Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Κινητικότητα στα εργασιακά του Τουρισμού και


...συνάντηση Π.Ο.Ξ. και Ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 11 Δεκεμβρίου 

Θετικά ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Ξενοδόχων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων για την υπογραφή νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αφού η πρώτη διερευνητική συνάντηση στις 29 Νοεμβρίου "κύλισε καλά". 
Έτσι ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 11 Δεκεμβρίου μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ). 
Οι ξενοδόχοι τηρούν στάση αναμονής, ενώ οι εργαζόμενοι φαίνονται ικανοποιημένοι με την περυσινή σύμβαση και ζητούν την "επανάληψή" της, χωρίς να ζητούν αυξήσεις, αλλά και χωρίς να δέχονται μειώσεις, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Όπως δήλωσε στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της Ρόδου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Παναγιώτης Προύτζος «Επιδίωξή μας είναι να υπογραφεί μια σύμβαση που θα λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Η οικονομική κρίση δεν έχει αντιμετωπιστεί, αλλά ο τουρισμός δείχνει να πηγαίνει πολύ καλά», και συμπλήρωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Κατανοούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά αν υπάρξουν περικοπές οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα. Η καλύτερη λύση θα είναι να μείνουν ως έχουν οι αποδοχές". Σχετικά με τη διάρκεια της σύμβασης ο κ. Προύτζος δήλωσε πως θα πρέπει να είναι διετής, «Πιστεύουμε πως και οι ξενοδόχοι αποδέχονται το αίτημά μας να έχει ισχύ η σύμβαση δύο έτη. Πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο για όλους», δήλωσε ο κ. Προύτζος.

Πάντα σύμφωνα με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, σε ερώτηση σχετικά με την έκβαση της πρώτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, ο κ. Προύτζος δήλωσε: «Ξεκίνησε και συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της Ομοσπονδίας μας και της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με σκοπό την κατάρτιση και υπογραφή νέας Εθνικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ξενοδοχεία. Η νέα σύμβαση θα συντελέσει στη δημιουργία ενός σταθερού και συνεκτικού πλαισίου στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στην απασχόληση των εργαζομένων. Θεωρούμε ως σημαντικό πλεονέκτημα ότι ο τουρισμός ανθίσταται ικανοποιητικά στις διαλυτικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, εξήλθε από την καλύτερη περίοδο των τελευταίων ετών από πλευράς επισκεψιμότητας και εσόδων και ως εκ τούτου ο κλάδος μπορεί να κινηθεί κόντρα στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην κατακρήμνιση των μισθών, επενδύοντας στη διασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων και στον περιορισμό των φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων αναλόγως της διαχείρισης του εργατικού κόστους».

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το ζήτημα της υπογραφής της τοπικής σύμβασης εργασίας το ΕΚΡ, ο κ. Σάββας Χαζησάββας δήλωσε πως θα στηριχθούν οι αποφάσεις, που θα ληφθούν από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Παρακολουθούμε όσα διαδραματίζονται στην Αθήνα για την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Θα στηρίξουμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων γ9ια την τοπική σύμβαση», δήλωσε ο κ. Σάββας Χατζησάββας.

Ολόκληρο το δημοσίευμα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου