Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ι. ΡΕΤΣΟΣ: Κίνδυνος αφελληνισμού των ελληνικών ξενοδοχείων


Θετικά εξέπληξε τους Ελληνες ξενοδόχους η πορεία του ελληνικού Τουρισμού την εφετεινή περίοδο και τα δεδομένα και για τη νέα χρονιά του 2016, δημιουργούν χαμόγελα αισιοδοξίας. 
Η πορεία μάλιστα της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, αλλά και η διαγραφόμενη ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, κάνει τους ξενοδόχους να αισιοδοξούν και για τη νέα χρονιά. 
Σε σημερινή εκδηλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ο πρόεδρος της Γιάννης Ρέτσος στάθηκε στην ανθεκτικότητα του ελληνικού τουριστικού Τουρισμού. 
Όπως είπε, μέσα στις αντιξόοτητες, ελέω capital Controls, ο ελληνικός Τουρισμός βαδίζει και φέτος ολοταχώς για νέο ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα. 
Παράλληλα υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει επιτέλους συνείδηση ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. 
Η πρόκληση, όπως τόνισε ο κ. Ρέτσος, για τη νέα χρονιά είναι πως θα διαμορφωθεί η εικόνα του προϊόντος μετά την αύξηση του ΦΠΑ. 
Ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι ένα μέρος θα το απορροφήσουν οι επιχειρήσεις και το υπόλοιπο θα περάσει στις τουριστικού πακέτου. 
Στο σημείο αυτό υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος το ελληνικό τουριστικό προϊόν να καταστεί λιγότερο ανταγωνιστικό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. 
Στον αντίποδα, ο κ, Ρέτσος αναφέρθηκε, στις οικονομικές πιέσεις που δέχονται οι ξενοδοχειακές μονάδες, με τον αυξημένο Φ.Π.Α., το μεγάλο δανεισμό και τις χαμηλές τιμές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με ορατό όπως είπε τον κίνδυνο πωλήσεων μονάδων σε ξένους επενδυτές και τον αφελληνισμό του ελληνικού Τουρισμού.
"Ανησυχώ πως θα γίνει η ανακεφαλοποίηση των ελλγνικών τραπεζών και πως αυτό θα επηρεάσει τις ξενοδοχειακές μονάδες",  τόνισε ο κ. Ρέτσος. 
Αναφερόμενος στα "αγκάθια" τη νέας χρονιάς, μίλησε για το μεταναστευτικό, το οποίο ευτυχώς αναγνωρίστηκε ως ευρωπαϊκό προβλημα. 
Σημάδια ωστόσο ανησυχίας γεννούνται από τις πιέσεις των τουριστικών πρακτόρων για χαμηλές τιμες στα νησιά που έχουν δεχτεί το ρεύμα των μεταναστών. 
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ απέδωσε τα εύσημα στο υπουργείο Τουρισμού για τους χειρισμούς που έγιναν 
τις πρώτες ημέρες των capital controls, που απέτρεψαν ακυρώσεις από μεμονωμένους τουρίστες και tour operators.
O κ. Ρέτσος υπογράμμισε πως φέτος την διαφοράθα κάνει ο οδικός τουρισμός, από τα Βαλκάνια, αλλά και από αγορές, όπως Σλοβενία, Πολωνία και Ουγγαρία, που κινείται έντονα ανοδικά.
Τέλος ο πρόεδρος της ΠΟΞ ζήτησε την θέσπιση προδιαγραφών και ρυθμίσεων για το θέμα της μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου