookings. 
Ωστόσο, μετά τη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης ITB, στο Βερολίνο, παρατηρήθηκε μία πτώση στις πωλήσεις, οι οποίες ανέκαμψαν στη συνέχεια τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Οι κρατήσεις τον Ιούλιο και στις αρχές Αυγούστου ήταν ασθενέστερες από ό,τι αναμενόταν, πιθανότατα κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των κρατήσεων που παρατηρήθηκε μετά τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, το περασμένο έτος και το κύμα καύσωνα στη Γερμανία το φετινό καλοκαίρι.
Έτσι, οι πωλήσεις πακέτων διακοπών στη Γερμανία εμφανίζονται αυξημένες κατά 7,5% από τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τους ερευνητές της GfK, ενώ μονοψήφια αύξηση δίνει και η Γερμανική Ένωση Ταξιδίων (DRV), η οποία για το σύνολο της χρονιάς αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3% και 4%.
 Η ζήτηση για την Τυνησία μειώθηκε στο ελάχιστο μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ και η εικόνα της Τουρκίας έχει επηρεαστεί από την κλιμάκωση των συγκρούσεων με την κουρδική ΡΚΚ. Από την πλευρά της η Αίγυπτος επιχειρεί να κάνει comeback, παρά τις διάφορες επιθέσεις. Παραδόξως, η ζήτηση για την Ελλάδα εμφανίζει σταθερή πορεία παρά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, αλλά και το πρόβλημα με την είσοδο χιλιάδων μεταναστών. Από την άλλη, πυλώνας σταθερότητας για τη γερμανική αγορά παραμένει η Ισπανία.
Οι προβλέψεις για το 2016, «δείχνουν» ότι η γερμανική αγορά θα συνεχίσει να παρουσιάζει ισχυρή ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό, δεδομένου ότι, η γερμανική οικονομία παραμένει ισχυρή, με χαμηλά ποσοστά ανεργίας και αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Γερμανοί θα επιλέξουν προορισμούς με βάση την ασφάλεια που τους παρέχουν. Συνεπώς, δεν είναι παράξενο παραδοσιακοί προορισμοί για τους Γερμανούς τουρίστες, οι οποίοι συνεχίζουν να βάλλονται από αναταραχές και συγκρούσεις, να εμφανίσουν σημαντική πτώση στις κρατήσεις τους από τη γερμανική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου