Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΕΒ: Η Ελλάδα χρειάζεται 105 δισ. ευρώ επενδύσεις


Ανάλυση για τις επενδύσεις που απαιτούνται για να τεθεί ξανά σε τροχιά ανάπτυξης η ελληνική οικονομία, κάνουν οι αναλυτές του ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο που εκδίδουν.
Ο ΣΕΒ διαπιστώνει πως το 2014, οι επενδύσεις ανήλθαν σε €18 δισ., εκ των οποίων €12 δισ. ήταν οι επιχειρηματικές επενδύσεις. Με τις ετήσιες αποσβέσεις (αναπλήρωση του αποθέματος κεφαλαίου - εργοστασίων, μηχανολογικού εξοπλισμού, κατοικιών, κλπ. - που γηράσκει) να διαμορφώνονται σε €33 δισ. ετησίως, προφανώς επενδύονται λιγότερα απ’ ότι απαιτείται για να διατηρηθεί σταθερό το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, το οποίο και διαρκώς συρρικνούται. 
Αυτό που χρειάζεται η χώρα, αναφέρει ο ΣΕΒ, είναι ένα επενδυτικό άλμα. Με οικονομική ανάκαμψη και αποφυγή νέων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η εθνική αποταμίευση, που είναι αρνητική, θα αρχίσει σταδιακά να ενισχύεται, καθώς θα αυξάνονται τα εγχώρια εισοδήματα από την αύξηση της παραγωγικότητας που θα φέρουν οι επενδύσεις.
Οι άνεργοι, όμως, δεν μπορούν να περιμένουν. 
Δεδομένης της ανεπάρκειας των εγχώριων αποταμιευτικών πόρων, απαιτείται μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. 
Σύμφωνα με την ανάλυση τα επόμενα επτά χρόνια, χρειαζόμαστε grosso modo €15 δισ. τον χρόνο περισσότερα απ’ ό,τι επενδύουμε σήμερα μόνο και μόνο για να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο ευημερίας. 
Χρειαζόμαστε, δηλαδή, επιπλέον επενδύσεις €105 δισ., όταν το πακέτο Γιούνκερ (που είναι ζήτημα αν τα μισά αφορούν σε επενδύσεις) δεν υπερβαίνει τα €35 δισ. στην επταετία. 
Και αν θέλουμε να βελτιώσουμε την ζωή μας, θα πρέπει οι επενδύσεις να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Οι επιλογές, λοιπόν, είναι μπροστά μας. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της αγοράς για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να φέρουν οι επενδυτές τα λεφτά τους στην χώρα. Αλλιώς … lasciate ogni speranza (Dante Alighieri)! 
Οπως αναφέρεται, η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ανέλαβε ήδη καθήκοντα, έχοντας πλήρη επίγνωση των προτεραιοτήτων που αναφέρονται στο 3ο μνημόνιο, καθώς και την ανάγκη για αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας. 
Το πρώτο θετικό βήμα είναι η ανασύσταση του χαρτοφυλακίου Βιομηχανίας με επισπεύδοντα Υφυπουργό καθώς και ο θεματικός περιορισμός των αρμοδιοτήτων κρίσιμων παραγωγικών Υπουργείων, που στα προηγούμενα πολύπλοκα και βαριά σχήματα δεν κατάφεραν τον αναγκαίο συντονισμό πολιτικών και δράσεων. Κρίσιμος παράγοντας είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ΓΓ κάθε παραγωγικού Υπουργείου να διαθέτουν αυξημένη τεχνική κατάρτιση για κάθε τομέα ευθύνης. 
Η καλή πορεία των εσόδων, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, τον Αύγουστο οφείλεται στη μερική αναπλήρωση της υστέρησης εσόδων των προηγούμενων μηνών. Η αγορά συνεχίζει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την εφορία, παρά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Η διατήρηση ενός υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος προκύπτει από τη συνέχιση της υστέρησης δαπανών που σημαίνει παράταση της στέρησης ρευστότητας από την αγορά, μέχρι να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση του κράτους. Μια αύξηση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών δεν ανατρέπει την εικόνα αυτή καθώς εξηγείται από εποχικούς λόγους και από τις παρατάσεις που έδωσε η εφορία κατά τη διάρκεια επιβολής των αρχικών - πολύ αυστηρών - ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου