Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Δεν χρειάζονται εντάσεις στον χώρο του Τουρισμού


- Διευκρινιστική δήλωση Ανδρεάδη
- Έκκληση του ΗΑΤΤΑ
- Σε αναμονή δήλωσης Κουντουρά
 
Δεν θα γράψω περισσότερα, αλλά αυτή τη στιγμή το τελευταίο που χρειάζεται στον χώρο του Τουρισμού, είναι γκρίνια και διχόνοια. 
Τίποτα παραπάνω. 
Από κει και πέρα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ανδρέαδη στο Bloomberg  για την πορεία των κρατήσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση.
Παράλληλα, έκκληση, απευθύνει ο ΗΑΤΤΑ για αυτοσυγκράτηση και ομοψυχία, τις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η χώρα μας, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας δήλωση της υπουργού αναπληρωτή Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, για τις εξελίξεις στον Τουρισμό και τις ενέργειες που γίνονται.
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του ΣΕΤΕ "Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Α. Ανδρεάδη, σχετικά με τη μείωση του ρυθμού των κρατήσεων, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής: Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των Τour Operators, οι κρατήσεις της χώρας μας, αυτή την περίοδο, πέρυσι, κυμαίνονταν στο επίπεδο των 120.000 επισκεπτών καθημερινά. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μείωση κατά μέσο όρο 30% - 40% στη ροή των κρατήσεων, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, άρα έχουμε μείωση 36.000 έως 48.000 κρατήσεων κάθε μέρα. 
Με την προϋπόθεση ότι μετά το δημοψήφισμα, η χώρα θα επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, θα επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα και θα αποκατασταθεί η εικόνα μας στο εξωτερικό, εκτιμάται ότι υπάρχει, ακόμα, το χρονικό περιθώριο, ώστε ο ρυθμός των κρατήσεων να επιταχυνθεί και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών". 

Έκκληση απευθύνει ο ΗΑΤΤΑ για τον ελληνικό τουρισμό 
Έκκληση, απευθύνει ο ΗΑΤΤΑ Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων) για αυτοσυγκράτηση και ομοψυχία, τις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η χώρα μας. Η συγκυρία και οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μόνο θετικά δεν συμβάλλουν στον τουρισμό της χώρας. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη , μένει στην Ευρώπη και αποτελεί τον πιο δημοφιλή και ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Το γεγονός αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και δεν πρέπει να τίθεται σε συζητήσεις. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση της το υ ριστικής μας κίνησης και την ανατροπή της εσφαλμένης εικόνας που προβάλλεται για την Ελλάδα, λόγω της κατάστασης. 
Ο ΗΑΤΤΑ και ο κλάδος μας, ο οποίος διακινεί τον παγκόσμιο τουρισμό, είναι σε εγρήγορση προκειμένου οι τουρίστες να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην Ελλάδα, αλλά και για να καθησυχάσει τους συνεργάτες (ξένους tour operators ) διαβεβαιώνοντας τους ότι οι διακοπές των τουριστών δεν επ ηρεάζονται . 
Ο Σύνδεσμος είναι σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους Συνδέσμους Tour operators και τουριστικών γραφείων της Ευρώπης, αλλά και των 3 ων χωρών και τα μηνύματα που δέχεται είναι ευτυχώς, μόνο θετικά, μέχρι ώρας. Ο μαζικός τουρισμός δεν έχει δεχτεί ουσιαστικές ακυρώσεις και όλα τα προγράμματα ε κτελούνται κανονικά. Υπάρχουν, βεβαίως, μεμονωμένες περιπτώσεις ακυρώσεων, όμως αυτές δεν μπορούν να επηρεάσουν δραστικά τα συνολικά μεγέθη του τουρισμού. Επίσης, πραγματικό τητα απ ο τελεί το γεγονός ότι λόγω της συγκυρίας, έχουν παγώσει οι ενδείξεις των κρατήσ ε- ων, γεγονός που έχει συμβεί και το παρελθόν και ανακάμπτουν μετά το πέρας της περιοδικής κρίσης. 
Ενημερώνουμε υπεύθυνα ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα αξιόπιστο κ αι επίσημο μέτρο καταγραφής απώλειας μεγεθών και όποιες δηλώσεις πανικού μόνο θετικά δεν συμβάλλουν στον ελληνικό τουρισμό. 
Όσον αφορά τον εξερχόμενο και εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αναβολές ταξιδίων και κάποιες ακυρώσεις, λόγω της έλλειψης ρευστότητας. 
Ο τουρισμός δεν πρέπει να αποτελέσει θέμα για πολιτική εκμετάλλευση αν θέλουμε να προασπίσουμε και προστατεύσουμε τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. 
Τα προσωρινά προβλήματα οφείλουμε όλοι μας να τα επιλύσουμε με γνώμονα το συμφέρον του τουρισμού και της Ελλάδας

2 σχόλια:

  1. Agapitoi synadelfoi!
    Thelo na xerete oti para polloi touristikoi praktores stin Rossia kai ego prosopika fetos tha pame diakopes Ellada. To idio idi kanun kai tha kanun polloi pelates mas, eidika repeaters. M'ayto ton tropo tha deixume ypostirixi kai agapi mas stin Ellada.

    Ekaterina Ayzerman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντεμης Ευαγγελινος3 Ιουλίου 2015 στις 1:32 μ.μ.

    η Γνώμη μου:
    Ακυρώσεις για την Ελλάδα από tour-operators μαζικού Τουρισμού ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ και ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΆΡΞΟΥΝ μια και οι πελάτες που έχουν κλείσει να έλθουν δεσμεύονται και δεν έχουν δικαίωμα να να αλλάξουν προορισμό η να ακυρώσουν και να τους επιστραφούν τα χρήματα. Δεν υπάρχει καμιά οδηγία η περίπτωση "Ανωτέρας Βίας " και έτσι ο Νόμος προστατεύει τους tour operators και τα ξενοδοχεία απ τις Ακυρώσεις. ( Ας δουν εδώ οι ξενοδόχοι μας ότι οι Νόμοι και οι Οδηγίες δεν λειτουργούν μόνο υπέρ του πελάτη η του tour-Operator όπως πάντα παραπονούνται ) . Κατά την γνώμη μου αν δεν υπήρχε αυτή η δέσμευση η κατάσταση σήμερα θα ήταν τραγική.
    ΕΙΣΡΟΉ ΚΡΑΤΉΣΕΩΝ :
    ¨Όντως υπάρχει τραγική μείωση του ρυθμού των κρατήσεων αυτή την χρονική περίοδο και είναι φυσιολογικό . Μετά το δημοψήφισμα, που η χώρα θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, θα επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα και θα αποκατασταθεί η εικόνα μας στο εξωτερικό, όπως λέτε , το ότι υπάρχει, ακόμα, το χρονικό περιθώριο, ώστε ο ρυθμός των κρατήσεων να επιταχυνθεί και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών μπορεί να αποδειχθεί σωστό με την εξής διαφορά :
    Πότε θα συμβεί αυτό ;
    Σε μια, δύο τρεις βδομάδες, δεν μπορώ να το προσδιορίσω αλλά όποτε κι αν συμβεί ,οι πιθανοί πελάτες μας για την High Season που μπορούσαν να πληρώσουν κανονικές τιμές για να έλθουν, έχουν ήδη χαθεί, λόγω της κατάστασης αβεβαιότητας που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Δεν μας περιμένουν κι έτσι έχουν ηδη κλείσει τις διακοπές τους αλλαχού.
    ‘’ Άσε θα πάμε στην Ελλάδα τουχρόνου μόλις ησυχάσουν τα πράγματα ‘’ ...σκέφθηκαν .
    Άρα το ότι ο ρυθμός των κρατήσεων θα επιταχυνθεί ,μπορεί να ισχύσει ,αλλά μόνο για πελάτες της τελευταίας στιγμή που σημαίνει μόνο ΕΚΠΤΏΣΕΙΣ .
    Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ποσοτική μεν πιθανή αύξηση του ρυθμού των κρατήσεων, άλλα έχοντας υπ όψιν μας ότι ποιοτικά θα υστερήσουμαι κατά πολύ . Πολοι φοβούμαι ότι ο τζίρος της Υψηλής περιόδου θα είναι απογοητευτικός σε σχέση με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων .
    Οι Tour Operators που προσπαθούν να γεμίσουν τις θέσεις τους και πάρα πολλά ξενοδοχεία που το έχουν ήδη αντιληφθεί , έχουν αρχίσει τις εκπτώσεις για την high season ( είμαστε στην high season τώρα) . Έχουν δε να αντιμετωπίσουν όχι μόνο το πρόβλημα της Ελλάδας αλλά και τις τιμές – εκπτώσεις που παρέχουν λόγω διαφορετικών προβλημάτων η Τουρκία αφ ενός και η Αίγυπτος και Τυνησία αφ ετέρου . ΔΎΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΊ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή