Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Φιλοτελισμός και ιαματικές πηγές!!!


Μια εξαιρετική και πολύ ενδιαφέρουσα σειρά γραμματοσήμων για τις ελληνικές ιαματικές πηγές, κυκλοφόρησαν τα ΕΛΤΑ. 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας-Νομικός π. Αντιπρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου., τονίζει σε μήνυμά του: "Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών στην Αρχαία Ελλάδα και Ομηρική Ελλάδα ήταν συνδεδεμένες με μυθικές θεότητες, χώροι δε άσκησης της ιατρικής τέχνης ήταν τα Ασκληπιεία όπου εθεραπεύοντο άτομα με ψυχοσωματικές διαταραχές από τους θεραπευτές-ιερείς. Καταλυτικά για την ανάπτυξη της ιαματικής θεραπείας έδρασαν το πρωτοποριακό έργο του πατέρα της ορθολογικής ιατρικής του Ιπποκράτη, καθώς και η παρουσία του Ηρόδοτου και του ιατρού Γαληνού, οι οποίοι κατέγραψαν πολλές θεραπευτικές ενδείξεις της υδατοθεραπείας. 
Στην Ελλάδα αναβλύζουν 752 διάσπαρτες θερμομεταλλικές πηγές λόγω τεκτονικών γεγονότων ή ηφαιστειακών δραστηριοτήτων, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως θεϊκά δώρα υγείας της φύσης, καθόσο διαφοροποιούνται από τις συνήθεις πηγές λόγω της υψηλής τους θερμοκρασίας και της παρουσίας σε αυτές σπάνιων δραστικών συστατικών.
Συγκριτικό πλεόνασμα της Ελλάδας αποτελεί και το ευεργετικό βιοκλίμα με την έντονη ηλιοφάνεια ως συμπληρωματικό μέσο θεραπευτικής αγωγής επειδή οι κλιματικές, γεωλογικές και μορφολογικές περιβαλλοντικές συνθήκες συνδιαμορφώνουν με τα πολύ τιμα δραστικά στοιχεία των ιαματικών πηγών την ευεργετική δράση στην ανθρώπινη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία". 
Ενδιαφέρουσα και αξιέπαινη πρωτοβουλία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου