Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Συνάντηση Βαρβιτσιώτη - ΟΜΥΛΕ


- Και επίσκεψη επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στον ΟΛΠ

Πλήρης διαφωνία προέκυψε στη χθεσινή συνάντηση που είχαν η ΟΜ.Υ.Λ.Ε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 
Η αντιπροσωπεία της ΟΜΥΛΕ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων Λιμανιών, τόσο με τη μέθοδο της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου, όσο και με την πολιτική των παραχωρήσεων κατά τα πρότυπα της COSCO. 
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, που θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, κατά το παράδειγμα της COSCO.
Aπό την πλευρά της ΟΜΥΛΕ επισημάνθηκε ότι :
• Η ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ, ΟΛΘ θα στερήσει από την οικονομία το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας για την ανάπτυξη στους τομείς του Τουρισμού, της Ακτοπλοΐας, των Μεταφορών, καθώς και της διαχείρισης του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου.
• Οι ΟΛΠ, ΟΛΘ είναι διαχρονικά κερδοφόροι οργανισμοί, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις με Ίδια Κεφάλαια, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
• Τα Λιμάνια προσφέρουν κοινωνικό έργο και συντελούν στην αρμονική σχέση Λιμάνι-Πόλη. Η ιδιωτικοποίηση, όπως έχει αποδειχθεί και στο μοναδικό ευρωπαϊκό προηγούμενο του Λίβερπουλ, επί εποχής Θάτσερ, θα επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις για την πόλη και τους πολίτες.
• Επίσης, επισημάνθηκαν οι αρνητικές διαπιστώσεις από την τρίχρονη εμπειρία παραχώρησης του Προβλήτα ΙΙ στην COSCO, τόσο στο θέμα του Δημόσιου Ελέγχου και του Δημόσιου Οφέλους, όσο και στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων. Ο Προβλήτας ΙΙ της COSCO αποτελεί μοναδική περίπτωση λιμένα, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, που δεν υπάρχουν εργασιακές σχέσεις και δεν επιτρέπεται η συνδικαλιστική έκφραση.

Τέλος κατατέθηκε η διαφωνία, με τη μεθόδευση της φιλικής διευθέτησης, για την επέκταση της COSCO στο δυτικό μέτωπο, όσο και στην προκλητική μεθόδευση της ακύρωσης του εγγυημένου τιμήματος.

Στο μεταξύ επίσκεψη 15μελούς Αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (IMCO) πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΛΠ Α.Ε. Οι συμμετέχοντες Ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Πρόεδρο τους κ. Malcolm Harbour (UK) συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργο Ανωμερίτη και τα επιτελικά στελέχη του Οργανισμού (κ.κ. Π. Πετρουλή, Στ. Χατζάκο, Δ. Σπύρου και Θ. Καρλή) και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του επιβατηγού και εμπορικού λιμένα του ΟΛΠ Α.Ε.

Κύρια θέματα των συζητήσεων των δύο πλευρών υπήρξαν:

(α) η ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων στα λιμάνια

(β) η ελεύθερη εγκατάσταση μέσω παραχωρήσεων

(γ) η απελευθέρωση των επαγγελμάτων

(δ) οι ελεύθερες ζώνες κ.α.
Η ενημερωτική συνάντηση έγινε με σκοπό την ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου στα πλαίσια των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας του 2014.
Ο κ. Γ. Ανωμερίτης μετά την παρουσίαση των δραστηριοτήτων και οικονομικών δεικτών του ΟΛΠ Α.Ε. παρουσίασε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΛΠ Α.Ε., το οποίο κινείται εντός του πλαισίου των Ευρωπαϊκών λιμενικών πολιτικών και της ESPO (Ευρωπαϊκή Ένωση Λιμένων), μετατρέποντας το Λιμάνι του Πειραιά σε κύριο κόμβο για την  κρουαζιέρα και τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και αυτοκινήτων. Όπως τόνισε κλείνοντας την εισήγηση του ο κ. Γ. Ανωμερίτης: «Μέσα σε μια ταραγμένη περιοχή, με τα γεγονότα στη Βορ. Αφρική, Αίγυπτο, Συρία, Λίβανο και άλλες όμορες χώρες να δημιουργούν νέα δεδομένα στις θαλάσσιες μεταφορές, ο Πειραιάς αποτελεί με το μεγάλο μέγεθος του δύναμη ασφάλειας και ανάπτυξης για το σύνολο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το λιμάνι του Πειραιά εξελίσσεται, πέρα από τη ναυτιλία, σε κέντρο Τουρισμού και Πολιτισμού, με ευρύτατες δυνατότητες μέσω παραχωρήσεων προσέλκυσης νέων επενδύσεων».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου