Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Άμεση αντίδραση Κεφαλογιάννη για το...


...θέμα των θεωρήσεων visa 

Η επίσπευση και η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων (Σέγκεν), βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αναστάσιο Μητσιάλη και Παναγιώτη Μίχαλο. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δυο υπουργείων και έγινε ο σχεδιασμός για τη νέα τουριστική χρονιά, αναφορικά με το θέμα της έκδοσης visa. 
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης είχε στείλει επιστολή για το συγκεκριμένο θέμα.
Ειδικότερα συζητήθηκε το ζήτημα της ετοιμότητας και της υποστήριξης των προξενικών μας Αρχών για το συγκεκριμένο θέμα. Σημειώνεται ότι κατά το 2013, η αύξηση έκδοσης θεωρήσεων από τις αναδυόμενες αγορές ανήλθε στο 50%.. 
Από το 2012 έως το 2013 σημειώθηκε αύξηση θεωρήσεων κατά 51,40% στη Ρωσία, κατά 56,60% στην Ουκρανία και κατά 40,75% στην Τουρκία. Επίσης εξετάσθηκε η δυνατότητα περαιτέρω διεύρυνσης της εφαρμογής του Πιλοτικού Προγράμματος σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Το εν λόγω Πιλοτικό Πρόγραμμα αποσκοπεί στη διευκόλυνση θεωρήσεων εισόδου Σέγκεν σε Τούρκους υπηκόους, αλλά και σε άτομα άλλων εθνικοτήτων, τα οποία ευρίσκονται προσωρινά μεν, αλλά νόμιμα στα παράλια της Τουρκίας. Επισημαίνεται ότι από την έναρξη εφαρμογής του Πιλοτικού Προγράμματος έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός θεωρήσεων εισόδου προς τα νησιά στα οποία εφαρμόζεται. 
Στην κοινή σύσκεψη συζητήθηκαν ακόμη προτάσεις, πρωτοβουλίες και ενέργειες, που πρέπει να αναληφθούν, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, για την περαιτέρω απλούστευση του κώδικα θεωρήσεων, οι οποίες θα εξετασθούν μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον ερχόμενο Μάρτιο.
Τέλος, επιβεβαιώθηκε η πραγματοποίηση της ήδη προγραμματισμένης για τις 6 Φεβρουαρίου συνάντησης μεταξύ Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και του ΣΕΤΕ με την συμμετοχή των Γενικών Προξένων. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε πέρυσι με επιτυχία για πρώτη φορά, ύστερα από πρωτοβουλία της Γ.Γ. Δ.Ο.Σ., και θεωρείται ότι συντέλεσε στον καλύτερο συντονισμό και την προετοιμασία των Αρχών μας για την επομένη τουριστική περίοδο. 

Σύσκεψη και για τα ιαματικά

Συνάντηση εργασίας αξιωματούχων του υπουργείου Τουρισμού με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Ουγγαρίας και την συνεργασία της Task Force πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΤ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι ιαματικές πηγές, ο ιαματικός τουρισμός, οι σχετικές ρυθμίσεις, αναγνώρισης, πιστοποίησης και ελέγχου, καθώς και οι «καλές πρακτικές» για τον ιαματικό τουρισμό. Η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε στους παρευρισκόμενους ότι «η ανάδειξη και αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου και εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης των νέων, ειδικών μορφών τουρισμού οι οποίες αποδίδουν στον τουρισμό και ενισχύουν και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας». 
Επίσης η υπουργός επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει το υπουργείο στον ιαματικό τουρισμό και ανάφερε τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και είναι οι εξής: 
- Επανασυστάθηκε η Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Πόρων και έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί στον ΕΟΤ. 
- Στον Ν.4179/13 περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για τον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό που διευκολύνουν τη λειτουργία των ιαματικών πηγών και των επιχειρήσεων που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες. 
- Στο Χωροταξικό του Τουρισμού διατυπώθηκαν οι αρχές και στρατηγικές κατευθύνσεις της ανάπτυξης τουρισμού στις περιοχές θερμαλισμού και για την ανάπτυξη λουτροπόλεων σε περιοχές που διαθέτουν ιαματικούς φυσικούς πόρους και κέντρα θεραπευτικού τουρισμού. 
Σημειώνεται, ότι στην σημερινή συνάντηση συμμετείχαν Ούγγροι και Έλληνες εμπειρογνώμονες ενώ παρακολούθησαν τις διαδικασίες εκπρόσωποι των Υπουργείων Τουρισμού και Υγείας, της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ, της Ένωσης Ιαματικών Κέντρων και άλλων συντελεστών που σχετίζονται με τον τομέα. 
Η συνάντηση αυτή είναι πέμπτη που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Task Force και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε ειδικά θέματα τουριστικής πολιτικής που ενδιαφέρουν τη χώρα μας. 
Σε προηγούμενες συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα για τις τουριστικές εγκαταστάσεις και επενδύσεις με την Γαλλία (Αtout France), την Τουριστική επαγγελματική εκπαίδευση με την Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Eλβετία, την Ανώτερη τουριστική επαγγελματική εκπαίδευση με την Ελβετία (Ecole Hoteliere de Lausanne) και τον Χειμερινό τουρισμό με την Αυστρία. Στις συναντήσεις αυτές πραγματοποιείται μεταφορά τεχνογνωσίας η οποία αξιοποιείται από το υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο των θεσμικών ρυθμίσεων που προωθεί και περιλαμβάνονται στο ευρύτερο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου