Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Οι κατώτατοι μισθοί στην Ευρώπη


Χωρίς σχολιασμό επειδή απλά θεωρώ ότι είναι ενδιαφέρον στοιχείο και αρκετοί σπεκουλάρουν με αυτό, δημοσιεύω έναν πίνακα που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες με τους κατώτατους μισθούς στην Ευρώπη, me στοιχεία της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών Οργανώσεων (FedEE). Σημειωτέον ότι τα 20 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπουν στην εθνική τους νομοθεσία τον καθορισμό ενός ελάχιστου μισθού. Υπάρχουν χώρες όπου ο κατώτερος μισθός ρυθμίζεται νομοθετικά είτε με νόμο που εισηγείται η κυβέρνηση, είτε μετά από συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που κυρώνεται με νόμο, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο και την Ελλάδα. Στις υπόλοιπες επτά δεν υπάρχει θεσμικά κατοχυρωμένη κατώτερη αμοιβή αλλά αποτελεί προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.

Ο κατώτερος μισθός δεν κατοχυρώνεται με νόμο στη Δανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, Κύπρος, την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, καθώς και σε δύο υποψήφιες για ένταξη χώρες την Κροατία και τη Τουρκία. Στη Γαλλία, κατοχυρώνεται με νόμο το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, ενώ στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, οι κατώτεροι μισθοί διαμορφώνονται από συλλογικές συμβάσεις που αφορούν στους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας και επεκτείνονται εν συνεχεία στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Στη Γερμανία προστατεύονται με νόμο τα κατώτερα όρια των συλλογικών συμβάσεων στους κλάδους της κατασκευής, των υπηρεσιών καθαριότητας και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

1 σχόλιο:

  1. Στον πίνακα παρουσιάζονται οι κατώτατοι μισθοί απο 14 χώρες. Αποτελεί αυτος ο πινακας απο μόνος του μέτρο σύγκρισης; Αν δεν κάνω λάθος το κόστος ζωης διαφέρει σε κάθε χωρα. Μήπως θα πρεπει να αισθανόμαστε και προνομιούχοι επειδη απο τον πίνακα φαίνεται πως είμαστε περίπου στην μέση της λίστας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή