Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Γιορτάζει (;) η Μητέρα Γη


Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης, σήμερα, με το αίτημα της Ημέρας να εξακολουθεί να είναι το ίδιο που ήταν και πριν από 40 χρόνια, το 1970, όταν για πρώτη φορά γιορτάστηκε στην Αμερική η Ημέρα της Μητέρας Γης: να μπει το πρόβλημα της οικολογίας στην πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη, είναι ακόμη πιο επίκαιρη, καθώς η Μητέρα Γη εκπέμπει SOS, αποκαμωμένη πλέον από τις παράλογες ως προς αυτή απαιτήσεις μας.

Να δείξουν στη Μητέρα Γη μας το σεβασμό και τη φροντίδα που της αξίζει, καλεί τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες του κόσμου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, σε μήνυμά του για την Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης.

«Η Μητέρα Γη -το μοναδικό μας σπίτι- βρίσκεται υπό πίεση. Οι αυξανόμενες και παράλογες απαιτήσεις μας από τη Γη έχουν ως συνέπεια αυτή να εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Σε όλη την ιστορία του ανθρώπινου γένους εξαρτόμαστε από τη γενναιοδωρία της φύσης για τη συντήρηση, την ευημερία και την ανάπτυξή μας. Πολύ συχνά αντλούμε από το κεφάλαιο της φύσης χωρίς να επιστρέφουμε τίποτα. Τώρα, αρχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες της αποτυχίας μας να διασφαλίσουμε την επένδυσή μας», αναφέρει στο μήνυμά του ο γ.γ. του ΟΗΕ και προσθέτει:

«Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του όζοντος. Η βιοποικιλότητα -η απίστευτη ποικιλία ζωντανών οργανισμών πάνω στη Γη που μας συντηρεί- φθίνει με ραγδαίο ρυθμό. Το γλυκό νερό και οι θαλάσσιοι πόροι μολύνονται όλο και περισσότερο. Το έδαφος γίνεται πιο άγονο και η άλλοτε πλούσια αλιεία φθίνει όλο και περισσότερο.

Ο αντίκτυπος της πλημμελούς φροντίδας μας γίνεται περισσότερο αισθητός στους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου: αυτούς που ζουν στα όρια των ερήμων, τις αυτόχθονες κοινότητες, τους φτωχούς αγροτικούς πληθυσμούς, τους κατοίκους των άθλιων παραγκουπόλεων στις μεγαλουπόλεις που επεκτείνονται. Για να ξεφύγουν από την παγίδα της φτώχειας και να ευημερήσουν, χρειάζονται τουλάχιστον εύφορη γη, καθαρό νερό και επαρκή συστήματα υγιεινής».

Από την πλευρά του στο τρίλεπτο τηλεοπτικό μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, προέτρεψε τους Αμερικανούς να δραστηριοποιηθούν για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και να μην περιμένουν «να έρθει η λύση μόνο από την Ουάσιγκτον».

Έναν πιο υγιή πλανήτη για τα παιδιά του κόσμου, αποτελεί και το αίτημα της UNICEF για τη φετινή Διεθνή Ημέρα της Γης.

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη, συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους, και φέτος υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου