Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ελληνική κουζίνα στο Porto Carras


- H ελληνική κουζίνα βρίσκεται στο επίκεντρο του φεστιβάλ γαστρονομίας του Porto Carras Grand Resort για δεύτερη συνεχή χρονιά. 

Διάσημοι chef, ξεχωριστές γεύσεις, μοναδική ατμόσφαιρα - στο κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό - τη μαγευτική Σιθωνία Χαλκιδικής. 
Οι βραβευμένοι chef Γιάννης Μπαξεβάνης, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Χριστόφορος Πέσκιας, Ηλίας Μαμαλάκης, Δημήτρης Δημητριάδης, Μαρία Εκμεκτσίογλου, Jean Louis Capsalas, Ντίνα Νικολάου, Mιχάλης Νουρλόγλου, Σταύρος Μαλλιαρίδης, επιδίδονται σε συνταγές που ικανοποιούν μέχρι και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες, ενώ ο Πατήρ Επιφάνιος με τη μοναδική του μοναστηριακή κουζίνα καταπλήττει τους ουρανίσκους με αυθεντικές αγιορείτικες συνταγές!
Στο Tsipouraki Restaurant, το οποίο βρίσκεται στη βραβευμένη με Γαλάζια σημαία Porto Carras Μαρίνα με τη μαγευτική θέα, από τις 20 Ιουνίου ως τις 5 Σεπτεμβρίου 2015, οι μυρωδιές που θα ξεχυθούν από τις κουζίνες θα είναι γλυκές και τρυφερές, όσο και τα συναισθήματά μας όταν θυμόμαστε τα αχνιστά πιάτα της ελληνικής κουζίνας που καθόρισαν τη ζωή και τις μνήμες μας. 
Η απόλαυση φέτος μιλάει μόνο ελληνικά! 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015 
20-Ιουν Γιάννης Μπαξεβάνης- Σταύρος Μαλλιαρίδης 
27-Ιουν Δημήτρης Δημητριάδης 4-Ιουλ Μιχάλης Νουρλόγλου 
11-Ιουλ Πάτερ Επιφάνιος 
18-Ιουλ Jean Louis Capsalas 
25-Ιουλ Ηλίας Μαμαλάκης 
1-Αυγ Δημήτρης Σκαρμούτσος 
8-Αυγ Μαρία Εκμεκτσίογλου 
15-Αυγ Γιάννης Μπαξεβάνης - Σταύρος Μαλλιαρίδης 
22-Αυγ Χριστόφορος Πέσκιας 
29-Αυγ Ντίνα Νικολάου 
5-Σεπ Δημήτρης 

Οι Chef: 
Γιάννης Μπαξεβάνης 
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης υπήρξε από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης της ελληνικής κουζίνας και της ενσωμάτωσης ξεχασμένων υλικών, όπως η μολόχα ή το σταμναγκάθι, στο ελληνικό τραπέζι. Είναι γαστρονομικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό για τον ΟΠΕ (Ηνωμένα Έθνη, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Σαν Φραντσίσκο) και τα τελευταία τρία χρόνια και στην Ελβετία στο Lausanne-Palace, όπου και αναλαμβάνει το φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας. Διευθύνει την κουζίνα του εστιατορίου Ελιά στο Ντουμπάι, βραβευμένο επανειλημμένως από το Time Out ως ένα από τα 10 καλύτερα ευρωπαϊκά εστιατόρια του Εμιράτου. Έχει αναδειχθεί 2 φορές “Σεφ της Χρονιάς”, του έχει απονεμηθεί 11 φορές το βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στους Χρυσούς Σκούφους, ενώ έχει κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του Στρασβούργου στη Γαλλία και έχει βραβευθεί από τη Διεθνή Ακαδημία Γαστρονομίας ως “Cheτου μέλλοντος”. Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεργάζεται με το Porto Carras Grand Resort υπογράφοντας τις συνταγές για τα εστιατόρια News Café, Astro Trattoria & Tsipouraki R 
Δημήτρης Σκαρμούτσος 
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America. Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική. Από το 2005 είναι chef σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφομε βραβεία Gourme Χριστόφορος Πέσκιας Γεννημένος στην Κύπρο, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Βοστόνη. Η αγάπη του για τη μαγειρική οδήγησε τα βήματά του, καταξιώνοντάς τον μέσα από το εστιατόριο «Dash» στην Κηφισιά. Ακολούθησε πρακτική στην Αμερική πλάι στους chef Charlie Trotter και Jackie Pluton, δημιουργική παρουσία στα εστιατόρια «Puerto Colina», «Rock n’ Roll» και «Balthazar», εκ νέου εκπαίδευση κοντά στους Ferran Adria, Mark Menaux και Joel Robuchon, και απογείωση στο εστιατόριο «48» όπου έμεινε μέχρι το 2008, ανεβάζοντάς το στην top-100 λίστα του περιοδικού Restaurant Magazine με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχει πλήθος συνεργασιών. 
Ηλίας Μαμαλάκης 
Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία. Το 1992 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Μαγειρικόν”. Αυτό το βιβλίο του άνοιξε το δρόμο και έτσι μπήκε στη δημοσιογραφία της μαγειρικής. Το 1999 δεν άντεξε πλέον και παράτησε τις business για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την κουζίνα. Συμμετοχή σε σειρές μαγειρικής, παρουσιάσεις εκπομπών, συγγραφή βιβλίων μαγειρικής και πολλά ακόμα αποτελούν το κύριο κορμό της μέχρι τώρα επιτυχημένης πορείας του. 
Δημήτρης Δημητριάδης 
Ο Δημήτρης Δημητριάδης σπούδασε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου στο Τμήμα Μαγειρικής και μπήκε στο επάγγελμα το 1994. 
Έχει εργαστεί ως chef σε εστιατόρια όπως το Νabucco στην Εκάλη, ενώ έχει κάνει μετεκπαίδευση πλάι στον Jacques Chibois (2* Michelin) και τον Alain Parodi (1* Michelin), καθώς και στο εστιατόριο Noma, καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2010. Διετέλεσε chef στο εστιατόριο Cibus στην Αίγλη Ζαππείου ενώ σήμερα είναι chef de Cuisine στo εστιατόριο Hytra, βραβευμένo με 1 αστέρι Michelin, διοχετεύοντας στη μαγειρική του τα χρώματα και τις μυρωδιές της μεσογειακής κουζίνας, από την οποία και εμπνέεται, με δημιουργικό οίστρο και πρωτοτυπία. Έχει διακριθεί με έπαινο από το Lions Club. Jean Louis Capsalas Jean Louis Capsalas γεννήθηκε το 1966 στο Saint- Etienne. Σπούδασε στη Γαλλία, στην Σχολή Rabelais της Λυών. Επίσης, στη Λυών έκανε το ντεμπούτο του στα τριών αστέρων εστιατόρια Pierre Orsi και Gervais. Μετακόμισε στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του '80 και ανοιξε το εστιατόριο « Le cap Lyonnais » στο Μαρούσι. Στη συνέχεια εργάστηκε στο «Πεντελικό» της Κηφισιάς, και στη συνέχεια ως επικεφαλής chef στο «Mare Nostrum» στο Ψυχικό, στο «Ballade» στο Ψυχικό, και τέλος, στο «Αίγλη Ζαππείου» στο κέντρο της Αθήνας. Από Έλληνα πατέρα και Γαλλίδα μητέρα, είναι εμπλουτισμένος από τους δύο πολιτισμούς. Η μαγειρική του είναι μια αντανάκλαση αυτής της διπλής ταυτότητας. Του αρέσει να παντρεύει τις ελληνικές και γαλλικές γεύσεις και να παίζει με την γεύση. 
Μαρία Εκμεκτσίογλου 
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια. Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στα πάτρια εδάφη όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Halic γαστρονομία, είναι μέλος στους Chaine des Rotisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου» και στο Chef’s Club, ενώ είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Maria’s στο Ετιλέρ. 
Ντίνα Νικολάου 
H Ντίνα Νικολάου είναι chef που γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε οικονομία και μάρκετινγκ, έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τον κόσμο της μόδας, αλλά την κέρδισε η γαστρονομία και η τέχνη της μαγειρικής. Ακολούθησαν σπουδές στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού : Le Cordon Bleu, Ritz Escoffier, Alain Ducasse formation, Lenôtre. Ταξιδεύει την ελληνική μαγειρική μέσω των παρουσιάσεων που κάνει σε Φεστιβάλ Γαστρονομίας ανά τον κόσμο. Έχει γράψει 5 βιβλία μαγειρικής. Μεταξύ αυτών το «Το βιβλίο μαγειρικής της σχολής Chef d’Oeuvre», που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Gourmand (World CookbooAwards) ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελματικό βιβλίο
Πατήρ Επιφάνιος 
Ο πατήρ Επιφάνιος αποδεικνύει ότι η μοναχική ζωή μπορεί να κρύβει άπλετη δημιουργικότητα. Καλόγηρος που κατάφερε να καταγράψει και να επεκτείνει την κουζίνα του Αγίου Όρους και να την κάνει γνωστή και εκτός ελληνικών συνόρωΆνθρωπος πολυταξιδεμένος τόσο στην ζωή όσο και στο μυαλό αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για το περιβόλι της Παναγίας. Το σύνθημά του είναι ότι η αγάπη κάνει το καλό και νόστιμο φαγητό. Δεν παραλείπει, όμως, να αναμίξει και τη φαντασία. Ο μοναχός Επιφάνιος της Ιεράς Μονής Μυλοποτάμου υπηρετεί την Αγιορείτικη κουζίνα δημιουργώντας συνταγές αντάξιες 
Μιχάλης Νουρλόγλου 
Νεότατος και δραστηριότατος. Πρωτογνωρίσαμε τον Μιχάλη Νουρλόγλου στην τηλεοπτική εκπομπή Top chef το 2010. Η σημερινή δουλειά του στο «Abovo» του έφερε το Χρυσό Σκούφο από το Αθηνόραμα, δείχνοντας τη θεμελιώδη γοητεία που ασκεί επάνω του η ελληνική κουζίνα, που όμως χρωματίζεται συνειδητά με επιρροές από τις μεσογειακές σταθερές. Χαρακτηριστικά πιάτα που δίνουν το γαστρονομικό στίγμα του chef, το καπνιστό χέλι στη σχάρα με πουρέ παντζαριού, αγκιναράκια και σάλτσα από εσπεριδοειδή, το ριζότο με άγρια ρόκα και πολλά ακόμα. 
Σταύρος Μαλλιαρίδης 
O chef Σταύρος Μαλλιαρίδης αν και νέος είναι έμπειρος και συνεργάζεται με τον βραβευμένο chef Γιάννη Μπαξεβάνη. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και κουβαλάει τον αέρα, τις γεύσεις και τ’ αρώματα της πόλης του ως «προίκα». Η Ελλάδα είναι το σημείο αναφοράς στις γεύσεις του, κάτι που βγαίνει ασυναίσθητα από μέσα του σε όποια κουζίνα χρειαστεί να υπηρετήσει. 
Σήμερα εργάζεται στα εστιατόρια Tsipouraki Restaurant, Astro Trattoria και News Café του Porto Carras Grand Resort. Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου