...και τα πρώτα πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία
- Δείτε απόσπασμα της ομιλίας του Γεώργιου Αλ. Τσακίρη
Για το πόσο σημαντική είναι η πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την συγκέντρωση των στατιστικών στοιχείων, αλλά και την "προώθηση" του ΙΤΕΠ τα γράψαμε.
Από την πολύ σημαντική όμως μελέτη που παρουσίασε το ΙΤΕΠ "κρατήσαμε" κάποια εξόχως σημαντικά στοιχεία, τα οποία θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας.
Κατ' αρχάς να επισημάνουμε ότι επειδή η συνεργασία δεν είναι από τα προτερήματα της φυλής μας, το γεγονός ότι "συνασπίζονται" 15 φορείς είναι από μόνο του επίτευγμα. ΚΑι επειδή είναι πραγματικά σημαντικό τους αναφέρουμε ξανά, με ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους επικεφαλής τους, αλλά και στον κ. Ζαχαράτο που έκανε τις σχετικές συνεννοήσεις:
1. Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας,
2. ΙΤΕΠ,
3. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ,
4. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ (ΕΛ. ΣΤΑΤ.) - Δ/ΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ,
5. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΚΕΠΕ) ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δ΄: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΙ,
6. ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΚΚΕ),
7. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ - (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ)
8. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
9. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΕΤΕΜ)
10. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ,
11. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ(ΕΤΟΥΣΕΠ),
12. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΤΜΧΠΠΑ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ(ΕΠΧΣ),
13. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ -ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (ΕΠΣΔΕΝ),
14. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ -ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (Ερ.Ε.Δο.Λο.Τ.)
15. ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΝΩΣΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (ΠΡΟ.ΣΥ.Γ.Ε.Π.).
Από κει και πέρα, έχουμε και λέμε για το 2012:
- Στο ποσό των 100,2 ευρώ ανήλθε η Μέση Τιμή Δωματίου των ξενοδοχείων το μήνα Αύγουστο του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
- Κατά 0,1% αυξήθηκε η πληρότητα των μονάδων τον ίδιο μήνα, αγγίζοντας το 77,8% και την ίδια περίοδο άνοδο 0,8% παρουσίασε η απασχόληση.
- Αντίστοιχα μείωση κατά 2,3% υπήρξε στην απασχόληση το μήνα Μάιο, πτώση ύψους 6,2% (48,3%) εμφάνισε η πληρότητα τον ίδιο μήνα και οριακή άνοδος κατά 1,14% παρουσιάστηκε στη Μέση Τιμή Δωματίου φθάνοντας τα 65,3 ευρώ.
- το 68,9% των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.
- Οι περισσότερες νέες μονάδες λειτούργησαν στις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο, ενώ στην Κεντρική Ελλάδα, τη Δυτ. Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία ο αριθμός των ξενοδοχείων συνέχισε να μειώνεται. Το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείων στην Ελλάδα εξακολούθησε να αυξάνει και από 41 δωμάτια το 2011 ανήλθε στα 41,3 το 2012
- η Ελλάδα εισέπραξε 4,6% λιγότερα έσοδα το 2012 σε σχέση με το 2011
- συνεχίστηκε η μείωση των ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους προς τη χώρα μας, καθώς το 2ο τρίμηνο του 2012 τα επαγγελματικά ταξίδια μειώθηκαν κατά 19,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011
- τα ξενοδοχεία που απευθύνονται στη διεθνή τουριστική αγορά, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την τάξη στην οποία ανήκουν, εμφανίζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις. Το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο είναι αντιστρόφως ανάλογο με το ποσοστό των αλλοδαπών που φιλοξενεί το κάθε ξενοδοχείο. Στις μονάδες που οι αλλοδαποί υπολείπονται του 20% στο σύνολο των πελατών, το μέσο ετήσιο έσοδο ανά δωμάτιο διαμορφώνεται στα 9.885 ευρώ, ενώ στις μονάδες που εξυπηρετούν πάνω από 70% αλλοδαπούς φτάνει στα 16.290 ευρώ.
Ταύτα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου