* Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι «χαμένοι» της σεζόν
Μειωμένα κατά 2,2% ήταν τα έσοδα των ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2011, σε σχέση με την περσινή τουριστική σεζόν, παρά το γεγονός ότι η χρονιά πήγε ανέλπιστα καλά για τον τουρισμό...
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας για τη μέτρηση της αποδοτικότητας των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, την οποία εκπόνησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, σε συνεργασία με την GBR Consulting, μικτή εικόνα, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται και την πελατεία στην οποία απευθύνονται παρουσίασαν τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2011. Έτσι, ενώ τα ξενοδοχεία τύπου resort, παρουσίασαν φέτος σημαντική αύξηση στην πληρότητα και στα έσοδα ανά δωμάτιο, η εικόνα στις δύο μεγαλουπόλεις ήταν τελείως διαφορετική.
Στην μεν Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπήρξε πτώση του δείκτη των εσόδων ανά δωμάτιο και αύξηση της πληρότητας, που οδήγησαν σε συνολική αύξηση των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο, ενώ στις άλλες πόλεις υπήρξε πτώση, τόσο της πληρότητας, όσο και των πωλήσεων ανά δωμάτιο. Για την Αθήνα ιδιαίτερα, σημειώνουμε πως η αύξηση της πληρότητας στα ξενοδοχεία παρατηρείται παράλληλα με μείωση των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Πιθανή εξήγηση γι’ αυτή τη διάσταση μεταξύ των δύο δεικτών αποτελεί η μείωση προσφοράς κλινών/δωματίων λόγω κλεισίματος σημαντικού αριθμού ξενοδοχείων.
Βεβαίως, η εικόνα που παρουσιάζουν τα παραθεριστικά ξενοδοχεία είναι ανάλογη της πορείας των εσόδων και των αφίξεων σε επίπεδο χώρας.
Οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στις 10.375.221, έναντι 9.452.502 το 2010, αυξημένες κατά 9,8%, πιο πάνω ακόμη και από το 2007, οπότε και είχαν διαμορφωθεί σε 10.259.825, ενώ από εκεί κι έπειτα ξεκίνησε η πτωτική πορεία τους.
Αντίστοιχα οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 7.718.000, έναντι 7.014.000 ευρώ, αυξημένες κατά 10,0%. Ωστόσο, παρά την αύξηση αφίξεων και εισπράξεων το 2011, τα έσοδα παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2008 και οριακά υψηλότερα από το 2009.
Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στη βελτίωση της απόδοσης των resort hotels είναι οι ακόλουθοι:
Προσέλκυση Αεροπορικών Εταιρειών Χαμηλού Κόστους
Μείωση ΦΠΑ
Αναταραχές Β. Αφρικής
Διευκόλυνση επισκεπτών στην έκδοση Βίζας
Aπό την άλλη πλευρά οι κυριότεροι λόγοι που τα ξενοδοχεία πόλεων υστέρησαν σε απόδοση είναι:
Η Κοινωνική Αναταραχή, οι Απεργίες, διαμαρτυρίες & αναταραχές στην Αθήνα
Η Τοπική Ύφεση, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη και τις Άλλες Πόλεις
Τέλος, όπως προκύπτει από την έρευνα, η πορεία των αφίξεων στην Ελλάδα είναι ανάλογη με αυτή των κύριων ανταγωνιστών της. Όμως, από την άλλη παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλη πτώση της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών στην Ελλάδα και αναλογικά υστέρηση στα έσοδα σε σχέση με αυτά των κύριων ανταγωνιστών, ιδιαίτερα των Ευρωπαϊκών, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στο ότι, τα τελευταία χρόνια το marketing του ελληνικού τουρισμού εστιάζει κυρίως στη μείωση των τιμών.
%Μεταβολή Πληρότητας και Εσόδων Ελληνικών Ξενοδοχείων
Διαθέσιμα Δωμάτια% Πληρότητα% Έσοδα ανά δωμάτιο% ΑΤRevPAR – RevPAR%
Κρήτη -1,7 7,8 3,2 11,3
Κως – Ρόδος 3,0 5,4 2,6 8,1
Χαλκιδική -2,2 5,5 6,0 11,8
Σύνολο Resorts 1,3 5,3 4,6 10,2
Aθήνα – Θεσ/νίκη 0,6 5,6 -2,2 3,3
Άλλες Πόλεις 0,6 -3,5 -1,0 -4,4
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου