Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Πρωτοβουλία της Εκκλησίας για τον προσκυνηματικό Τουρισμό

 

- «Μνημόνιο»  συνεργασίας  για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα μας είχαν υπογράψει πρόσφατα ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.


Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για τον προσκυνηματικό τουρισμό, προς τα ταξιδιωτικά γραφεία, αναλαμβάνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο προς τα Τουριστικά και Ταξιδιωτικά Γραφεία "Η Ελλάδα έχει να επιδείξει μεταξύ των άλλων πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων και παραδόσεων, εκτεταμένη θρησκευτική παράδοση και πλήθος προσκυνηματικών και θρησκευτικών ι. μνημείων και τόπων. Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας ανάδειξης πόλων έλξης και επισκέψιμων περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος, το πλήθος των θρησκευτικών ι. μνημείων και τόπων δεν μπορεί να μην έχει μία σημαντική θέση, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των σημαντικών για την Ελλάδα τουριστικών αγορών, έχει θρησκευτικούς δεσμούς με την χώρα μας, και οι επισκέπτες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίσκεψη αυτών των ι. μνημείων, και την άσκηση των λατρευτικών συνηθειών τους.


 Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, έχει από το έτος 2003 ενεργοποιηθεί στην ανάδειξη των Ελληνικών Ι. Προσκυνηματικών Τόπων, και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μία σοβαρή προσπάθεια συνεργασίας με άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες σε άλλες χώρες, και με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στο Βατικανό, ενώ με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου, και με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου, έχει ήδη υπογραφεί το «Σύμφωνο Συνεργασίας» με την Εκκλησία της Ρωσίας, για την ανάπτυξη των προσκυνηματικών ταξιδίων. Αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου με επικεφαλής του Συνοδικού Γραφείου και τουριστικούς επαγγελματίες έχει ήδη συμμετάσχει, εντός του έτους 2012, με την στήριξη των αρμόδιων Υπουργείων και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού – ΕΟΤ, σε δύο τουριστικές εκθέσεις στην Ρωσία (Μόσχα και Αγία Πετρούπολη) και έχει έρθει σε επαφή με Τοπικές Αρχές και ρώσους τουριστικούς επαγγελματίες κ.λ.π.".


Και συνεχίζει: " Αντιλαμβανόμενοι ότι υπάρχει αρκετή δραστηριότητα, στην Ελλάδα, περί των προσκυνηματικών ταξιδίων και επισκέψεων σε θρησκευτικούς τόπους και Ι. μνημεία, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις δραστηριότητες αυτές, προκειμένου να υποβοηθηθούν οι υπό εξέλιξη ενέργειες, επιθυμούμε να συγκεντρώσουμε σχετικά στοιχεία της υφιστάμενης και της μελλοντικής δραστηριότητας, με την παρούσα ερευνητική προσπάθεια μας, προκειμένου να γίνουν κατάλληλοι προγραμματισμοί των επόμενων δράσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η πιο πάνω προσπάθεια αυτή συντονίζεται από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του ως άνω Γραφείου, και υποστηρίζεται επιστημονικά από τον Ειδικό Συνεργάτη του Συνοδικού Γραφείου, κ. Χρήστο Πετρέα, Οικονομολόγο - Εμπειρογνώμονα Τουριστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο οποίος θα εκπονήσει και θα παρουσιάσει την Έκθεση Επιστημονικής Αξιολόγησης των συλλεγόμενων στοιχείων".

Και καταλήγει η επιστολή:
"Ο στόχος και κατ’ επέκταση και το αντικείμενο της παρούσας ερευνητικής προσπάθειας είναι διττό:  Η εκπόνηση συνεκτικής Έκθεσης για την δραστηριότητα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) που ήδη πραγματοποιείται, με επισήμανση των χαρακτηριστικών της δραστηριότητας
  Ο προσδιορισμός Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, ενδιαφερομένων για ειδική συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου, στο πλαίσιο των μελλοντικών δράσεων βάσει και του προσφάτως υπογραφέντος «Συμφώνου Συνεργασίας» με την Εκκλησία της Ρωσίας, ως και τις συνεργασίες με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στο Βατικανό και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και Χριστιανικές Ομολογίες.
Το ερωτηματολόγιο αυτό, που σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε, έχει ως στόχο:
1. Τη συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της δραστηριότητας του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού που ήδη πραγματοποιείται στη χώρα μας (περιοχών, επισκέψεων, κλπ) 2. Την ανάδειξη ζητημάτων που κατά προτεραιότητα απασχολούν τα Ελληνικά Τουριστικά Γραφεία που οργανώνουν τις δραστηριότητες αυτές, σε σχέση με προτάσεις υποστήριξης από τις Εκκλησιαστικές επίσημες Αρχές, καθώς και τις τοπικές θρησκευτικές ή λατρευτικές ιδιαιτερότητες, και θέματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό της περαιτέρω ανάπτυξης αυτής της μορφής της προσκυνηματικής-θρησκευτικής και τουριστικής δραστηριότητας".


Θετική πρωτοβουλία

1 σχόλιο:

  1. Υπαρχει και ενα μικρουλι παρασκηνιακι πριν απο την αυτη υπογραφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή