Την λίστα των προς επίλυση θεμάτων που απασχολούν τον Τουρισμό και πρέπει να λυθούν άμεσα ώστε να συμβάλλουν στην καλή πορεία του κλάδου το 2012 και να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της Οικονομίας, που είχε προαναγγείλει, έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, με άρθρο του στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου. Στη λίστα αυτή περιλάμβάνονται θέματα των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, Οικονομικών, Εργασίας, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας.
Το άρθρο του κ. Ανδρεάδη έχει ως εξής:
"Οι μέρες που διέρχεται η πατρίδα μας είναι εξαιρετικά κρίσιμες, ιστορικές. Οι αποφάσεις που παίρνονται τώρα και οι εξελίξεις που αυτές σηματοδοτούν, θα καθορίσουν τη μοίρα της Ελλάδας και τη ζωή των επόμενων γενεών. Ο τουρισμός της χώρας μας και οι προοπτικές του, επηρεάζονται ιδιαίτερα από αυτές. Ο κόσμος του τουρισμού, σχεδόν 1 εκατ. οικογένειες, είναι περήφανοι για ότι επετεύχθη το 2011, με σκληρή δουλειά, μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Η ύφεση θα ήταν 1,5 μονάδα ακόμη βαθύτερη και οι θέσεις εργασίας δεκάδες χιλιάδες λιγότερες, αν ο τουρισμός δεν παρουσίαζε το φετινό θετικό πρόσημο.
Το μέλλον εμφανίζεται εξαιρετικά αβέβαιο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η επόμενη τουριστική χρονιά θα είναι εξίσου καλή με τη φετινή. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, σωστές, έγκαιρες και αποτελεσματικές αποφάσεις για να επιτύχουμε και το 2012 αύξηση στις αφίξεις και στα τουριστικά έσοδα.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας, επιχειρεί σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, το τιτάνιο έργο της εφαρμογής της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, με στόχο την εισροή των κολοσσιαίων εκείνων κεφαλαίων που μεταξύ των άλλων θα επιτρέψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και, σε συνδυασμό με τις επιστροφές ΦΠΑ και άλλων οφειλών του Δημοσίου, θα τροφοδοτήσουν την υγιή οικονομία με την αναγκαία ρευστότητα. Δεν είναι λογικό και δυνατόν να αναμένουμε από έναν Πρωθυπουργό, υπό τέτοιες συνθήκες και πίεση, να παρακολουθεί και να ελέγχει αποτελεσματικά 50 Υπουργούς και Υφυπουργούς που ούτε καν ο ίδιος διόρισε. Είναι προφανές επομένως ότι η ευθύνη εφαρμογής των επιμέρους αναγκαίων μέτρων και διαρθρωτικών παρεμβάσεων θωράκισης του τουρισμού μας βαρύνει προσωπικά συγκεκριμένους Υπουργούς, οι οποίοι καλούνται να δράσουν άμεσα.
Ο ΣΕΤΕ σε απόλυτη συμφωνία και συνεννόηση με όλους τους άλλους τουριστικούς φορείς και τον κόσμο του τουρισμού και με διαρκείς παρεμβάσεις του έχει τεκμηριώσει και παρουσιάσει τα σημαντικότερα εξ αυτών, τα οποία σημειώνεται ότι έχουν υιοθετηθεί από τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση (10ο Συνέδριο ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη», 31.10 - 01.11.11).
Τα μέτρα αυτά και οι υπεύθυνοι να τα εφαρμόσουν Υπουργοί είναι:
1. Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος
Εδώ η συνεργασία είναι καλή, τα μέτρα είναι ήδη προχωρημένα, απαιτείται η ολοκλήρωση και εφαρμογή τους.
• Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στα τουριστικά καταλύματα: Είναι πλήρως διατυπωμένο και συμφωνημένο, έχει εξαγγελθεί από τον Υπουργό, πρέπει να γίνει νόμος του Κράτους το ταχύτερο.
• Κοινή Εταιρεία Μάρκετινγκ ΕΟΤ και ΣΕΤΕ για τη δημιουργία σύγχρονης εικόνας της χώρας και των περιοχών της και της αποτελεσματικής προώθησής της: Είναι έτοιμα τα καταστατικά της, η σύμβαση έργου και το επιχειρησιακό σχέδιο, έχει εξαγγελθεί από τον Υπουργό, πρέπει να προχωρήσει άμεσα για να προλάβει το 2012.
• Αναβάθμιση Μουσείων – Αρχαιολογικών χώρων, επέκταση ωραρίων λειτουργίας καθ’ όλον το έτος: Έχει γίνει σοβαρή προεργασία, απαιτείται ολοκλήρωση.
• Έκδοση των προδιαγραφών για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα: Είναι έτοιμες, πρέπει να εκδοθει η σχετική Υπουργική Απόφαση.
• Νόμος που θα οδηγήσει σε οριστική λύση το ζήτημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
2. Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος
• Μείωση του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο από 01.01.12 στο 6,5%.
• Επαναφορά του ΦΠΑ της εστίασης από 01.01.12 στο 13%.
• Μείωση του Τέλους Εκσυγχρονισμού & Ανάπτυξης Αεροδρομίων κατά 50%. Μείωση των χρεώσεων στον ΔΑΑ κατά 50%.
• Σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραγωγικές – εξαγωγικές επιχειρήσεις (π.χ. αποφυγή φορολόγησης ως ακινήτων των εργαλείων δουλειάς).
3. Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης
• Εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και της υποχρεωτικής πληρωμής μισθοδοσίας και εισφορών μέσω τραπεζών, με παράλληλη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών: Αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών και να καταπολεμήσει την αδήλωτη εργασία. (εμπεριέχεται στην μνημονιακή συμφωνία, το έχει εξαγγείλει επανειλημένα ο Υπουργός, πρέπει να εκδοθεί σχετική ΚΥΑ που καθυστερεί εδώ και μήνες).
• Επέκταση και ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στον τουρισμό, ιδιαίτερα στην εποχική εργασία καθώς οι ιδιαιτερότητες της τουριστικής απασχόλησης είναι γνωστές: Πρέπει να νομοθετηθεί για να εφαρμοσθεί επιτυχώς η ηλεκτρονική κάρτα παρακολούθησης της εργασίας.
4. Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης
• Πλήρης άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα (Ο νόμος είναι έτοιμος πρέπει να προχωρήσει).
• Νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λιμανιών και μαρινών της χώρας ως Ανώνυμες Εταιρείες. Τεράστιας σημασίας για την κρουαζιέρα και τον θαλάσιο τουρισμό, έχει καθυστερήσει υπερβολικά.
• Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ακτοπλοία που οδηγείται στην καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα νησιά μας. Τα αναγκαία μέτρα είναι γνωστά και εξαιρετικά επείγοντα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο άλλης καθυστέρησης.
• Επανεξέταση του επενδυτικού νόμου για τον τουρισμό – Διορθωτικές παρεμβάσεις.
5. Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Μάκης Βορίδης
• Πλήρης και άμεση απελευθέρωση των χερσαίων μεταφορών – ταξί, φορτηγά, ΚΤΕΛ (πέραν του ότι εμπεριέχεται στη μνημονιακή συμφωνία, αποτελεί και άμεσης προτεραιότητας θέμα για τον ελληνικό τουρισμό και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών).
• Άμεσος στρατηγικός σχεδιασμός ενίσχυσης των αερομεταφορών το 2012.
6. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου
• Ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό: Έχει καθυστερήσει 2 χρόνια. Δεν φθάνει η ανάθεση σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.
7. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής
• Άμεση έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας χώρων υποδοχής, διαμονής και σίτισης των λαθρομεταναστών, όπως και της διαδικασίας επαναπροώθησης: Σχετικά κονδύλια της Ε.Ε. ύψους 300 εκατ. Ευρώ παραμένουν εδώ και μήνες αδιάθετα.
• Άμεση ενεργοποίηση της επιτροπής ασύλου για τη διεκπεραίωση δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτημάτων.
• Αντιμετώπιση της μάστιγας των κουκουλοφόρων στα πρότυπα του τρόπου αντιμετώπισης στην Μεγάλη Βρετανία.
• Μετακίνηση των μικρότερων συγκεντρώσεων από το κέντρο της Αθήνας. Εναλλακτικά, μικρές συγκεντρώσεις πάνω σε πλατείες, χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία και να αποκλείεται το κέντρο. Σε ποιά άλλη πρωτεύουσα της Ευρώπης γίνεται αυτό που ζεί η Αθήνα;
• Αποτελεσματική αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών, από όπου και εάν προέρχονται, π.χ. κλείσιμο αεροδρομίων, οδικών αξόνων, λιμανιών, αρχαιολογικών χώρων, ξενοδοχείων, κλπ (συνευθύνη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιλτιάδη Παπαιωάννου).
8. Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κ. Άννα Διαμαντοπούλου
• Πιστοποίηση τουριστικών επαγγελμάτων.
• Θέσπιση από το 2012-2013 σχολικής ανάπαυλας μίας εβδομάδος (τεσσάρων σχολικών ημερών) την εβδομάδα της Καθαράς Δευτερας κατά τα πρότυπα των περισσοτέρων Ευρωπαικών χωρών, με αντίστοιχη αύξηση δύο σχολικών ημερών στην αρχή και λήξη της σχολικής χρονιάς. Το μέτρο θα τονώσει αποφασιστικά τον εσωτερικό τουρισμό που πλήτεται ιδιαίτερα.
9. Υπουργός Εξωτερικών, κ. Σταύρος Δήμας
• Επιτάχυνση χορήγησης βίζας Shengen εντός 48 ωρών από όλα τα προξενεία της χώρας / Αύξηση χορηγήσεων βίζας πολλαπλών εισόδων: Ενώ έχει γίνει σημαντική πρόοδος στη Ρωσία και σε μεμονωμένες άλλες περιπτώσεις, αλλού οι καθυστερήσεις είναι απαράδεκτες. Νέες σημαντικές αγορές π.χ. Ουκρανία, Κίνα, Ινδία, κλπ, δεν ανοίγουν, εξαιτίας μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.
• Αυτόματη χορήγηση πολλαπλής βίζας σε αγοραστές τουριστικών κατοικιών υψηλής αξίας (μεγαλύτερης των 200.000 Ευρώ).
Εάν τα παραπάνω μέτρα εφαρμοσθούν το επόμενο τρίμηνο, ο τουρισμός θωρακίζεται, δημιουργούνται προυποθέσεις για νέο θετικό πρόσημο στον τουρισμό το 2012 και επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας. Οι ευθύνες των συγκεκριμένων Υπουργών απέναντι στον τουρισμό της χώρας, στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη είναι προσωπικές και μεγάλες. Εφ’όσον συμφωνούν επιβάλλεται να προχωρήσουν. Η πραγματική οικονομία καταρέει, δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο. Ο ΣΕΤΕ θα δημοσιοποιήσει τον Μάρτιο του 2012 τα πεπραγμένα εκάστου εξ αυτών. Ο τουριστικός κόσμος θα κρίνει.
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου