Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Σεμνά και ταπεινά, με νοήματα...

...αλλά και με πολύ αισιόδοξες προβλέψεις 
- Ευρύτατες συσκέψεις όλων των ελληνικών αρχών στη Μόσχα 
- Σειρά συναντήσεων με φορείς και επαγγελματίες 
- Στο 1.000.000 τουρίστες το "κάτω όριο" του πήχυ 

Με την συμμετοχή πολλών -στριμωγμένων- συνεκθετών, πολλούς επισκέπτες, αλλά και σε ένα διάχυτο κλίμα αισιοδοξίας, αλλά όχι πανηγυρισμών έγιναν χθες τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη ΜΙΤΤ, στην παγωμένη Μόσχα. Παρέστησαν και μίλησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, ο γενικός γραμματέας του Ε.Ο.Τ. Πάνος Λειβαδάς, ο απερχόμενος πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία κ. Σπινέλης, ο οποίος έκανε πραγματικά σπουδαία δουλειά στη ρωσική πρωτεύουσα και σε θέματα οικονομικής διπλωματίας, ο γενικός πρόξενος κ. Πλώτας και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρέστη επίσης -μοναδικός όντας- ο περιφερειάρχης Πελοπονήσου κ. Πέτρος Τατούλης.
 Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Λιάσκος τόνισε ότι τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και οι πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.000.000 Ρώσους τουρίστες. Υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης όλων των αρμοδίων φορέων και κατέληξε λέγοντας ότι η συνεργασία όλων των ελληνικών αρχών στη Μόσχα μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. 
Ο Πάνος Λειβαδάς υπογράμμισε έντονα την μεγάλη ευθύνη που έχουν οι άνθρωποι του Τουρισμού για τη εξέλιξη της φετνής τουριστικής περιόδου (περισσότερα σε χωριστή ανάρτηση γιατί έχει ενδιαφέρον). 
Από την πλευρά του ο κ. Σπινέλλης τόνισε την ετοιμότητα των ελληνικών διπλωματικών αρχών για να στηρίξουν την αυξανόμενη ροή Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα.
Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, για επιτυχία στην Έκθεση. Τόνισε την ενότητα που πρέπει να διακρίνει όλους τους φορείς της Ελλάδος για την επιτυχία του στόχου της προσέλκυσης περισσότερων και καλύτερων ποιοτικά, επισκεπτών, καθώς και τη σημασία, ειδικά για τη Ρωσική αγορά, της προβολής και προώθησης των προσκυνημάτων και θρησκευτικών μνημείων, που βρίσκονται σε όλα τα γεωγραφικά σημεία της χώρας μας. Αναφέρθηκε επίσης και στο «Πρωτόκολλο Συνεργασίας» που υπογράφηκε, πριν από μερικούς μήνες, μεταξύ της Εκκλησίας της Ρωσίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος, και δήλωσε ότι ξεκινά η υλοποίηση των στόχων και σκοπών αυτού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Λιάσκος, όσο και ο κ. Λειβαδάς έκαναν ιδιαίτερες αναφορές στον θρησκευτικό τουρισμό. Όσον αφορά τα νούμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα νούμερα του Rostour για το 2012, όπου η Ελλάδα κατετάγη 11η στη λίστα των δημοφιλέστερων προορισμών των Ρώσων με 834.355 αφίξεις και αύξηση της τάξης του 17% και μερίδιο αγοράς 3%. Το 2011, η χώρα μας βρισκόταν στην ίδια θέση με αύξηση 47% έναντι του 2010 και μερίδιο αγοράς 2,9%. To 2009, η Ελλάδα ήταν 10η με μερίδιο αγοράς 2,1%. Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, η συνολικά αύξηση του εξερχόμενου ρωσικού τουρισμού ξεπέρασε το 15% και τα 27,5 εκατ. έναντι 24,3 το 2011. Στην πρώτη δεκάδα, σημαντικότερες ανακατατάξεις ήταν η είσοδος της Πολωνίας στην 8η θέση, από 12η το 2011, με αύξηση 48% και αφίξεις άνω του ενός εκατομμυρίου, και η απώλεια μίας θέσης από την Ισπανία, παρά τη σημαντική αύξηση της τάξης του 26%. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά πάντως, ούτε η Ισπανία κατόρθωσε να πιάσει το ένα εκατομμύριο Ρώσους. Το top ten έχει διαμορφωθεί ως εξής: 1.Φινλανδία 5.118.780 2.Τουρκία 3.334.727 3.Κίνα 2.312.199 4.Αίγυπτος 2.246.440 5.Εσθονία 1.825.923 6.Γερμανία 1.385.363 7.Ταιλάνδη 1.112.253 8.Πολωνία 1.014.622 9.Ισπανία 990.637 10.Λιθουανία 910.511


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου