Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Στον ΟΗΕ η Βάσω Κόλλια


Την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιτάχυνση της προσπάθειας επίτευξης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας με έμφαση στην ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών, μετέφερε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια, στην 58η Σύνοδο της Επιτροπής του Ο.Η.Ε. για το Καθεστώς των Γυναικών, εκπροσωπώντας την Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο. 
Κεντρικό άξονα των εργασιών αποτελεί η γενική αποτίμηση της πορείας εφαρμογής του Προγράμματος Δράσης του Πεκίνου (4η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες, Σεπτέμβριος 1995), η κατάθεση εμπειριών και καλών πρακτικών και ο εντοπισμός νέων προκλήσεων στην πορεία εμπέδωσης της ισότητας ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο. Στην ομιλία της κατά την επίσημη έναρξη εργασιών της Συνόδου, η Γενική Γραμματέας μετέφερε τη διαρκή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών στην προώθηση, προστασία και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στην υλοποίηση του Προγράμματος Δράσης του Πεκίνου για τα δικαιώματα των γυναικών. Όπως πρόσθεσε η κ.Κόλλια «η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προσπάθεια επίτευξης των Στόχων της Χιλιετίας με ορίζοντα το 2015. 
Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες των πολιτικών συνεργασίας για την ανάπτυξη στον κόσμο».
Σε ό,τι αφορά τον 3ο Στόχο της Χιλιετίας σχετικά με την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών, η κ.Κόλλια τόνισε ότι παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο, η ουσιαστική ισότητα των φύλων δεν έχει επιτευχθεί σε καμία χώρα, αλλά παραμένει μία παγκόσμια πρόκληση δομικού χαρακτήρα για όλες τις κοινωνίες και σε όλα τα επίπεδα. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, την υγεία, την κοινωνική προστασία, στα δικαιώματα κληρονομιάς, στα οικονομικά αγαθά, στους παραγωγικούς πόρους και στη συμμετοχή σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων. 
Ενδεικτικά παραδείγματα ακολουθούν. 
o Από τα 123 εκατομμύρια νέων που στερούνται βασικών δεξιοτήτων αλφαβητισμού, το 61% είναι νέες γυναίκες. Στο πλαίσιο των Στόχων της Χιλιετίας, μόνον 2 από τις 130 χώρες έχουν επιτύχει ισότητα των φύλων σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα. 
o Οι γυναίκες παραμένουν εγκλωβισμένες στις πιο ευάλωτες μορφές εργασίας, ενώ συνεχίζουν να φέρουν σχεδόν αποκλειστικά το βάρος των μη αμειβόμενων υπηρεσιών φροντίδας. o Η βία κατά γυναικών και κοριτσιών και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να υποσκάπτουν τις προσπάθειες επίτευξης κάθε στόχου που έχει τεθεί. o Δεν έχει ακόμη διασφαλισθεί η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία γυναικών και κοριτσιών. Περί τα 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο σήμερα υφίστανται τις συνέπειες του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων. Ένα στα εννέα κορίτσια παντρεύεται πριν την ηλικία των 15, συχνά με αναγκαστικό γάμο. Σε πολλές περιπτώσεις, νεαρά κορίτσια τεκνοποιούν πριν από την ηλικία των 16 ετών, με αποτέλεσμα η πρώιμη εγκυμοσύνη και ο τοκετός να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για έφηβα κορίτσια. 
Όπως διευκρίνισε η κ.Κόλλια, δίνεται σήμερα η ευκαιρία να αλλάξει αυτή η εικόνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να συμβάλλει ενεργά στις διεργασίες για την ανάπτυξη του πλαισίου στοχοθεσίας που θα ακολουθήσει το 2015, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει στόχους όπως: 
• Καταπολέμηση των στερεοτύπων και κάθε είδους διακρίσεων εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών, σε συνεργασία με τα αγόρια και τους άνδρες. 
• Ανάδειξη του ρόλου των γυναικών ως κρίσιμων συντελεστών για μια βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας. 
• Ισότιμη συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών σε όλα τα επίπεδα και πεδία δράσης, μεταξύ των οποίων και στη λήψη αποφάσεων. 
• Απελευθέρωση των γυναικών και κοριτσιών από τη μάστιγα της βίας. 
• Εξασφάλιση αμειβόμενης και αξιοπρεπούς εργασίας για τις γυναίκες, το κλείσιμο του χάσματος των φύλων στην απασχόληση, τις αμοιβές, τις συντάξεις. 
• Λήψη μέτρων για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την ισόρροπη κατανομή των μη αμειβόμενων καθηκόντων φροντίδας μεταξύ ανδρών και γυναικών και τη δημιουργία υποδομών με όφελος για τις γυναίκες, όπως παιδικοί σταθμοί, ασφαλή σχολεία, δρόμοι και δίκτυα συγκοινωνίας, και επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής. 
• Ανάπτυξη ενός μηχανισμού παρακολούθησης με χρήση ειδικών δεικτών και δεδομένων ανά φύλο. Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στις Η.Π.Α., η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων πραγματοποίησε προγραμματισμένες συναντήσεις με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ.Δημήτριο. 
Την Τρίτη 11 Μαρτίου σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, η κ.Κόλλια ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τις τρέχουσες πολιτικές και πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. 
Την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014, στις 20:00, διοργανώνεται συναυλία με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη με τίτλο "Sound Colors of Greece", στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ελλάδας. Αποκλειστικός χορηγός: Alma Bank. 
Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την ενίσχυση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου