- Παγώνουν οι ξένες επενδύσεις
- Συναγερμός στα funds εξαιτίας της πολιτικής ρευστότητας
- Αναστολή σχεδίων και από Ελληνες επιχειρηματίες
Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για αύριο Τρίτη συγκαλεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και το αρνητικό κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται στο εξωτερικό, αρχίζουν να έχουν επιπτώσεις και στον Τουρισμό.
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού η ηγεσία του ΣΕΤΕ ακύρωσε την καθιερωμένη επί μια 20ετία τουλάχιστον συνάντηση ανταλλαγής ευχών με τους εκπροσώπους του Τύπου, ενώ στο Δ.Σ. έχουν προσκληθεί και οι πρόεδροι όλων των πανελλήνιων φορέων του τουρισμού για να εξετάσουν τρόπους για την "αντιμετώπιση πιθανών καταστροφικών πολιτικών εξελίξεων".
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού συμβουλίου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου
Το κλίμα στην Οικονομία
Στο μεταξύ όπως γράφει ο πάντα καλά ενημερωμένος Γιώργος Μανέττας στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ "Στις πολιτικές εξελίξεις που συνδέονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν στραμμένο το βλέμμα Έλληνες και ξένοι επενδυτές, που ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν κεφάλαιά τους στην ελληνική αγορά.
Και αυτό γιατί από αυτές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η τελική αποφάσή τους, εάν δηλαδή θα προχωρήσουν ή θα ματαιώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Στην παρούσα φάση, η πλειονότητα των ξένων επενδυτών έχει αναστείλει κάθε πρωτοβουλία που σχετίζεται με την Ελλάδα, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και υπάρξει σαφή εικόνα για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
Παρότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο τροφίμων και οι ιχθυοκαλλιέργειες, η αβεβαιότητα που πηγάζει από το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες προβληματίζει τους επενδυτές, οι οποίοι επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής, καθώς δεν γνωρίζουν το αύριο.
Πολιτικός κίνδυνος
Άνθρωποι που συνομιλούν με διεθνή funds επισημαίνουν πως ο πολιτικός κίνδυνος και η προοπτική ανακοπής της πορείας εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας αποτελούν στην παρούσα φάση τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» των ξένων επενδυτών.
«Κανείς δεν θα επενδύσει σε μια χώρα όπου η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή και όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή», σημειώνουν χαρακτηριστικά, και προσθέτουν πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου για τη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών της.
Ενδεικτική της κατάστασης, όπως αναφέρουν, ήταν η απόφαση του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Tζον Πόλσον να «παγώσει» τα επενδυτικά του σχέδια στην Eλλάδα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που συνδέεται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Tα επενδυτικά μας πλάνα είναι προσωρινά σε κατάσταση αναμονής, μέχρι να δούμε το αποτέλεσμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Mόλις επιτευχθεί σταθερότητα, θα επιταχύνουμε τις επενδύσεις», ξεκαθάρισε ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου Paulson & Co, εκφράζοντας την άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν.
Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για την επόμενη ημέρα των εκλογών, καθώς πολλοί φοβούνται πως θα περάσει μεγάλο διάστημα έως ότου τελικά προκύψει κυβέρνηση. «Ο μεγαλύτερος φόβος είναι να μην υπάρξει κυβέρνηση μετά τις εκλογές και να υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αστάθειας, τη στιγμή που το ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα. Μπαίνουμε σε μια φάση απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες έρχονται στη χειρότερη στιγμή, προτού προλάβουμε να κεφαλαιοποιήσουμε τις θυσίες που κάναμε ως χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς κάνουμε βήματα πίσω, και εύχομαι να μην ξαναγυρίσουμε στο 2012. Από την άλλη βέβαια, είναι δικαίωμά μας να αυτοκτονήσουμε, εάν αυτό θέλουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης.
Ανάλογη ανησυχία εκφράζει και ο Νίκος Φωτόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «Μύλοι Λούλη», ο οποίος τονίζει ότι οι πολιτικές εξελίξεις υποχρεώνουν πολλά ξένα κεφάλαια σε αναδίπλωση.
Ανατροπές και ανακατατάξεις
Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και οι τράπεζες να δηλώνουν περισσότερο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν την αγορά, η οποία βρίσκεται σε φάση ραγδαίων ανακατάξεων. Στο επίκεντρο βρίσκεται το λιανεμπόριο τροφίμων, όπου οι μεγάλοι του κλάδου επιδίδονται σε σειρά εξαγορών μικρότερων αλυσίδων, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία τους να ακολουθήσουν τον «πόλεμο τιμών».
Ήδη, μετά τις απανωτές κινήσεις της «Σκλαβενίτης», η οποία απέκτησε την Makro Cash & Carry και το 60% της «Χαλκιαδάκης» σε διάστημα ολίγων ημερών αλλά και της «Μαρινόπουλος», η οποία ενέταξε στον όμιλό της, τα πατρινά σούπερ μάρκετ «Κρόνος», πληροφορίες της αγοράς φέρουν τον «Μασούτη» να συζητά την πιθανότητα εξαγορών σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπου διαθέτει υψηλά μερίδια αγοράς και εκτεταμένο δίκτυο, ενώ ανάλογα σχέδια έχει και η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία παραμένει πιστή στον στόχο που έχει θέσει για τη δημιουργία δικτύου 400 καταστημάτων που θα απασχολεί 20.000 εργαζομένους.
Παρότι είναι «μαθημένοι» στις δύσκολες συνθήκες
Κατέβασαν τα «μολύβια» και οι Ελληνες
Τα «μολύβια» έχουν κατεβάσει και οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες επιλέγουν να αναστείλουν μεγάλες επενδύσεις και να περιοριστούν στη διαχείριση της καθημερινότητας, έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής έχει «παγώσει» κάθε σοβαρή πρωτοβουλία που σχεδιαζόταν για την επόμενη χρονιά λόγω της έντονης αβεβαιότητας, αλλά και τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη ημέρα.
«Το άγνωστο τρομάζει. Και ο φόβος στην περίπτωση των επιχείρησεων μεταφράζεται σε αναδίπλωση και αναστολή κινήσεων, καθώς προτεραιότητα πλέον είναι η διαφύλαξη των κεκτημένων και ο περιορισμός του ρίσκου», σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως παρότι οι Έλληνες είναι μαθημένοι σε αντίξοες συνθήκες, υπό τις σημερινές συνθήκες είναι δύσκολο να υπάρξουν νέες μεγάλες επενδύσεις.
Κάποιοι μάλιστα παρομοιάζουν τη σημερινή περίοδο αβεβαιότητας με το διάστημα, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2012, όταν κανείς δεν γνώριζε εάν η χώρα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης ή θα επιστρέψει στη δραχμή. Και όλα αυτά, σε μια στιγμή που όπως λένε εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου το μεγάλο ζητούμενο είναι η σταθερότητα σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό, προκειμένου να συνεχισθεί η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και η επιστροφή της σε τροχιά ανάπτυξης, ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης που κατέστρεψε τον παραγωγικό ιστό και δημιούργησε «στρατιές» ανέργων".
Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική!!!
Δεν ξέρω για τους ξένους... αλλά από την προηγούμενη Δευτέρα σταμάτησα την επέκταση με 3 νέες βίλλες την μονάδα μου... ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ με "βρήκε" κατά το τέλος των χωματουριγικών εργασιών, σε σημείο με την έλαχιστη δέσμευση κονδυλίων! Τα υπόλοιπα ευροπούλια, global transfer στο εξωτερικό. Καλά ξεμπερδέματα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί τόση κινδυνολογία; Γιατί τόση καταστροφή; Λογικό είναι ακόμα και αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους, να υπάρχει κάποιο κλίμα αναμονής από επενδυτές μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο; Γιατί τώρα θα πρέπει να διαφέρει και θα πρέπει να τρομοκρατείτε τον κόσμο με αστήρικτα δημοσιεύματα; Είμαι εργαζόμενος στον τουρισμό και όχι μόνο αβεβαιότητα δεν βλέπω, αλλά αντιμετωπίζω και "πρόβλημα" με τους πολλούς ΝΕΟΥΣ συνεργάτες tour operators για την επόμενη χρονιά, που ακόμα και τώρα ψάχνουν επιπλέον δωμάτια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς μη βιάζεστε λοιπόν να φέρετε την καταστροφή χωρίς λόγο. Έλεος πια.