Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ναι μεν αλλά για τη VISA...


Με τις "γκρίνιες" της Ρωσίας σε ...πλήρη εξέλιξη για το θέμα των θεωρήσεων visa, που υποτίθεται ότι θα είχε λυθεί τον περασμένο Ιούνιο ( σας είχαμε ενημερώσει σχετικά από τον Μάρτιο του 2012 { εδώ }, αλλά και με μια γενικότερη κινητικότητα, καθώς είναι μάλλον προφανές ότι υπάρχει θέμα με τους περιορισμούς της συνθήκης Σένγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα δύο πολύ ενδιαφέροντα κείμενα, σχετικά με την πολιτική θεωρήσεων visa και τα επιπλέον οφέλη που μπορούν να επιτευχθούν (σε αφίξεις, εισπράξεις και θέσεις εργασίας), αν υπάρξουν απλοποιήσεις/επιταχύνσεις των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα. 
Τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θεωρήσεων που εκδίδονται έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ότι παραμένει μικρός ο αριθμός των αιτήσεων που απορρίπτονται. 
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ρωσία παρουσίασε αύξηση των θεωρήσεων που εκδόθηκαν μεταξύ 2009 και 2011 κατά 62,4% (από 3.241.940 το 2009 σε 5.265.866 το 2011) και λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά το 2011 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 738.927 Ρώσοι τουρίστες, καταλήγουμε ότι το 14% των Ρωσικών θεωρήσεων καταλήγουν στη χώρα μας, μερίδιο το οποίο προφανώς μπορεί να αυξηθεί.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, κα Cecilia Malmström, δήλωσε ότι: «το να διευκολύνουμε τους νόμιμους ταξιδιώτες, που δεν αποτελούν κίνδυνο από πλευράς ασφάλειας, να επισκεφτούν την Ευρώπη μπορεί μόνο να ενισχύσει τη θέση που κατέχει η Ε.Ε. ως ο πρώτος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως – ένα πολύ θετικό επίτευγμα για την οικονομία μας».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Antonio Tajani, με τη σειρά του ανέφερε ότι: «ο τουρισμός και η διευκόλυνση των ταξιδιών είχαν πάντα μια από τις πρώτες θέσεις στις προτεραιότητές μου. Χαίρομαι πολύ που η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτρόπου, κυρίας Malmström και των δικών μου απέδωσε καρπούς. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει επίσημα τον αντίκτυπο που έχουν στην οικονομία οι αποφάσεις που λαμβάνει στον τομέα της πολιτικής θεωρήσεων».

Από ελληνικής πλευράς, τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ταχύτητα έκδοσης visa, αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ η σημερινή διαδικασία χορήγησης αποστερεί από την Ελλάδα τουλάχιστον από 3 εκατ. επισκέπτες, 5 δισ. Ευρώ άμεσα και έμμεσα έσοδα και 80.000 – 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορείτε να τα δείτε εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου