Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

"Γερμανική" ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό Τουρισμό

 
- Γιώργος Τσακίρης: Εξαιρετικά σημαντικός ο γερμανικός τουρισμός


Η πλήρης στήριξη του γερμανικού κράτους στον ελληνικό τουρισμό, ήταν το βασικό συμπέρασμα της χθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού η γερμανική πρεσβεία και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας για την παρουσίαση της έρευνας του Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού της Ανώτατης Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών Westkuste Γερμανίας για τον ελληνικό τουρισμό, τα χαρακτηριστικά του και τις ενέργειες για την περαιτέρω ανάπτυξή του. 
Σίγουρα είναι μια μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, με στοιχεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον, αλλά και κάποια μεθοδολογικά θεματάκια. 
Ο πρέσβης Wolfgang Dold υπογράμμισε ότι η τάση της τουριστικής κίνησης από τη Γερμανία στην Ελλάδα είναι αυξητική και επισήμανε ότι το ενδιαφέρον των Γερμανών για διακοπές στη χώρα μας παραμένει υψηλό μετά από μία μικρή παύση την προηγούμενη χρονιά, όπως είπε χαρακτηριστικά. 
Η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη αυτή. 
Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης τόνισε μεταξύ άλλων: 
" Είναι εξαιρετικά σημαντικό και χρήσιμο για τις μελλοντικές προσεγγίσεις μας,  να γνωρίζουμε τις απόψεις των επισκεπτών μας που προέρχονται από μια  μεγάλη και καθοριστικής σημασίας αγορά όπως η γερμανική, για το τι τους έρχεται αυθόρμητα στο νου όταν ακούν τη λέξη ΕΛΛΑΔΑ, όταν ακόμη προγραμματίζουν και σχεδιάζουν τους πιθανούς  προορισμούς των επικείμενων διακοπών τους, καθόσον η μελέτη υλοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.
Αυτή η λογική της αυθόρμητης εκφοράς εντυπώσεων συνδεδεμένων με το όνομα  της χώρας μας ως ταξιδιωτικού προορισμού, εμπεριέχει στοιχεία και πληροφορίες που η αποκωδικοποίησή τους, τη στιγμή της –ηχητικής ή οπτικής – εμφάνισης της χώρας μας στον άνθρωπο-τουρίστα τον οδηγεί σε συνειρμούς – θετικούς ή αρνητικούς- που λίγο πολύ έχουν χαραχθεί στο υποσυνείδητό του και συνιστούν το αντικειμενοποιημένο απόθεμα της θετικής ή αρνητικής εμπειρίας του".


Όπως αναφέρει και ο Angel στο Tourism Lobby "Tα ευρήματα της μελέτης “Η Ελλάδα στον τουριστικό ανταγωνισμό - Ποιοί είναι οι παράγοντες της επιτυχίας;” που ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2012, είχαν παρουσιαστεί εν μέρει και πριν από λίγους μήνες, με έμφαση στο εύρημα που έδειχνε ότι μόλις το 0,8% των Γερμανών ανέφερε ότι θα έχει ως κύριο προορισμό διακοπών την Ελλάδα.
Βεβαίως, υπάρχει και διαχρονική αξία, σε αρκετά από τα σημεία της έρευνας. 
Στο ερώτημα: “Τι σας έρχεται αυθορμήτως κατά νου στο άκουσμα της λέξης Ελλάδα ως ταξιδιωτικό προορισμό;” ποσοστό 39% των ερωτηθέντων αναφέρθηκε στο Τοπίο (ωραία μπλε θάλασσα, όμορφη χώρα, χώρα διακοπών, ωραίες παραλίες). Ακολουθούν με ποσοστό 30,5% οι ερωτηθέντες που αναφέρθηκαν στο κλίμα και τον καιρό και το 26% οι ερωτηθέντες που αναφέρθηκαν στην Οικονομία τη Πολιτική και τη κρίση. 

Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε μεταξύ άλλων ότι ακόμη και τις δυσκολότερες χρονιές όπως η περυσινή η Γερμανία παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό προορισμό. 

Η ομιλία του Γιώργου Τσακίρη εδώ και η περίληψη της μελέτης εδώ.

2 σχόλια:

  1. Φίλοι ,

    Τόσο οι ασχολούμενοι με τον Τουρισμό, όσο και οι περιοικούντες την Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν την άριστη, συστηματική και αποτελεσματική εργασία των ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ TOUR OPERATORS. Τούς αξίζουν τα συγχαρτήρια μας. Εξυπηρετούν άριστα τα συμφέροντα τους.

    Γνωρίζουν λοιπόν οτι το σημερινό αδιέξοδο στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τεράστια χρέη είναι αποτέλεσμα ακριβώς της συστηματικής εργασίας των παραπάνω. Γνωρίζει όλος ο Ξενοδοχειακός κόσμος τις τιμές φθοράς που προσφέρουν χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης!!

    Διερωτώμαι τι πραγματικά αναμένουν οι Έλληνες παράγοντες απο τις Γερμανικές Πολυεθνικές διακίνησης Τουριστών? Ύποθέτω μια ανάσα για παραπέρα!! Όμως δεν είναι η λύση!! Το γνωρίζουν όλοι. Ενδιαφέρεστε πράγματι να δοθεί λύση ? Τι περιμένετε ? Προστατέψτε τον Έλληνα ξενοδόχο χωρίς τυμπανοκρουσίες με απλές κινήσεις.ΜΗ ΚΟΥΡΑΖΕΣΤΑΙ Αντιγράψτε τις κινήσεις της Τουρκίας
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή