Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Τουρισμός: Χάνει έδαφος η Ελλάδα στην αγορά της Γερμανίας


- Οριακό το momentum για τον ελληνικό τουρισμό στη γερμανική αγορά.
- Τι δείχνουν τα στοιχεία επιβατικής κίνησης της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας για το πρώτο τετράμηνο. 
- Οι επιδόσεις της Ελλάδας και των βασικών ανταγωνιστών της. 
- Χάνει έδαφος η Ελλάδα στην αγορά της Γερμανίας 

Το έδαφος που έχασε η Ελλάδα στην αγορά της Γερμανίας έναντι των ανταγωνιστών της κατά το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς επιβεβαιώνουν τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας (Destatis). Τα στοιχεία, ταυτόχρονα, αποτυπώνουν το οριακό momentum που διαμορφώνεται για το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα από την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. 
Κι αυτό καθώς οι περισσότεροι ανταγωνιστές της καταγράφουν μεγάλη αύξηση κίνησης φθάνοντας σε επιδόσεις που είχε Ελλάδα την προηγούμενη διετία. Είναι χαρακτηριστικό πως οι επιβάτες που είχαν ταξιδέψει με αεροπλάνο στη χώρα μας από αεροδρόμια της Γερμανίας αυτή την εποχή πέρυσι κατέγραφαν διψήφιο ποσοστό ανόδου σε σχέση με το 2013.
Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα αναδείχθηκε πέρυσι πρωταθλήτρια της γερμανικής αγοράς με βάση το ρυθμό αύξησης της κίνησης που πέτυχε. 
Ενδεικτικό της τάσης ολικής ανάσχεσης του ανοδικού ρεύματος από τη Γερμανία προς τη χώρα είναι το γεγονός πως τον Απρίλιο οι επιβάτες που ταξίδεψαν με αεροπλάνο από τη Γερμανία στην Ελλάδα ήταν 6,2% λιγότεροι από το 2014. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η μείωση της κίνησης προς τα ελληνικά νησιά η οποία έφθασε το 15,1%. 
Η επιβατική κίνηση του Απριλίου, ωστόσο, δεν μπορεί να αποτελεί ασφαλή ένδειξη για την εξέλιξη της κίνησης στο σύνολο της χρονιάς. Αποτυπώνει, ωστόσο, την αλλαγή τάσης σε σχέση με πέρυσι. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας, στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου οι επιβάτες που μετακινήθηκαν αεροπορικώς από γερμανικά αεροδρόμια προς την Ελλάδα κατάγραψαν μικρή αύξηση 1,8% στο σύνολο της χώρας. 
Την ίδια περίοδο, όμως, οι επισκέπτες που κινήθηκαν προς τα ελληνικά νησιά μειώθηκαν 5,3%. 
Η τάση γίνεται πιο ευδιάκριτη αν συνυπολογίσει κανείς πως η όποια αύξηση κίνησης καταγράφηκε μέχρι τώρα στη χώρα οφείλεται κυρίως στη μεγάλη άνοδο που καταγράφουν οι αφίξεις στην Αθήνας. Την ίδια στιγμή η μικρή αύξηση 1,8% των επιβατών στο σύνολο της χώρας είναι σημαντικά μικρότερη από την ενίσχυση που κατέγραψαν στο ίδιο διάστημα οι Γερμανοί που ταξίδεψαν προς το σύνολο της Ευρώπης (+3,9%) αλλά και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (+4,8%). 
Παρόμοια «κλινικά συμπτώματα» με την Ελλάδα εμφάνισε στο ίδιο διάστημα και η Ισπανία. 
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis η επιβατική κίνηση προς το σύνολο της Ισπανίας αυξήθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου κατά 1% αλλά την ίδια στιγμή η κίνηση ήταν μειωμένη 4% προς τις Βαλεαρίδες και 1,6% προς τα Κανάρια νησιά. Τον δε μήνα Απρίλιο, αριθμός των επιβατών από Γερμανία που ταξίδεψε στην Ισπανία κατέγραψε μείωση 4,1% στο σύνολο της χώρας και πάνω από 10% στις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια. 
Μείωση τον Απρίλιο αλλά μονοψήφια αύξηση στο πρώτο τετράμηνο εμφάνισε η Τουρκία. Στο σύνολο της χώρας η αύξηση επιβατών ήταν 5,1% ενώ προς τον κύριο τουριστικό πόλο της Αττάλειας η άνοδος ήταν 6,4%. Σημαντική αύξηση επιβατών από Γερμανία κατέγραφε την ίδια περίοδο η Πορτογαλία φθάνοντας στο +20,4%. 
Ας σημειωθεί ότι στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς η Πορτογαλία υποδέχθηκε 86.000 περισσότερους επιβάτες από τη Γερμανία σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι επιπλέον επιβάτες, μάλιστα, είναι υπερδιπλάσιοι απ'όσους ταξίδεψαν στο ίδιο διάστημα προς το σύνολο των ελληνικών νησιών. 
Σε τροχιά ολικής επαναφοράς στη γερμανική αγορά δείχνει να κινείται η Κύπρος. 
Η μεγαλόνησος κατέγραψε τον Απρίλιο αύξηση επιβατών από Γερμανία 26% ενώ στο τετράμηνο η άνοδο 16,1%. Τη μεγαλύτερη άνοδο στη γερμανική αγορά μεταξύ των προορισμών της Μεσογείου δείχνουν να καταγράφουν οι χώρες που είχαν τα περισσότερα προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι η Αίγυπτος κατέγραψε άνοδο επιβατών 42,7% ενώ το Μαρόκο ακολούθησε με αύξηση 25%. 
Με αρνητικό πρόσημο εξακολουθεί να κινείται η Τυνησία στη γερμανική αγορά ενώ η γειτονική μας Ιταλία εμφάνισε άνοδο επιβατών 7,3%. 
Δείτε το ρεπορτάζ εδώ από το  euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου