Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτό είναι το σχέδιο των Ρώσων για τον Τουρισμό !!!


- Θέλουν να σταματήσουν την εξαγωγή συναλλάγματος 
- Οδηγούν σε χρεωκοπία, αφού πρώτα άφησαν ανεξέλεγκτες τις παράνομες πρακτικές dumping, τον εξερχόμενο τουρισμό 
- Και πρόταση για επιβολή ΦΠΑ 18% στα εισιτήρια εξερχόμενου Τουρισμού!!! 
- Χρεωκόπησαν δεκάδες τράπεζες πριν λίγους μήνες, χωρίς καμία έρευνα και τώρα δεκάδες εισαγγελείς ερευνούν, και καλά κάνουν, τις συνθήκες των χρεωκοπιών των t.o's
- Οι "ελεγχόμενες" αεροπορικές εταιρίες "τράβηξαν το χαλί" 
- Κάποιοι κάνουν λόγο και για αντίποινα στα μέτρα Ε.Ε. και ΗΠΑ για το ουκρανικό. 
- Στρέφονται στη "Δύση" ξανά μεγάλες ελληνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες 
- Τι θα γίνει με την φορολόγηση των ποσών που δεν εισέπραξαν ποτέ τα ελληνικά ξενοδοχεία;

Το ντόμινο της κατάρρευσης του ρωσικού εξερχόμενου τουρισμού, γιατί γι’ αυτό μιλάμε ουσιαστικά και όχι για μια απλή χρεοκοπία 15 tour operators (σ.σ. και έχει ο Θεός ακόμη), δεν μπορεί παρά να βάλει σε σκέψεις ακόμη και τον πλέον καλόπιστο παρατηρητή. 
Όσοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ, γνωρίζαμε ότι τα πολλά τελευταία χρόνια στην ρωσική αγορά επικρατούσε, με την απόλυτη αδιαφορία, αν όχι «στήριξη» του ρωσικού κράτους, μια πλήρης αναρχία και ένα ανελέητο και κανονικά παράνομο dumping τιμών, το οποίο οδήγησε σταδιακά όλους τους tour operators να στέκονται σε γυάλινα πόδια. 
Από παντού διατυπώνονταν ερωτήσεις και απορίες, πως είναι δυνατόν η κατάσταση αυτή να είναι ανεκτή από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. 
Τα προβλήματα λοιπόν των ρωσικών ταξιδιωτικών οργανισμών και πολλά ήταν και γνωστά. 
Και ξαφνικά φέτος το Καλοκαίρι, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. 
Και δεν άνοιξε μόνος του, αλλά με τη «βοήθεια» κάποιων αεροπορικών εταιριών, συνδεδεμένων ποικιλοτρόπως με το ρωσικό κράτος, οι οποίες "έκοψαν" την πίστωση στους t.o.'s αυτούς. 
Ξαφνικά κάποιοι –γιατί άραγε- αποφάσισαν να τραβήξουν τώρα, το –χιλιομπαλωμένο- χαλί , κάτω από τα πόδια των ρωσικών tour operator. 
Όσα δε εξελίσσονται τον τελευταίο μήνα, δεν είναι απλά η χρεοκοπία κάποιων επιχειρήσεων: 
είναι η απόλυτη δυσφήμιση και η προσπάθεια μινιμοποίησης της αγοράς εξερχόμενου τουρισμού στη Ρωσία. 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από την ημέρα που ανέστειλε τη λειτουργία του ο Labirint, οι πωλήσεις τουριστικών πακέτων στο εξωτερικό, έχουν πέσει στα τάρταρα!!! 
Είναι πιο χαμηλά και από τις θερμοκρασίες στη Σιβηρία!!! 
Είναι δε ηλίου φαεινότερο ότι οι ρωσικές αρχές θέλουν να σταματήσουν την εξαγωγή συναλλάγματος από τη χώρα, η οποία ήδη βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και τα "δύσκολα" είναι μπροστά...
Και βέβαια τα θέμα δεν αφορά μόνο στον ελληνικό προορισμό. 
Ας θυμηθούμε όμως και κάποιες άλλες παραμέτρους του θέματος: 
Κατ’ αρχάς προέκυψαν οι ποικιλόμορφες «συστάσεις» στους Ρώσους να κάνουν τις διακοπές τους στο εσωτερικό της χώρας, εσχάτως και στην Κριμαία!!! 
Η ρωσική κυβέρνηση παρακολούθησε αμέριμνη την ουσιαστικά υποτίμηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ, καθιστώντας έτσι πανάκριβες τις διακοπές στο εξωτερικό, ενώ για τον έλεγχο της αγοράς ταξιδίων τα γράψαμε λίγο πριν. 
Και ω του θαύματος, ξαφνικά προέκυψε και πρόταση του αναπληρωτή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας «Δίκαιη Ρωσία» Oleg Nilov για μηδενικό συντελεστή Φ.Π.Α. στις εγχώριες αερομεταφορές και επιβολή Φ.Π.Α. 18% στις διεθνείς αερομεταφορές από Ρωσία. 
Δεν θέλουν δηλαδή οι Ρώσοι απλά να «επιδοτούν» τον εσωτερικό τουρισμό, θέλουν να απαγορεύουν τον εξερχόμενο τουρισμό. 
Σε μια πρώτη αντίδραση, μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης, η Irina Turina, από την Ένωση Tour Operators της Ρωσίας, είπε ότι η επαναφορά μηδενικού συντελεστή Φ.Π.Α., για τις εγχώριες μεταφορές θα τονώσει τη ζήτηση για διακοπές στη Ρωσία, αλλά η αύξησή του στις διεθνείς πτήσεις θα προκαλέσει προβλήματα σε τουριστικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον εξερχόμενο τουρισμό. Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητο η τόνωση των πτήσεων εσωτερικού να συνδεθεί με την αύξηση του κόστους μεταφορών στο εξωτερικό. 
Επίσης, σημείωσε ότι οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις ταξιδιωτικές ανάγκες των Ρώσων που λατρεύουν την παραλία και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές σε θερμές χώρες και άλλες θάλασσες. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κατά τη συζήτηση για την εισαγωγή του ΦΠΑ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα κατάσταση του τουρισμού και της αεροπορικής βιομηχανίας. 
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η τουριστική βιομηχανία και οι φορείς διαπιστώνουν απότομη πτώση της ζήτησης για ταξίδια, η αγορά έχει υποστεί μία σειρά από πτωχεύσεις ταξιδιωτικών πρακτορείων και οι αεροπορικές εταιρείες καταγράφουν ζημιές στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με αυτήν στη δομή του ρωσικού τουριστικού προϊόντος, το κόστος της μεταφοράς ανέρχεται στο 40% της συνολικής δαπάνης του ταξιδιού. Το γεγονός ότι στην Τουρκία, στην Ελλάδα ή στην Ταϊλάνδη από Νοβοσιμπίρσκ Κεμέροβο, Τόμσκ και πολλά άλλα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια πραγματοποιούνται πτήσεις πιο εύκολα και φθηνότερα απ’ ότι στο Σότσι, την Ανάπα ή τη Συμφερούπολη είναι αποτρεπτικό για αύξηση του αριθμού των τουριστών στα θέρετρα της Περιφέρειας Κρασνοντάρ. 
Για παράδειγμα, το κόστος της πτήσης από τη Μόσχα στη Νέα Υόρκη (περίπου 7.500 χλμ.), όπου το ταξίδι διαρκεί περίπου 10 ώρες, το εισιτήριο κοστίζει 30.000 ρούβλια. Αντίστοιχα από τη Μόσχα στο Μαγκαντάν (περίπου 6.000 χλμ.), όπου το ταξίδι διαρκεί 8 ώρες, κοστίζει 50.000 ρούβλια. 
Να σημειωθεί ότι μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σήμερα ισχύει μόνο για πτήσεις προς Κριμαία και Σεβαστούπολη. 

Οι έρευνες...

Παράλληλα είναι αρκούντως δηλωτικό των προθέσεων της ρωσικής ηγεσίας, το γεγονός ότι ενώ στις αρχές του 2015 χρεοκόπησαν δεκάδες τράπεζες, ουδεμία έρευνα έγινε γι’ αυτό. Αντιθέτως, για τις πτωχεύσεις των ταξιδιωτικών οργανισμών, «τρέχουν» και καλά κάνουν, οι μισοί εισαγγελείς της Ρωσίας. Ενδεικτικό είναι το ακόλουθο δημοσίευμα του πρακτορείου ITAR-TASS, που αναφέρει: «Heads of several Russian bankrupt tour companies on wanted list MOSCOW, /ITAR-TASS/. The heads of several tour companies that just recently stunned thousands of their clients with the news they were bankrupt and instantly going out of business have been put on an international wanted list, Investigative Committee spokesman Vladimir Markin said on Tuesday. Also, a court ordered their arrest in absentia. Twenty five thousand clients whose holiday plans have been spoiled are on the list claimants. Markin said the chiefs of four travel firms - Labirint, Labirint-T, Company Labirint and Ideal Tour - Sergey Azarskov and Mikhail Shamanov - are faced with fraud charges. “At the moment Shamanov and Azarskov are on an international list of wanted suspects. A court has issued an arrest warrant in their absence. Investigators are to identify the damage caused to clients, as well as accomplices,” he said. “Investigators say Shamanov and Azarskov had drawn up a fraudulent plan back last year for defrauding their companies’ clients of cash. The scheme took shape no later than December 2013. For this purpose the accused persuaded the co-owners of the Labirint group of companies offering a wide range of travel services to sell up most of their shares and stakes in charter capitals to Azarskov, who thus gained control of the firms in question,” Markin said. Moscow prosecutor’s office says chiefs of Labirint travel agency stole 100 million rubles From that moment on the fraudsters “were gathering cash from their clients ostensibly for paying air fares with no intention of ever complying with their obligations, and transferred the cash to an account of an economic entity under their control and eventually used the money at their discretion.” Since the middle of last July a large group of travel companies have had to go out of business due to financial constraints, leaving more than 60,000 holiday-makers suspended. Criminal causes over fraud have been opened against five companies - Labirint, Roza Vetrov Mir, Ideal Tour, Neva and Expo Tour. Investigators say the owners of all firms had been aware of the heavy debts but kept selling» Αξίζει να σημειωθεί ότι ελέγχονται για απάτη και θυγατρικές της Aeroflot, μετά από καταγγελίες της διοίκησης της εταιρίας!!! ( σ.σ. δείτε Aeroflot names OrenAir subsidiary chiefs as suspects in tour operator fraud Economy». 

Τα ελληνικά ξενοδοχεία 

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι η διευθύντρια της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ρωσίας Association of Tour Operators of Russia (ATOR) Maya Lomidze δήλωσε ότι οι σημερινές εκτιμήσεις αναφέρουν πτώση 25% στα ταξίδια των Ρώσων στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που στην Τουρκία σημειώνουν αύξηση 15% και στην Αίγυπτο 2-3%» . Παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση στην αγορά κάνουν λόγο –πέραν των χρεών- για μείωση το 2014 προς την ελληνική αγορά που θα ξεπεράσει το 30% και για το 2015 κάνουν λόγο για -60% (!!!). 
Στην κατεύθυνση αυτή ήδη ελληνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες που παραδοσιακά δούλευαν με Ρώσους, ξαναγυρνούν στις δυτικές αγορές εγκαινιάζοντας και συνεργασίες με πολύ μεγάλους και φερέγγυους tour operators (σ.σ. γνωρίζουμε ονόματα και συμβόλαια). 

Στο μεταξύ ένα άλλο μεγάλο θέμα που θα προκύψει στους προσεχείς μήνες είναι τι θα γίνει με την φορολόγης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που τιμολόγησαν τις υπηρεσίες τους προς τους ρωσικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς, αλλά δεν θα πα΄ρουν ποτέ τα χρήματά τους. Είναι δυνατόν να κληθούν να καταβάλλουν φόρους και επιβαρύνσεις για χρήματα που δεν θα εισπράξουν ποτέ; 
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γιώργος Τσακίρης δήλωσε σχετικά : «…το μεγάλο ζήτημα είναι η φορολόγηση των υπηρεσιών για τις οποίες οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν θα έχουν λάβει χρήματα από τους Ρώσους Tour Operators. Το ΞΕΕ το επόμενο διάστημα θα παρέμβει προς τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος». 
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, Σπύρος Γαλιατσάτος, ζητά άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και του αρμόδιου υπουργείου για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. «Εμείς, όπως είπε, έχουμε εκδώσει τιμολόγια επί πιστώσει και έχουμε παράσχει ήδη τις υπηρεσίας μας στους Ρώσους επισκέπτες και δεν έχουμε πληρωθεί. Ωστόσο, υπογραμμίζει, θα φορολογηθούμε για αυτές, σαν να έχουμε πάρει κανονικά τα χρήματά μας».

Mέχρι σήμερα έχουν πτωχεύσει τουλάχιστον δεκατρία ταξιδιωτικά γραφεία, εκ των οποίων τα δώδεκα από τις 16 Ιουλίου έως σήμερα. Τα γραφεία που πτώχευσαν είναι τα Voyage Inart, Neva, Windrose World, Expo Tour, Labirint, IntAer, Nordic Star, Atlas, Milan Tour, Santa Lucia, Αviacharter-DV, Lime Travel και Solvex. 
Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι από αυτούς οι Tour Operator NEVA, ATLAS, LABIRINT, INTAIR, SOLVEX και SOUTH CROSS είχαν στρατηγικό προορισμό την Ελλάδα, στον πυρήνα του προγράμματός τους. Η ανακοίνωση της πτώχευσης του LABIRINT στις αρχές Αυγούστου, όπως προαναφέραμε,  σηματοδότησε την ραγδαία πτώση των πωλήσεων στην ρωσική αγορά καθώς και αλυσιδωτές αντιδράσεις 
Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικοί Tour Operator NEVA, ATLAS, LABIRINT, INTAIR, SOLVEX και SOUTH CROSS που πτώχευσαν κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο αποτελούσαν για την ελληνική αγορά το 45%-50% του εισερχόμενου τουρισμού από την Ρωσία.

Συμπέρασμα;
Δεν υπάρχει.
Τα κομμάτια του παζλ είναι όλα, ή σχεδόν όλα, εδώ.
Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του και διαμορφώνει τη στρατηγική του.

3 σχόλια:

  1. ma εγραψες όλο αυτό για να πεις ότι δεν υπάρχει συμπέρασμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αρθρο εχει μια συλλογιστικη και ένα καταφανεστατο συμπερασμα: οι Ρωσοι θελουν να μειωσουν οσο το δυνατον τον εξερχομενο τουρισμο. Από κει και περα όπως γραφω, ο καθενας. από τη δικη του σκοπια. βγάζει τα συμπεράσματά του και διαμορφώνει τη στρατηγική του.

      Διαγραφή
  2. ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΙΟ,ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ,ΚΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ,ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ,ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΙΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΗΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ,ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή