Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Άντε και καλό νοικοκύρεμα…


Να και κάτι για το οποίο μπορούμε να χαμογελάμε, γιατί πολύ δάκρυ έχουμε ρίξει αυτές τις ημέρες και πόσο θα ρίξουμε ακόμη δεν γνωρίζουμε. Σε λίγο, όμως, θα το μάθουμε. Ας είναι καλά οι φίλοι μας. (ΔΝΤ, Ε.Ε. και δεν θέλω να ακούσω το παραμικρό, ότι δηλαδή και «φάγαμε» τα λεφτά και ζητάμε τα ρέστα μας. Έλεος με αυτή την καραμέλα. Ναι, o.k., τα λεφτά τα «έφαγαν» ή καλύτερα τα «έτρωγαν» επί σειρά ετών, πολλοί και διάφοροι. Τώρα, όμως, τι γίνεται. Και να τι γίνεται: Οι σωτήρες μας -αχ πόσους έχει γνωρίσει αυτή η έρημη η χώρα- προσπαθούν να μας σώσουν από την πτώχευση, δανείζοντάς μας με επιτόκια που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, βοηθώντας μας -δε λέω- να πέσουμε μια και καλή στο γκρεμό. Συνήθης πρακτική, την οποία έχουν εφαρμόσει και κατά το παρελθόν, στις τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις πτωχεύσεων της χώρας, που όλοι πλέον γνωρίζουμε -1827, 1843, 1893 και 1932-).


Εντάξει, η παρένθεση κλείνει και επανέρχομαι στο θέμα μας:

Με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέσα στον Μάιο, η κυβέρνηση προχωράει, όπως, άλλωστε, είχε εξαγγείλει, στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, με στόχο το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, δηλαδή, πιο απλά, την εξοικονόμηση μερικών εκατομμυρίων ευρώ.

Κάτι που θα ’πρεπε να’ χει συμβεί εδώ και κάποια χρόνια. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά. Έστω και τώρα, να καθαρίσει αυτός ο τόπος από τις στρατιές των «βολεμένων» που όλοι πληρώνουμε.

Η διυπουργική, λοιπόν, επιτροπή που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο, συμπλήρωσε την πρώτη λίστα με τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις υπηρεσιών, η οποία περιλαμβάνει τις καταργήσεις:

· Της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης, η οποία απασχολεί μόλις 11 άτομα, αλλά κοστίζει και άλλα 80.000 ευρώ τον χρόνο μόνο για μισθώματα.

· Της Εταιρείας Διανομής Αερίου, στην οποία εργάζονται 55 άτομα και το κόστος ενοικίων και διοικητικού συμβουλίου ξεπερνά τις 120.000 ευρώ τον χρόνο.

· Του Ολυμπιακού Χωριού, με 150 εργαζόμενους και 250.000 κόστος διοικητικού συμβουλίου (ναι καλά διαβάσατε).

· Της «περίφημης» ΑΓΡΟΓΗ (Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης), όπου οι 269 από τους συνολικά 350 υπαλλήλους της προσελήφθησαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές (γιατί άραγε;). Το κόστος για το Δ.Σ. της εταιρίας ανέρχεται στα 200.000 ευρώ.

· Των Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης.

· Του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, το κόστος μισθοδοσίας του οποίου εκτινάχθηκε στις 700.000 ευρώ το μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2009, από 200.000 ευρώ τον Ιούνιο. (Εδώ και αν μιλάμε για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος).

· Του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που μηνιαίως δαπανά 40.000 ευρώ για ενοίκια.

· Του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης του Εθνικού Τυπογραφείου.

· Της Σχολής Επιμόρφωσης του υπουργείου Οικονομικών.

· Και του Ταμείου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.

Τις συγχωνεύσεις:

· Του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Τα διοικητικά συμβούλια στοιχίζουν 161.000 ευρώ και 140.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι εργαζόμενοι αγγίζουν τους 1.700 (όχι δεν έχουμε προσθέσει επιπλέον μηδενικό).

· Του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με την Ελληνική Οργάνωση Γάλακτος.

· Του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον ΕΛΓΑ, από τις ενοποιήσεις των οποίων αναμένεται εξοικονόμηση πόρων άνω των 2 εκατ. ευρώ.

· Του ΗΣΑΠ με το ΜΕΤΡΟ.

· Της ΕΘΕΛ με τον ΗΛΠΑΠ.

· Θα συγχωνευθούν ακόμη όλες οι κατασκευαστικές εταιρίες του Δημοσίου και οι φορείς επιμόρφωσης του υπ. Παιδείας.

Τα νούμερα, όπως πάντα, αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία και με βάση αυτά τα νούμερα εδώ μιλάμε για «βόλεμα» στρατού αργόμισθων και αργόσχολων.

Έτσι, για να μην διερωτόμαστε για το κατάντημα (επιτρέψτε μου τη λέξη) της χώρας.

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ απολύτως με όλα τα παραπάνω. Μάλιστα στο μακρύ κατάλογο όλων εκείνων των οργανισμών και φορέων που πληρώνονται από το Δημόσιο (δηλαδή από μας) προσθέτω κάτι που άκουσα σχετικά πρόσφατα: Οργανισμός αποξήρανσης λίμνης Κωπαΐδας, η οποία αποξήρανση έγινε πριν από 150 περίπου χρόνια και σε αυτόν τον οργανισμό απασχολούνται ακόμη υπάλληλοι!!! Είπαν ότι θα καταργηθεί ο οργανισμός αυτός βέβαια. Ελπίζω να έχει γίνει η αρχή ήδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή