Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

"Τέλος" στο μπλόκο για συναλλαγές μέσω καρτών με το εξωτερικό


Συναλλαγές μέσω πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών με το εξωτερικό για πληρωμές και αγορές προϊόντων από το Internet μπορούν πλέον να πραγματοποιούν οι Έλληνες. 
Για τη δυνατότητα αυτή, παρότι θεωρητικά παρέχεται από το περασμένο Σάββατο, κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι, ωστόσο αποκαλύφθηκε, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχαν τη Δευτέρα φορείς της αγοράς όπως το ΕΒΕΑ και οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. 
Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το παραμικρό, αλλά η δυνατότητα φαίνεται πως παρέχεται μέσα από τις εγκυκλίους στις τράπεζες που βασίστηκαν στην τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Σε αυτή, πάντως, επισημαίνονταν πως σε κάθε περίπτωση διατηρείται η απαγόρευση ανάληψης μετρητών απο κάρτες που έχουν εκδοθεί μέσω ελληνικών τραπεζών. 
Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος, ενημερώθηκε από την πρόεδρο της ΕΕΤ Λούκα Κατσέλη πως στο πλαίσιο της τελευταίας ΠΝΠ, μπορούν πλέον να γίνουν και συναλλαγές αγορών-πληρωμών στο εξωτερικό με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, χωρίς τη φυσική παρουσία των κατόχων τους. 
Για τις συναλλαγές αυτές καθορίστηκε ημερήσιο όριο από 300.000 ευρώ για κάθε μια από τις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, και άλλες 90.000 ευρώ για την Τράπεζα Αττικής. Αθροιστικά το ημερήσιο όριο εκροών που μπορούν να γίνουν μέσω καρτών από τις τράπεζες για αγορές-συναλλαγές είναι 1,290 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι εξαιρετικά μικρό για τα δεδομένα των ηλεκτρονικών πληρωμών με το εξωτερικό που γίνονταν προ της επιβολής capital controls. 
Την ίδια πληροφόρηση είχε και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων ο οποίος σε ανακοίνωσή του χθες ανέφερε ότι "από σήμερα αυξήθηκαν τα όρια ανά ημέρα και ανά τράπεζα στα επίπεδα των 300.000 ευρώ για δαπάνες με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες". 
Ενδεχομένως το χαμηλό ύψος των ποσών, ή κατά άλλους, το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη προλάβει να προετοιμαστούν οι τράπεζες, ήταν ο λόγος που η δυνατότητα δεν είχε γίνει επίσημα γνωστή. Από την άλλη είναι άγνωστο αν χθες ή τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν τέτοιες συναλλαγές από όσους είχαν την πληροφόρηση. 
Στις αγορές αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων είδη όπως βιβλία, μουσική, εισιτήρια και άλλα τέτοια προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ εξυπηρετούνται θεωρητικά και οι πολίτες και επιχειρηματίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει, πάντως, κάποια γνωστή ειδική διαδικασία που να καθορίζει άλλες λεπτομέρειες, ούτε όριο ανά πελάτη τράπεζας, παρά μόνο το συνολικό ποσό. 
Στην πράξη δηλαδή η δυνατότητα παρέχεται για όσους… προλάβουν να εκτελέσουν την παραγγελία και μέχρι να εξαντληθεί το πλαφόν των 300.000 ευρώ ανά τράπεζα, ενώ είναι άγνωστο ακόμη αν μεγάλες εταιρείες ασφαλούς μεταφοράς χρημάτων (π.χ Paypal) έχουν ξεκινήσει να διεκπεραιώνουν συναλλαγές. 
Μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονταν η χρήση πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών για αγορές προϊόντων μέσω internet (σ.σ δηλαδή χωρίς φυσική παρουσία) εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούσαν λογαριασμό σε τράπεζες του εξωτερικού. 
Αντίθετα επιτρέπονταν οι αγορές μέσω καρτών από το Internet την Ελλάδα, αλλά και η χρήση τους για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό (με φυσική παρουσία) μέχρι του ποσού που εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.
ΠΗΓΗ: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου