- Διαφοροποιούνται στο δημοψήφισμα 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ.
- Ο κλάδος αναμένει την θέση της Έλενας Κουντουρά
- Συνεχίζεται ο διασυρμός της Ελλάδας
"Ο ελληνικός τουρισμός βιώνει μαζί με το σύνολο της ελληνικής οικονομίας πρωτοφανείς δραματικές στιγμές.
Η ανικανότητα για επίτευξη συμφωνίας, η καταστροφική επιλογή για δημοψήφισμα, η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στις τράπεζες, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας για χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες του τουρισμού.
Η κυβέρνηση λειτουργώντας με μια πρωτοφανή ανευθυνότητα, θέτει σε άμεσο κίνδυνο όλα όσα με κόπο, μόχθο και θυσίες χτίστηκαν για δεκαετίες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, παράλληλα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα".
Αυτά αναφέρει σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωσή της η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, την στιγμή που 3 ή 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Δυστυχώς όμως συνεχίζεται και ο διασυρμός της χώρας με τελευταίο το εξώφυλλο του ιταλικού PANORAMA, που δημοσιεύουμε.
Συγκεκριμένα, έχουν διαφοροποιήσει τη θέησ του οι βουλευτές Νίκος Μαυραγάνης, Δημήτρης Καμμένος, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Δαμαβολίτης.
Παράλληλα, ο τουριστικός κόσμος αναμένει την θέση της υπουργού αναπληρωτή Τουρισμού ¨Ελενας Κουντουρά.
Και συνεχίζει η κα. Κεφαλογιάννη στη δήλωσή της: " Η ελληνική περιφέρεια, που στα προηγούμενα χρόνια έζησε από τον τουρισμό ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις της κρίσης, κινδυνεύει με την απόλυτη κατάρρευση.
Αν σύντομα δεν έχουμε ομαλοποίηση της κατάστασης, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει ανεξέλεγκτο κύμα ακυρώσεων.
Τότε όλοι οι τουριστικοί προορισμοί, μικροί ή μεγάλοι δεν έχει σημασία, κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή.Συγκεκριμένα, έχουν διαφοροποιήσει τη θέησ του οι βουλευτές Νίκος Μαυραγάνης, Δημήτρης Καμμένος, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Δαμαβολίτης.
Παράλληλα, ο τουριστικός κόσμος αναμένει την θέση της υπουργού αναπληρωτή Τουρισμού ¨Ελενας Κουντουρά.
Με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, κλείσιμο επιχειρήσεων, ερημοποίηση της περιφέρειας. Αυτά θα είναι τα αποτελέσματα των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης.
Αυτά θα είναι τα αποτελέσματα σε περίπτωση που η χώρα από τη Δευτέρα και μετά συνεχίσει να βρίσκεται στο δρόμο της αυτοκτονίας. Δηλαδή στην κατάρρευση των τραπεζών και τελικά στην έξοδο από το ευρώ. Υπενθυμίζω σε όσους κάνουν ότι το αγνοούν, ότι η άμεση ή έμμεση συμβολή του τουρισμού αγγίζει το 25% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζω ότι ο τουρισμός αποτέλεσε την ατμομηχανή της ανάκαμψης τα προηγούμενα χρόνια της μάχης με την οικονομική κρίση. Σε τούτες λοιπόν τις κρίσιμες ώρες, απευθύνω στους χιλιάδες εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, έκκληση ενότητας και ομοψυχίας.
Να αντισταθούμε στις συνθήκες πόλωσης και διχασμού.
Να προστατεύσουμε τις κατακτήσεις δεκαετιών. Να συσπειρωθούμε όλοι μαζί γύρω από τη μόνη επιλογή που εξασφαλίζει τη γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.
Να επιλέξουμε το δρόμο της Ευρώπης.
Να πούμε ΝΑΙ στην Ελλάδα της δημιουργίας και της προκοπής.
Είμαι βέβαιη ότι μαζί θα κερδίσουμε και πάλι το μέλλον που μας αξίζει".
Αναστάτωση και ακυρώσεις
Ανάστατοι οι τουρίστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα ή πρόκειται να έρθουν μέσα στις επόμενες ώρες έρχονται σε επικοινωνία με ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία, ρωτώντας κατά πόσο θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα ΑΤΜ τις ημέρες που έρχονται, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τα όσα σημειώνουν στο Capital.gr ξενοδόχοι, αν θα υπάρξει επάρκεια σε τρόφιμα στις μονάδες ή αν θα υπάρξουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση των μονάδων.
Οι ερωτήσεις γίνονται ακόμη πιο έντονες από τουρίστες που ταξιδεύουν μεμονωμένα στην Ελλάδα και δεν έχουν προπληρώσει κάποιο πακέτο all- inclusive.
Την ίδια ώρα πολλοί επισκέπτες στήθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους στις ουρές των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης προκειμένου, μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες, να τραβήξουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους (αν και τα capital controls δεν ισχύουν για τους ξένους επισκέπτες), εντούτοις σε πολλές περιπτώσεις τα ΑΤΜ δεν μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν.
Παράλληλα, παρά τις παροτρύνσεις του τουριστικών φορέων προς επιχειρήσεις να κάνουν δεκτές τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες των τουριστών, η αβεβαιότητα για το πότε και αν θα ανοίξουν οι τράπεζες, αλλά και η έλλειψη ρευστού στην αγορά, εντείνει τα προβλήματα. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ανησυχία όσων τουριστών ταξιδεύουν με τις οικογένειές τους.
Από τη Δευτέρα που έκλεισαν οι τράπεζες στην Ελλάδα, τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης με συνεχή ρεπορτάζ μετέδιδαν τις εξελίξεις στη χώρα, τα οποία έγιναν ακόμη πιο εκτενή μετά τη μη αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ και όσο πλησιάζουμε προς το δημοψήφισμα. Στα δημοσιεύματα φιλοξενούνται δηλώσεις τουριστών που ζουν την παρούσα κατάσταση, σημειώνοντας πως υπάρχει μεγάλη αγωνία για το εάν θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα όσο διαρκούν οι διακοπές τους, αν θα μπορούν να ενοικιάσουν αυτοκίνητο, αν τα βενζινάδικα δέχονται τις πιστωτικές τους κάρτες, αν μπορούν να βρουν φάρμακα σε περίπτωση ανάγκης.
Σε κάθε περίπτωση, και μετά τις ταξιδιωτικές οδηγίες που βγήκαν την Κυριακή από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι τουρίστες που αποφασίζουν τελικά να μπουν στο αεροπλάνο έρχονται προετοιμασμένοι, κρατώντας αρκετά μετρητά.
Ξένα μέσα δημοσιεύουν μάλιστα και ρεπορτάζ πως όσοι τουρίστες πληρώνουν τοις μετρητοίς σε εμπορικά καταστήματα, ψωνίζουν ακόμη και στη μισή τιμή.
Όμως, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς, υπάρχουν και πολλοί που λόγω των τελευταίων εξελίξεων αποφασίζουν να μην μπουν τελικά στο αεροπλάνο.
Ήδη σύμφωνα με τοπ ρεπορτάζ οι ακυρώσεις ανά προορισμούς αγγίζουν ακόμη και το 40%, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως οι ακυρώσεις δεν αφορούν μόνο αφίξεις τους επόμενου δεκαήμερου, αλλά και πακέτα κλεισμένα για τον Αύγουστο.
Ταυτόχρονα, οι πρώτες “πληγές” έγιναν εμφανείς και στον εσωτερικό τουρισμό.
Μέχρι και το 50% φθάνει η πτώση που καταγράφεται στις κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων των Ελλήνων ταξιδιωτών την περίοδο Ιούλιος – Σεπτέμβριος, σύμφωνα με την Travelplanet24 και την airtickets. Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, από το 1,05% που είναι το μέσο ημερήσιο ποσοστό ακυρώσεων, ανήλθαν στο 7.2%, το διάστημα 27.06.2015 – 1.7.2015, με αποκορύφωμα την χτεσινή ημέρα 30.06.2015 όταν το ποσοστό των ακυρώσεων εκτοξεύτηκε στο 22%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, οι κρατήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είχαν σημειώσει μέχρι τις 25.6.2015 ανοδική πορεία 10% σε σύγκριση με το 2014, αλλά δραματική μείωση 60% εμφανίζεται από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έως και σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου