Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Επιτέλους προχωρούν κάποιες αποκρατικοποιήσεις


- Υπεγράφη η σύμβαση για το Ελληνικό
- "Πράσινο φως" από ΣτΕ για την Κασσιώπη
- Προαναγγελία νέων προσφυγών από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη
- Δεν κινδυνεύει η ... ενυδρίδα λέει το ΣτΕ!!!

Επιτέλους φαίνεται να προχωρούν κάποιες αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο πάντα μεταξύ "σφύρας και άκμονος...".
Συγκεκριμένα, την σύμβαση παραχώρησης για το έργο της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό υπέγραψαν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η Lamda Development. Η εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 30 εκατ. ευρώ και αρχίζει πλέον, να μετράει αντίστροφα το διάστημα των δύο χρόνων εντός του οποίου θα πρέπει να λάβει χώρα μία σειρά «αναβλητικών αιρέσεων». Πρόκειται για την επεξεργασία και κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης, την κατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και την έγκρισή του δια προεδρικού διατάγματος. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και να διενεργηθεί ανεξάρτητος δημόσιος διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας καζίνο.
Παράλληλα,  η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3874/2014 απόφασή της απέρριψε την αίτηση έξι κατοίκων της Κασσιώπης Κέρκυρας που ζητούσαν να ακυρωθεί το από 12.11.2013 Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης, καθώς και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιοχής Ερημίτης της Κασσιώπης Κέρκυρας. 
 Οι σύμβουλοι επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν προσκρούει την διεθνή, Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, ενώ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων.

Ωστόσο, όπως γράφει το capital.gr η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα. Νάντια Βαλαβάνη, σε δήλωσή της κάνει λόγο "για αιφνιδιαστική υπογραφή της Σύμβασης Πώλησης του Ελληνικού" και ζητά   την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Αναλυτικά στην δήλωσή της η κ. Βαλαβάνη αναφέρει: "Αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει ακόμη καθαρογραφεί και κοινοποιηθεί η απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους διαδίκους, δηλαδή στην Περιφέρεια Αττικής κ.α. που είχαν προσφύγει, υπεγράφη την Παρασκευή 14.11.2014 μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development του Ομίλου Λάτση, η Σύμβαση Πώλησης του 100% των μετοχών του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
 Το ΤΑΙΠΕΔ και η Lamda Development υπέγραψαν την Σύμβαση Πώλησης αγνοώντας επιδεικτικά:
-Την προθεσμία άσκησης ένστασης και προσφυγής στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου εναντίον της απόφασης του 6ου Τμήματος του, που ακυρώνει την απόφαση του Ζ΄ Κλιμακίου του, το οποίο αρχές Σεπτεμβρίου είχε θέσει σοβαρά θέματα παραβίασης της νομιμότητας.
-Την αποκαλυπτική μελέτη του ΤΕΕ για την επενδυτική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου, η οποία βεβαιώνει ότι η τιμή εκποίησης στη Lamda Development αντιπροσωπεύει το 1/5 της πραγματικής σημερινής- υποβαθμισμένης– αξίας του.
-Τις δεσμεύσεις αποζημίωσης της εταιρίας του Ομίλου Λάτση που αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο για πρώτη φορά: Για την παραμικρή καθυστέρηση, ακόμα και υπηρεσιών όπως η Πολεοδομία ή η Αρχαιολογία.
Και όλα αυτά προκειμένου να καταλήξει το ισχνό αντίτιμο στον Ειδικό λογαριασμό των δανειστών στην ΤτΕ για την εξυπηρέτηση ενός μη αποπληρώσιμου χρέους. -Τις προτάσεις επιστημονικών φορέων, όπως του Ε.Μ.Π, κινημάτων και συλλογικοτήτων, αλλά και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών ολόκληρης της περιοχής, για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου.
Το ερώτημα που είχα θέσει σε προηγούμενες δηλώσεις μου παραμένει: Σκοπεύει να ασχοληθεί με το Ελληνικό η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου";

Η ανακοίνωση της ΛΑΜΔΑ

Η εταιρεία με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων της Εταιρείας επί του θέματος της απόκτησης του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», η LAMDA Development S.A. ανακοινώνει ότι υπεγράφη σήμερα η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» από την 100% θυγατρική της εταιρεία ειδικού σκοπού «HELLINIKON GLOBAL I S.A.» ως Αγοράστρια και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ως Πωλητή, με την Εταιρεία να υπογράφει επίσης τη σύμβαση ως εγγυήτρια της Αγοράστριας. Η σημερινή υπογραφή είναι αποτέλεσμα μιας μακράς και διαφανούς διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε με την προκήρυξη του διαγωνισμού τον Δεκέμβριο 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών περίπου, με την ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων για την μεταβίβαση των ως άνω μετοχών για την έναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, συνολικής δαπάνης 8 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή στο επενδυτικό σχήμα του έργου δύο εκ των μεγαλυτέρων παγκοσμίως εταιρειών, που διαθέτουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και τεχνογνωσία σε έργα ανάπτυξης υποδομών, του Fosun Group, ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Κίνας και της Al Maabar, μίας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών real estate στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής με έδρα το Abu Dhabi, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς και συμβάλλει στην προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών. Η παρουσία τους μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων και την τόνωση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας υπέρβασης της κρίσης. Η ιδιαίτερη θέση της Lamda Development, μιας ελληνικών συμφερόντων εταιρείας στο επενδυτικό σχήμα του έργου, εγγυάται τον ελληνοκεντρικό χαρακτήρα του έργου όσον αφορά στο σχεδιασμό και τη λειτουργία του γενικότερα και, ειδικότερα, τη συμμετοχή της ελληνικής εργασίας, του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού και της ελληνικής επιχειρηματικότητας κατά την κατασκευή του.

Η Κασσιώπη
 Η επίμαχη έκταση η οποία έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται περίπου στα 447 στρέμματα, βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός ορίων οικισμού και εκτός γενικού πολεοδομικού σχεδίου, ενώ σε τμήμα της έκτασης, 7,2 περίπου στρεμμάτων υπάρχει ναυτικό οχυρό. Όπως είναι γνωστό στην περιοχή της Κασσιώπης πρόκειται να δημιουργηθούν παραθεριστικοί και τουριστικοί χώροι, να ανεγερθούν ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες, να κατασκευαστούν μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις γκολφ, γήπεδα, γυμναστήρια, εμπορικά καταστήματα, κέντρα αναζωογόνησης (spa), χώροι συνάθροισης κοινού (κινηματογράφοι, θέατρα, κ.λπ.), ακίνητα μικτών χρήσεων, κ.ά. Συνολικά θα ανεγερθούν κτίρια 36.400 τετραγωνικών μέτρων.
Στην προσφυγή τους οι κάτοικοι επικαλέστηκαν κατά κανόνα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι ότι η περιοχή της «Βρωμολίμνης» είναι τόπος που συχνάζει το θηλαστικό ενυδρίδα ή βίδα το οποίο προστατεύεται από πολλές διεθνείς συνθήκες (Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής, κ.λ.π.) και ότι η επίμαχη έκταση συνιστά «οικολογικό διάδρομο», αλλά είναι και οικότοπος.
Τελικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η περιοχή της Κασσιώπης δεν έχει υπαχθεί στο δίκτυο προστασίας NATURA, αλλά και το επίμαχο προεδρικό διάταγμα δεν προσκρούει στην Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, στην Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης, την Ελληνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του τοπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου