Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Μιλτιάδης Καράτζης: Ένας μεγάλος Άνθρωπος, ένας μεγάλος Έλληνας, δεν είναι πια εδώ...


- Σήμερα στο Ηράκλειο η εξόδιος ακολουθία

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου, ένας σπουδαίος και μοναδικός Ανθρωπος. 
Ένας σπουδαίος Έλληνας.
Ένας Ανθρωπος που η καλοσύνη και η αγάπη για τους ανθρώπους που τον διέκρινε, ήταν μοναδική. Ένας από τους γλυκύτερους Ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. 
Αγωνιστής της ζωής, έφυγε μετανάστης, για να φτιάξει με τη δουλειά του, έναν κολοσσό. 
Ένας Ανθρωπος που όσο ψηλά κι αν έφτασε δεν ξέχασε ποτέ από που ξεκίνησε. 
Βοήθησε χιλιάδες συνανθρώπους του, πάντα διακριτικά. 
Σημείο αναφοράς για την Κρήτη και όχι μόνο. 
Σεμνός και ταπεινός, έμεινε πάντα ο ίδιος απλός Ανθρωπος που ξεκίνησε στα μικράτα του από το Μελιδοχώρι με τα 11 αδέρφια του.
Δεν έμπλεξε ποτέ με το Δημόσιο.
Πορεύτηκε με μπούσουλα την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την παροχή υψηλών ποιοτικά προϊόντων και υπηρεσιών. 
Έφυγε όρθιος, όπως ο ίδιος ήθελε, χωρίς να υποφέρει.
Ο Μιλτιάδης είχε μια μοναδική αίσθηση του χιούμορ.
Του άρεσε πάντα με αγάπη, να πειράζει τους ανθρώπους που αγαπούσε.
Ο επί δεκαετίες  πιστός του άνθρωπος, ο Κώστας Αρχοντάκης, ο γενικός διευθυντής των επιχειρήσεων Καράτζη, δεν ένιωθε καλά αν ο "κύριος Μίλτος" δεν τον πείραζε.
Στο ξενοδοχείο ο Ηλίας Καλαθάς, είχε να λέει για την ευγένεια και την αγάπη του "κυρίου Μιλτιάδη".
Το προσωπικό των επιχειρήσεων, περισσότερα από 800 άτομα, τον λάτρευε.
'Ηταν ο άνθρωπός τους.
Ίσως γιατί ένιωθε ένας από αυτούς.
Ήξερε τι θα πει δουλειά, αφού αμούστακο παιδί, άφησε το Μελιδοχώρι για να πάει να σπουδάσει γιατρός στην  Αυστρία.
Όσο σπούδαζε όμως, δούλευε για τα προς το ζειν.
Αυτή η δουλειά τελικά τον κέρδισε και τον έκανε τον μοναδικό Έλληνα επιχειρηματία που εξήγαγε το 98% της παραγωγής του στο εξωτερικό.


Ήξερε να διακρίνει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά και τις κακοτοπιές.
Όταν έλεγε κάτι ήταν βέβαιο ότι το είχε μελετήσει.
Στο μικρό γραφείο του, που είχε πάντα ανοιχτή την πόρτα του, στην Βιομηχανική, είχαμε κάνει εξαιρετικές συζητήσεις (στο πάντα φιλόξενο - και λόγω ονόματος - "ΝΑΝΑ", προτιμούσαμε την μπιρίμπα). 
Σε μερικές από τις πρώτες ρωτώντας με "αθώα" κάτι, αβίαστα του απάντησα χωρίας να το σκεφτώ πολύ, ίσως και με το θάρρος της νεότητας. 
Τότε άνοιξε ένα μικρό συρτάρι που έχει το γραφείο του, έβγαλε δύο χαρτιά και μου έδειξε κάποια νούμερα.
"Μα κοίτα μωρέ εδώ τι λέει"...
Την δεύτερη φορά, σκέφτηκα περισσότερο πριν απαντήσω, μα "αντιμετώπισα" πάλι το συρτάρι και τα χαρτιά.
Μετά ...έμαθα.
Ποτέ δεν σου έλεγε κάνεις λάθος.
Πάντα, πολύ ευγενικά, σε οδηγούσε στο να καταλάβεις το σωστό!!!
Ηταν πάντα απίστευτα μελετημένος και ήξερε να διαβάζει πίσω από τους αριθμούς.
Ήταν κάθε μέρα από τις 8 το πρωί στο εργοστάσιο.
Παρά το γεγονός ότι είχαν από τότε αναλάβει πολλές και σημαντικές ευθύνες ο Αντώνης και η Μαρίτα, τόσο ο ίδιος, όσο και η Νανά, δεν έλειπαν από τα γραφεία τους.
Είχε όμως και μία απίστευτη διαίσθηση.
Βρέθηκα σε μία συζήτηση στο γραφείο του λίγο πριν ξεκινήσει η κρίση.
Όπως πάντα προετοίμαζε πολλά χρόνια πριν, κάθε κίνηση, κάθε επέκταση.
Είχε λοιπόν αγοράσει η εταιρία ένα ιδιαίτερα προνομιακό οικόπεδο στο Λασίθι.
Συζητούσε λοιπόν με τους πιο στενούς του ανθρώπους για το τι θα κάνουν με το οικόπεδο αυτό.
Μου είπαν να μείνω στην συζήτηση.
Όλοι λοιπόν έλεγαν ότι ήταν η στιγμή να ξεκινήσουν την ανέγερση ενός τουλάχιστον ξενοδοχείου, αν όχι και των δύο που έχει δικαίωμα να ανεγείρει  η εταιρία. Επιχειρηματολογούσαν λογικά και κατά την άποψή μου για το θετικό momentum του ελληνικού Τουρισμού, τις θετικές προσδοκίες και τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Ομίλου.
Ο Μιλτιάδης ήταν ανένδοτος και έλεγε ότι αν μου φέρετε guarantee συνεργασίας από tour operator ξεκινάμε αμέσως. Αν όχι δεν είναι περίοδος για επέκταση.
Τελείωσε λοιπόν η συζήτηση και μου λέει όταν μείναμε μόνοι μας: "Σύντεκνε, δεν είναι περίοδος για επεκτάσεις. Μπαίνουμε σε πολύ δύσκολα χρόνια. Δεν είναι περίοδος για επεκτάσεις. Είναι περίοδος για οικονομία  δυνάμεων. Κανένας tour operator θα δώσει συμβόλαιο guarantee. Γι΄αυτό το είπα...".
Δεν μοιράστηκα με κανέναν το σκηνικό αυτό.
Περίμενα να δω αν είχε δίκιο.
Πολύ σύντομα επιβεβαιώθηκε!!!
Αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, που με την αγάπη και την συμπαράσταση των δικών του ανθρώπων, κατάφερε με σθένος και γενναιότητα και βγήκε νικητής, εκπλήσσοντας ακόμα και τους γιατρούς του.
Κάθε φορά με υπομονή και λεβεντιά αντιμετώπιζε όλα τα προβλήματα.
Αφήνει πίσω την σύντροφο της ζωής του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του, αλλά και χιλιάδες ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαμε. 
Η Νανά, ο Αντώνης, η Μαρίτα, η Εύα και ο Χάρης, ακολουθούν πιστά τα βήματα και τις παρακαταθήκες του.
Μίλτο καλό Παράδεισο. 
Είμαι βέβαιος ότι και τον Παράδεισο θα τον κάνεις καλύτερο. 
Η ζωή μας έφερε και συγγενέψαμε. 
Με τιμήσατε με την αγάπη σας και την την επιλογή να γίνω ο πνευματικός πατέρας του Μιλτιάδη junior, όπως μου αρέσει να τον λέω.
Καλή αντάμωση, για να παίξουμε καμιά μπιρίμπα. 
Όπως έλεγες όταν παίζαμε ζευγάρι δεν χάναμε με τίποτα... 
Καλό ταξίδι αγαπημένε μου Μίλτο 
Θα σε θυμόμαστε πάντα και θα είμαστε δίπλα σου σήμερα στο στερνό κατευόδιο.

ΥΓ: Σήμερα μην περιμένετε να διαβάσετε κάτι άλλο εδώ.
Και μεις συμμετέχουμε στο πένθος για τον θάνατο του Μιλτιάδη Καράτζη
Δημοσιεύουμε και κάποιες φωτογραφίες από το προσωπικό μας αρχείο, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής σε έναν μοναδικό άνθρωπο, ο οποίος είχε τιμήσει και το Χ&Τ με συνεντεύξεις του. 

Ποιός ήταν...
Ο Μιλτιάδης Καράτζης ήταν 79 χρονών.
Έφυγε από τη ζωή από καρδιακό επεισόδιο, ενώ βρισκόταν σε κοινωνική εκδήλωση στα Χανιά 
Ο Μιλτιάδης Καράτζης γεννήθηκε το 1936 στο Μελιδοχώρι Μονοφατσίου. 
Το 1954 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Ηρακλείου και στην συνέχεια πήγε στο πανεπιστήμιο στην Βιέννη Αυστρίας για να σπουδάσει την Ιατρική επιστήμη. 
Παράλληλα με τις σπουδές εργαζόταν ως πωλητής και στην συνέχεια ως Γενικός Διευθυντής της Αυστριακής εταιρίας ΚΚS, με αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία ειδών συσκευασίας για τις αλλαντοβιομηχανίες.
 Το έτος 1969 δημιουργεί στην Αυστρία δική του εταιρία με την επωνυμία M. KARATZIS & Co. με αντικείμενο την κατασκευή υλικών συσκευασίας για την αλλαντοποιεία. 
 Το 1973 πουλάει την εταιρία του στην Αυστρία και επιστρέφει στην Ελλάδα ιδρύοντας στην γενέτειρά του εργοστάσιο παραγωγής ελαστικών δικτύων συσκευασίας κρεάτων – αλλαντικών και φυτωρίων. 
Ήταν Πρόεδρος της εισηγμένης στο Χ.Α.Α. εταιρείας ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. στην οποία ανήκουν τρεις βιομηχανικές μονάδες στο Ηράκλειο Κρήτης και μια στην Λάρισα, που παράγουν εξειδικευμένα υλικά συσκευασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. 
Ο όμιλος διατηρεί σημαντική παρουσία στο εξωτερικό (Ευρώπη και ΗΠΑ), τόσο με θυγατρικές του, όσο και με εμπορικές συνεργασίες.
 Το ιστορικό του Ομίλου Καράτζη 
1973 Ο ιδρυτής του ομίλου κος Μιλτιάδης Καράτζης δημιουργεί την Μ. & Α. ΚΑΡΑΤΖΗ ΕΠΕ στην Κρήτη. Η πρώτη παραγωγική μονάδα της εταιρίας στο Μελιδοχώρι ασχολείται ενεργά με την παραγωγή δικτύων για τη συσκευασία κρέατος και πουλερικών. 
1979 Ενσωμάτωση της Μ. & Α. ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. Η εταιρία αγοράζει οικόπεδο στην περιοχή Δράπανος στο Ηράκλειο Κρήτης 
1984 Η Μ. & Α. ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. απορροφά την Μ. & Α. ΚΑΡΑΤΖΗ ΕΠΕ. Ξεκινά η κατασκευή του ξενοδοχείου ΝΑΝΑ BEACH 
1985 Ξεκινά η λειτουργία του ξενοδοχείου ΝΑΝΑ BEACH 
1986 Λειτουργία δεύτερης μονάδας παραγωγής στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου για την κατασκευή προϊόντων δικτύων για την κάλυψη των αναγκών πακεταρίσματος της αγοράς τροφίμων, της αγοράς αγροτικών προϊόντων και γενικότερα του κλάδου της βιομηχανίας. 
1998 Η εταιρία αποκτά εγκαταστάσεις για την αποθήκευση και διανομή των προϊόντων της στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου 
1999 Η παραγωγική βάση του Ομίλου ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την προσθήκη μιας δεύτερης μονάδας παραγωγής στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, και μίας ακόμα μονάδας παραγωγής στη Λάρισα. 
2000 Οι μετοχές της Μ. & Α. ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. εισάγονται  στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών μετά από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την αρχική δημόσια προσφορά διευκόλυναν την επέκταση του ομίλου στους κλάδους της κατασκευής διχτύων και τουρισμού. 
Ο όμιλος εξαγοράζει την εταιρία Mesh Pack GmbH με βάση την Γερμανία. Η μονάδα παραγωγής της εταιρίας στο Kusey ασχολείται με την κατασκευή μιας ευρείας γκάμας προϊόντων δικτύων συσκευασίας. 
2002 Η δράση του εργοστασίου στην Λάρισα επεκτείνεται με την προσθήκη 10.500 τετραγωνικών μέτρων εργοστασιακού χώρου και νέων γραμμών παραγωγής για την κατασκευή δικτύων σκίασης. 
2005 Η εταιρία ενισχύει τις δραστηριότητες της στη Γερμανία με την αγορά χώρου 6.500 τετραγωνικών μέτρων σαν κέντρο αποθήκευσης και διανομής των προϊόντων της στο Witzenhausen – Kassel. Οι νέες εγκαταστάσεις βοηθούν την εταιρία να καλύπτει καλύτερα τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς της κεντρικής Ευρώπης.
2006 Η ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. ιδρύει μια μακράς διάρκειας συνεργασία με την εταιρία FABPRO ORIENTED POLYMERS,INC. του Kingman, Kansas, για την απόκτηση από αυτήν μηχανημάτων παραγωγής καθώς και τον εφοδιασμό της FABPRO για την κάλυψη των αναγκών της σε δίκτυ άχυρου και φιλμ περιτυλίξεως παλετών. 
2007 Η ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. καταθέτει αιτήσεις αδειοδότησης για την κατασκευή ηλιακών πάρκων ισχύος 8 MW στη Λάρισα και στη Βοιωτία. 
2008 Ίδρυση της εταιρίας KARATZIS USA LLC. Η εταιρία έχει την έδρα της στο Kingman του Kansas, και παράγει δίχτυ άχυρου και φιλμ περιτυλίγματος παλετών, απευθυνόμενο στις μεγάλες αγορές της Αμερικής και του Καναδά. Η συνολική επένδυση του Ομίλου στις ΗΠΑ για την περίοδο 2008 – 2010 ανήλθε περίπου στα 10 εκατομμύρια δολάρια.
2009 Η ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. αποκτά το 45% της Ισπανικής εταιρίας CROPPY SOLUTIONS SL, η οποία δραστηριοποιείται στο εμπόριο δικτύων στην τοπική αγορά. 
2010 Εγκατάσταση 240 KW ηλιακών συλλεκτών στα εργοστάσια του Ηρακλείου και του Μελιδοχωρίου. 
2011 Η ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. αυξάνει στο 90% την συμμετοχή της στην CROPPY SOLUTIONS SL. Τα ηλιακά πάρκα του ομίλου στην Βοιωτία και στη Λάρισα ξεκινούν την λειτουργία τους. 
Η ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. εξαγοράζει την εταιρία SOLAR PARTNERS LTD. Εγκατάσταση ηλιακών πάρκων ισχύος 6 MW στην Λάρισα και στη Βοιωτία. 
2012 
• H KΑΡΑΤΖΗ Α.Ε εγκαινιάζει νέο φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος 2 MW, στην περιοχή ΡΕΖΑ-ΣΟΥΠΑΣΗ του Ν. Βοιωτίας. 
• Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία φωτοβολταϊκός σταθμός της θυγατρικής «ΚΑΡΑΤΖΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», ισχύος 5,5 MW, στην περιοχή ΚΟΥΚΟΣ του Ν. Κατερίνης . 
• Η ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. πώλησε την θυγατρική KARATZIS-USA LLC, με έδρα το Kingman της πολιτείας Κάνσας των ΗΠΑ, στην FabPro Oriented Polymers LLC 
• Η θυγατρική εταιρεία MESH PACK GMBH,με έδρα το Kusey της Γερμανία ολοκλήρωσε το επενδυτικό της πρόγραμμα που αφορά κατασκευή νέου βιομηχανοστάσιου και αποθηκευτικού χώρου συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ. 
2013 Έναρξη λειτουργίας 6 φωτοβολταϊκών σταθμών της ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. στην Κεφαλλονιά συνολικής ισχύος 0,6 Mw. 
2014 Ίδρυση εταιρείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανακοίνωση της εταιρίας
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Καράτζη ΑΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απροσδόκητη απώλεια του Προέδρου του και ιδρυτή του Ομίλου κυρίου Μιλτιάδη Καράτζη. 
Γεννημένος το 1936 στο Μελιδοχώρι Μονοφατσίου Ηρακλείου, ο Μιλτιάδης Καράτζης ακολούθησε μια λαμπρή επιχειρηματική πορεία δημιουργώντας από το μηδέν έναν Όμιλο, ο οποίος είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του, με 5 βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα και τη Γερμανία και εμπορική παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες. 
Έναν Όμιλο, ο οποίος εκτός από την βιομηχανική δραστηριότητα, έχει επιτυχημένα εξαπλωθεί στον τουριστικό κλάδο καθώς και στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. 
 Άνθρωπος με ειλικρινές και προοδευτικό όραμα, ο Μιλτιάδης Καράτζης ξεχώρισε για την μεγάλη του αγάπη για την Κρήτη, στηρίζοντας έμπρακτα τον τόπο του σε κάθε στιγμή της ζωής του. 
Από την αταλάντευτη επιλογή του να ορίσει ως έδρα των επιχειρήσεων και των εργοστασίων του την Κρήτη μέχρι την ακούραστη βοήθεια που προσέφερε απλόχερα επί 4 δεκαετίες ο Μιλτιάδης Καράτζης δήλωνε πάντοτε “παρών” για τους συντοπίτες του, στηρίζοντας διακριτικά αλλά σταθερά, με ευγένεια και πάνω από όλα με ανιδιοτέλεια. 
Διατέλεσε μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, του Συνδέσμου Κλωστοϋφαντουργικών Βιομηχανιών, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών Συσκευασίας καθώς και λοιπών κλαδικών φορέων. 
Μεταξύ άλλων συμμετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, της ΕΤΒΑ και του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου, ενώ από το 2005 ήταν επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κορέας για την Κρήτη. 
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Τα γραφεία της Καράτζη ΑΕ θα παραμείνουν κλειστά σε ένδειξη πένθους τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου