Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Υπερεκτίμηση της αγοράς και ντάμπινγκ τιμών χτυπούν καμπανάκια στην αγορά της Ρωσίας...


- Σε ακυρώσεις πτήσεων προχωρούν οι μεγαλύτεροι tour operators 
- Σαφώς πάνω από 1 εκ. οι Ρώσοι που θα έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές το 2013 

Προβληματισμός επικρατεί στη ρωσική τουριστική αγορά, καθώς το απίστευτο ντάμπινγκ τιμών και οι πολλές αεροπορικές θέσεις που περισσεύουν, έχουν δημιουργήσει συνθήκες "δύσκολες". 
Είναι εξόχως σημαντικό να τονιστεί αρχικά ότι ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ( Ισπανία, Τουρκία, Αίγυπτο, κ.λπ.) δραστηριοποιούνται κάποιοι από τους ρωσικούς tour operators, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται όλοι, με ότι αυτό συνεπάγεται... 
Από την άλλη πλευρά το ντάμπινγκ τιμών που έχει ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, εντάθηκε περύσι και φέτος έχει κορυφωθεί έχει οδηγήσει σε λιανικές τιμές πακέτων, που πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος του αεροπρικού εισιτηρίου, γεγονός πολύ αρνητικό για την οικονομική κατάσταση των tour operators αυτών. 
Είναι ενδεικτικό ότι από Μόσχα υπάρχουν τιμές για Κρήτη για μια εβδομάδα με 230 ευρώ, για Σαντορίνη με 240 ευρώ, ενώ από Αγία Πετρούπολη για Χαλικιδική με 152 ευρώ!!! 
Το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ρωσικών ταξιδιωτικών οργανισμών κατηγορούν τον Biblio Globus, ως υπεύθυνο για τον απίστευτο αυτό πόλεμο τιμών. 
Από την άλλη πλευρά, οι tour operators στο πλαίσιο του "πολέμου" για την Ελλάδα προγραμμάτισαν περισσότερες από 1.300.000 αεροπορικές θέσεις, τις οποίες όπως αποδεικνύεται δεν μπορούν να γεμίσουν, δεδομένου μάλιστα ότι στην αρχή της σαιζόν και οι πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1 εκ. Ρώσους τουρίστες, όριο το οποίο σαφώς θα ξεπραστεί, αλλά δεν θα φτάσει σε καμία περίπτωση το επίπεδο των 1,3 εκ..

Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι στη Ζάκυνθο που ουσιαστικά άνοιξε φέτος στη ρωσική αγορά, υπάρχουν 12 πτήσεις την εβδομάδα και συγκεκριμένα δύο του Labyrinth, τέσσερις του Biblio Globus ( δύο από Μόσχα με NordStar Airlines και δύο από St. Petersburg με Transaero), δύο του Solvex Travel και τέσσερις του Mouzenidis Travel ( δύο από Μόσχα με VIM-Avia και δυο από St. Petersburg ).

Στο πλαίσιο αυτό ήδη οι μεγάλοι tour operators έχουν αρχίσει να περικόπτουν πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς, ώστε να μειώσουν το κόστος τους.

Δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα (δυστυχώς στα ρωσικά) εδώ και εδώ.

Μέχρι να "ωριμάσει" η αγορά θα δούμε αρκετά επεισόδια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου