Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, στο «έλεος του Θεού» τα νησιά


Βγήκαν τα… μαχαίρια μεταξύ Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ), μετά την απόφαση της πρώτης να προχωρήσει σε νέα 48ωρη απεργία, που σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, αφήνοντας στο «έλεος του Θεού» τα νησιά.


Σύμφωνα με την απόφαση της ΠΝΟ, η οποία διεκδικεί αυξήσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣE) κατά 2%, η απεργία αφορά στις κατηγορίες πλοίων που δεν έχουν υπογράψει συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 2010, δηλαδή στα ακτοπλοϊκά, τα μεσογειακά φορτηγά και τα ακτοπλοϊκά φορτηγά, χωρητικότητας κάτω των 500 κόρων. Εξαιρούνται τα κρουαζιερόπλοια, τα επιβατηγά που εκτελούν δρομολόγια στη γραμμή Πάτρα-Ιταλία, τα ποντοπόρα και τα πορθμεία, για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις.

Με τη σειρά της η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) εξέπεμψε, δια του προέδρου της Απόστολου Βεντούρη, σήμα κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι το 2010 θα είναι μία από τις χειρότερες χρονιές για την ακτοπλοΐα, με τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις να καταγράφουν ζημίες 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι δανειακές τους υποχρεώσεις συνολικά ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Ο κ. Βεντούρης κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ότι με τη στάση τους οδηγούν σε αδιέξοδο την ακτοπλοΐα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε κινητοποίηση είναι και μια σφαίρα που στοχεύει την ακτοπλοΐα».

Πάντως, όσον αφορά στη στάση του υπουργείου, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, αναχώρησε για το Λονδίνο, περιοριζόμενος στη δήλωση ότι, πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η εργασιακή ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου