Γιατί η Χαλκιδική και οι φορείς της συμμετέχουν με αυξημένο ενδιαφέρον σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις στον τουριστικό τομέα?
Οι απαντήσεις δόθηκαν από την κ. Ελένη Ανδρεάδη, αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης Μακεδονίας (ΙΤΑΜ), η οποία συμμετείχε στο διεθνές πάνελ εμπειρογνωμόνων στο στρογγυλό τραπέζι που διοργανώθηκε στην Ημερίδα με θέμα “Επιπτώσεις του προγράμματος ShMILE 2 για τις περιοχές της Μεσογείου”. Ήταν η επίσημη τελετή έναρξης του προγράμματος «ShMILE 2 - από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Οκτωβρίου στη Νίκαια της Γαλλίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εταίρων, οι οποίοι προέρχονται από πλήθος αρμόδιων φορέων της Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Αιγύπτου, Τυνησίας και Ιορδανίας, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας για τις διαδικασίες περιβαλλοντικής πιστοποίησης στα τουριστικά καταλύματα και ιδιαίτερα με την απόκτηση του οικολογικού σήματος “Εuro- Ecolabel”.
Πρόκειται για διετές πρόγραμμα που χρηματοδοτείται κατά 90% από το “ENPI CBC Mediterranean Sea Basin Programme” και την Ελληνική Πολιτεία κατά 10 % και στο οποίο η Χαλκιδική είναι η μόνη συμμετέχουσα ελληνική περιοχή, εκπροσωπούμενη από τους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τουριστικής Ανάπτυξης Μακεδονίας (ΙΤΑΜ) και την στήριξη της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.
Στις εργασίες του ενδιαφέροντος διημέρου συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τους παραπάνω φορείς με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Γιώργο, Αντιπεριφερειάρχη και τον κ. Γρηγόρη Τάσιο, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης Μακεδονίας (ΙΤΑΜ), οι οποίες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με συναδέλφους τους από όλες τις συμμετέχουσες περιοχές σημαντικά ζητήματα όπως της ανάδειξης προορισμών με βάση την αειφόρο ανάπτυξη.
Ιδιαίτερα ο κ. Τάσιος και η κ. Ανδρεάδη είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας με τους κ. Μichel TSCHANN, Πρόεδρο του Συνδικάτου Ξενοδόχων Νίκαιας και τον κ. Michel CHEVILLON, Πρόεδρο της ένωσης Ξενοδόχων των Καννών, οι οποίοι συμφώνησαν ότι το μέλλον για την τουριστική πελατεία της κεντροδυτικής και βόρειας Ευρώπης είναι η περιβαλλοντική πιστοποίηση των μονάδων και η αειφορική διαχείριση των τουριστικών προορισμών, θέματα για τα οποία δεσμεύθηκαν να δώσουν συνέχεια και στο εγγύς μέλλον.
Οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής κάνουν ένα μεγάλο βήμα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και μέσω των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ (περιφερειακά έργα, ΧΥΤΑ, βιολογικοί) για να αναδείξουν και αυτή τη διάσταση του τουριστικού προϊόντος. Στο πλαίσιο δε του προγράμματος θα δοθεί η δυνατότητα στα (30) καταλύματα που θα μετέχουν ως επωφελούμενα, μέσω εκπαίδευσης και τεχνικής στήριξης , να λάβουν τεχνική πληροφόρηση για όλα αυτά τα θέματα και (15) μονάδες να υποστηριχθούν εξειδικευμένα και με αυτοψίες, για τις ενέργειες και το κόστος που απαιτείται για την αναβάθμιση της περιβαλλοντικής διαχείρισης της εγκατάστασής τους, με τα κριτήρια του “Εuro- Ecolabel”.
Καλούνται οι επιχειρήσεις του τουρισμού που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα να επικοινωνήσουν με το ΙΤΑΜ [κα Ντάνια Λυρτζή τηλ. 2310 429020, info@halkidiki-hotels.gr]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου