Tο παλίμψηστο του Αρχιμήδη είναι το νέο -εξαιρετικό- βιβλίο της γνωστής δημοσιογράφου Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου, των εκδόσεων ΙΤΑΝΟΣ.
Σήμερα στις 20.00 είναι η παρουσίαση του βιβλίου στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας.
Μια πολύ καλή ευκαιριία για να κατηφορίσουμε προς το κέντρο της πόλης.
Μια χαλκέντερη περγαμηνή με μυθιστορηματική πορεία μέσα στο χρόνο.
Ένα αρχαίο κείμενο που εισέπνεε για αιώνες τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις από τα λιβανωτά και τα κεριά σε ένα μοναστήρι χαμένο στην έρημο της Ιουδαίας, περισώθηκε από αδιευκρίνιστο αριθμό τοπικών πολεμικών συρράξεων και από δύο Παγκόσμιους Πολέμους.
Ένα χειρόγραφο προσευχητάριο που επιβίωσε ύστερα από ένα ισχυρό σεισμό και μια πυρκαγιά και περιπλανήθηκε μέσα σε δισάκια μοναχών, ταξιδευτών, ληστών και κλεπταποδόχων σε Ανατολή και Δύση.
Ένα κλεμμένο ειλητάριο με συνταρακτικό βιογραφικό δημοπρατείται από τον Οίκο Christie΄s και αγοράζεται από άγνωστο πλειοδότη έναντι 2,2 εκατ. δολαρίων. Ένα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενο που υποχρέωσε τα κορυφαία πανεπιστη-μιακά και ερευνητικά Ιδρύματα του κόσμου να συνεργαστούν για τη συντήρηση και την αποκρυπτογράφηση του, μιας και κάτω από τους εξορκισμούς και τις ευχές κρύβονταν χαμένες και άγνωστες Πραγματείες του Αρχιμήδη.
Αποκαλύψεις που σοκάρουν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και μαθηματικοί νομπελίστες που ομολογούν ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν εδραιωμένες απόψεις και να παραδεχθούν ότι τριακόσια χρόνια πριν από το Χριστό, ο Αρχιμήδης είχε εξερευνήσει σε βάθος το δαιδαλώδη κόσμο των αριθμών εκφράζοντας την έννοια του άπειρου και τεκμηριώνοντας αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ολοκληρωτικό και Διαφορικό λογισμό και θεωρείτο ανακάλυψη του 18ου αιώνα μ.Χ.
Ποιος βίασε τη φίνα περγαμηνή αποξέοντας το αρχικό κείμενο για να γράψει τα καλογερίστικα φληναφήματα του; Ποιοι εξαπέλυσαν ανηλεείς διωγμούς στη γνώση, το πνεύμα και την αρχαία ελληνική γραμματεία; Ποιοι σώριασαν σε ερείπια ή μετέτρεψαν σε ασβέστη τους ναούς και τα μνημεία των εθνικών, ακρωτηρίασαν τα αγάλματα και αφάνισαν μοναδικά έργα τέχνης;
Ποιοι έκαψαν τις μεγάλες Βιβλιοθήκες, τις κιβωτούς της γνώσης του αρχαίου κόσμου;
Ποιοι κατέστρεψαν συστημα-τικά τα εκπληκτικά τεχνολογικά επιτεύγματα των Ελλήνων;
Ποιοι έριξαν τα επιστημονικά συγγράμματα στις πυρές που άναψαν στην αιχμή του Μεσαίωνα της Ανατολής;
Ποιοι θεωρούσαν τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία έργα του διαβόλου;
Το βιβλίο, παρακολουθώντας τη συγκλονιστική πορεία της ζωής του Αρχιμήδη από τη γέννηση του το 287 π.Χ. μέχρι το περίφημο
«Μη μου τους κύκλους τάραττε» που είπε πριν ξεψυχήσει, σκίζει το σκοτεινό πέπλο και αποκαλύπτει, στα παρασκήνια της ιστορίας, τις κτηνώδεις, άγνωστες πλευρές της. Ιχνηλατεί στα έργα και τις ημέρες των βαρβάρων που κάθισαν στον αυτο-κρατορικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης και οδήγησαν μαζί με τους επικεφαλής της εκκλησίας, το φανατισμένο όχλο στην καταστροφή όχι μόνο του ασύλληπτου έργου του κορυφαίου Έλληνα Μαθηματικού άλλα χιλιάδων άλλων αρχαίων συγγραμμάτων.
Αποκαλύπτει επίσης πως κατάφεραν να διασωθούν μέσα από τον όλεθρο και να φτάσουν μέχρι τις μέρες μας τα ολιγάριθμα και ανεκτίμητα έργα της προχρι-στιανικής εποχής όπως το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου