Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Όλα καλά στη Ρόδο με τον ιο της γαστρεντερίτιδας


- Αφορμή για σπέκουλα από κάποια διεθνή μέσα!!! 

Η ολοκλήρωση των ελέγχων από πλευράς του συνόλου των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας (Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων – ΚΕΛΠΝΟ, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου & Μεικτό κλιμάκιο Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού) που διενεργήθηκαν στην ξενοδοχειακή μονάδα της Ρόδου, η οποία βρέθηκε στο προσκήνιο και έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και αρνητικής προβολής του δημοφιλέστερου ελληνικού προορισμού, ανέδειξε με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση πως το περιστατικό οφείλεται σε γαστρεντερίτιδα ιογενούς μορφής, μεταδιδόμενης από άτομο σε άτομο. 
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, σε δελτίο Τύπου, με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε.
Και συμπληρώνει: " Η Ρόδος ήταν και παραμένει ο τουριστικός προορισμός που σέβεται τον επισκέπτη της, λειτουργεί με επαγγελματισμό και αντιδρά άμεσα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά σε οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει το σκοπό για τον οποίο επιλέγεται. Η Ρόδος των δύο εκατομμυρίων επισκεπτών ανά έτος, παραμένει ένας ασφαλής προορισμός, μια αξιόπιστη επιλογή και περιμένει τους επόμενους επισκέπτες της για να τους προσφέρει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: φιλοξενία αρίστου επιπέδου, σεβασμό και ασφάλεια. Κανένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό, με την επιστημονική κοινότητα πλέον στο σύνολό της να το επιβεβαιώνει, δεν μπορεί να αμαυρώσει την ιστορία και την πραγματικότητα". 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και ο ΕΟΤ προχώρησαν σε ελέγχους που απέδειξαν την αιτία της γαστρεντερίτιδας. 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του ανέφερε: 
"Επιδημία ιογενούς γαστρεντερίτιδας, με πιθανή αιτία το νοροϊό, ευθύνεται για τις στομαχικές διαταραχές των Γάλλων, Ρώσων και άλλων τουριστών στο ξενοδοχείο της Ρόδου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ο νοροϊός, όπως αναφέρει, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και μολυσματικός για μακρύ χρονικό διάστημα καθώς είναι ανθεκτικός στα συνήθη απολυμαντικά. Ο νοροϊός ευθύνεται για το 50% των γαστρεντερίτιδων που οφείλονται σε τρόφιμα και προκαλεί κάθε χρόνο πάνω από 200 εκατ. λοιμώξεις στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, απαντώντας στα δημοσιεύματα για την έξαρση γαστρεντερίτιδας σε ξενοδοχείο της Ρόδου, αναφέρει ότι το Κέντρο είχε ειδοποιηθεί εξαρχής για την επιδημία και είχε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου. «Τα Εργαστήρια του δικτύου των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ-ΠΕΔΥ) διερεύνησαν από τις 14/8 έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που σημειώθηκε σε ξενοδοχειακή μονάδα της Ρόδου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι: 
• Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου 2014 και αφορούσε σε ήπιας συμπτωματολογίας γαστρεντερίτιδα (έμετοι και διάρροιες διάρκειας 1-2 ημερών), τόσο σε ενοίκους όσο και σε εργαζομένους της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας. 
• Κρούσματα αναφέρθηκαν κυρίως μέχρι τις 18/08/14, ενώ το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε ενοίκους και εργαζομένους δεν ήταν ανησυχητικό. 
• Κανένα περιστατικό δε χρειάστηκε νοσηλεία. 
• Δεν παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε κάποιο συγκεκριμένο group ή σε κάποιο συγκεκριμένο όροφο του ξενοδοχείου και μεταξύ των κρουσμάτων υπάρχουν άτομα πολλαπλών εθνικοτήτων. 
• Αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου σε κλινικά δείγματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες. 
• Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. δεν έχει ενημερωθεί για παρόμοιο συμβάν σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου αυτή την περίοδο, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην κοινότητα πέρα από τα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας. 
Το Γραφείο Τροφιμογενών Νοσημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει συστήσει μέτρα για την αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση εμφάνισης γαστρεντερίτιδας σε ενοίκους ή προσωπικό του ξενοδοχείου σύμφωνα με σχετικές οδηγίες, που είχαν κοινοποιηθεί τον Ιούνιο 2014 στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και τις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. 
Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας σχετικά με το θέμα και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί το φαινόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου