Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Και η "βόμβα" τώρα...


Ο κύριος Economides και η "προβολή" της Ελλάδας...
Την Κυριακή που κάηκε η Αθήνα, και μεταξύ των κτιρίων που δυστυχώς κάηκαν ήταν και το ιστορικό κτίριο του ΑΤΤΙΚΟΝ και της KOSTA BODA στην Χρήστου Λαδά, ο περίφημος κ. Peter Economides, ασχολιόταν με την "προβολή" της Ελλάδας. Πως; Αναρτώντας στο προφίλ του την φρικτή φωτογραφία που βλέπετε, και "διανθίζοντάς" την με το λογότυπο του Ε.Ο.Τ., δηλαδή της χώρας, και το www.visitgreece.gr, υποστηρίζοντας ότι θέλει να αφυπνίσει τους Έλληνες...
Αυτό πως ονομάζεται άραγε;
Αυτός είναι ο τρόπος για brand και branding της Ελλάδας;
Κάποιος φίλος μου, υπερβολικός ίσως, όταν τον ρώτησα πως θα χαρακτήριζε την συγκεκριμένη ενέργεια μου απάντησε: "προδοτική".
Μάλιστα ανώτατοι παράγοντες του Τουρισμού εξέτασαν το ενδεχόμενο προσφυγής σε νομικές ενέργειες εναντίον του, καθώς και της απαγόρευσης χρήσης των λογοτύπων του Ε.Ο.Τ. και της χώρας.


Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια, η εκμετάλλευση από έναν ειδήμονα του τουριστικού branding, συνεργάτη του Ε.Ο.Τ. στο παρελθόν και σημερινού θεσμικού συνομιλητή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μιας θλιβερής εικόνας, που εκθέτει την ήδη ευάλωτη θέση της χώρας, πως πρέπει να χαρακτηριστεί;
Ο συνδυασμός της εικόνας με το λογότυπο του Ε.Ο.Τ., προφανώς είχε στόχο να τροφοδοτήσει έναν απλοϊκό, ιδιαίτερα αρνητικό και απαξιωτικό συνειρμό για την επικοινωνιακή στρατηγική του Οργανισμού, που δεν πρέπει να συνάδει με το ήθος και την ποιότητα ενός ανθρώπου και επαγγελματία. Εκτός εάν επιχειρείται σκοπίμως υποβάθμιση της δουλειάς του Οργανισμού, ώστε να "περάσουν πιο εύκολα" άλλα για τα οποία σας έχουμε ενημερώσει...

Σημειώνεται ότι στην συνέχεια ο κ. Οικονομίδης "κατέβασε" από το προφίλ του την φωτογραφία αυτή, καθώς πολλοί από τους συνομιλητές του στο facebook την εξέλαβαν και ως άποψη για το έργο του Ε.Ο.Τ., προκαλώντας αρνητικά σχόλια για το άκαιρο και άκομψο της τοποθέτησης αυτής. Την στιγμή αυτή δε που οι Έλληνες δοκιμάζονται σκληρά και οποιαδήποτε συμπαράσταση είναι απολύτως απαραίτητη και προτιμότερη από την αναπαραγωγή εικόνων που ούτως ή άλλως ταξίδευσαν μέσω των ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο, πλήττοντας τη χώρα σε μια κρίσιμη για την τουριστική αγορά περίοδο.

Εν κατακλείδι, όσον αφορά το branding της χώρας, και την αστοχία της συγκεκριμένης ενέργειας, σας μεταφέρω μια πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Οικονομίδη: «Εάν κάποιος έχει επίγνωση του branding, τότε μπορεί επιτυχημένα να διαχειριστεί αυτό που σκέφτονται οι άλλοι με αποτελεσματικό τρόπο. Το brand δεν είναι απλώς μια διαφημιστική καμπάνια, ένα όνομα, ένα λογότυπο ή ένα σύνθημα. Είναι οτιδήποτε επηρεάζει την άποψη των άλλων για εσένα».

Σχόλιο; Κανένα...
Ο λόγος σε εσάς...
ΥΓ: Όχι συγγνώμη δεν ζήτησε

7 σχόλια:

  1. exw anoixei dimosio dialogo me to Peter Economidi.
    8a deite apospeis mou sto

    BHMA
    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=443144


    TRAVEL DAILY NEWS
    http://www.traveldailynews.gr/columns/article/2284

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που σίγουρα κατάφερε η συγκεκριμένη εικόνα είναι να τραβήξει την προσοχή μας! Αυτό που δεν κατάφερε, τουλάχιστον για τον κύριο "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ" που σχολιάζει ανωτέρω, είναι να μας βάλει σε διαδικασία θετικής σκέψης, εύρεση των λόγων που οδηγούμαστε σαν λαός σε τέτοιες πρακτικές και τελικά σε εύρεση λύσης προβλημάτων.
    Δεν πιστεύω οτι ο κος Οικονομίδης την ανάρτησε στο προφίλ του για να διασείρει την χώρα μας και τον εξευτελισμένο ΕΟΤ μας.
    Ο άνθρωπος προσπαθεί με τον τρόπο που έχει μάθει να δουλεύει, να αφυπνίσει δέκα εκατομμύρια πρόβατα, που τόσα χρόνια τα τάιζαν κουτόχορτο κάτι καλοθελητές του τύπου "είναι όλοι προδότες", ενώ τώρα τα προβατάκια οδηγούνται στο σφαγείο.
    Εύγε κε Οικονομίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα σας.
      1. Σε αντιθεση με εσας που υπογραφετε "Ανωνυμος" δεν καταλαβαινω γιατι βαζετε το ονομα μου σε εισαγωγικα. Ξερετε ποιος ειμαι και δεν ειμαι "Ανωνυμος"
      2. Αφου ειναι οπως τα λετε τοτε γιατι την απεσυρε απο το προφιλ του;
      3. Τα περι "εξευτελισμενου ΕΟΤ" γενικα και αοριστα ειναι αποψη σας. Εγω οταν εχω να γραψω κατι αρνητικο για τον ΕΟΤ, το γραφω και ειναι συγκεκριμενο. Το ιδιο και οταν προκειται για θετικο. Τετοιες γενικευσεις δεν βοηθουν για να μην πω οτι εξυπηρετουν αλλοτρια (sic) συμφεροντα
      4. Οταν γνωστοποιησετε το ονομα σας, θα στειλω μια επιστολη σε καποιον φιλο σας, οχι με την δικη μου υπογραφη, αλλα με τη δικη σας. Οπως ακριβως εκανε ο κ. Economides, βαζοντας ως υπογραφη το λογοτυπο του ΕΟΤ και της Ελλαδς, το οποιο εξ οσων γνωριζω δεν του ανηκει...
      Με χαρα θα διαβασω την απαντηση σας

      Διαγραφή
  3. Για τον Οικονομιδη απέκτησα και ιδίαν γνώμην. Μας έκανε τη γνωστή παρουσίαση σε τελετή επιχειρηματικών βραβείων. Ο άνθρωπος, για να το πω με τα λόγια κάποιου μεγάλου, είναι έμπορος των εθνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ κε "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ",
    1. Τα εισαγωγικά χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει περισσότερο κατανοητό το κείμενο του γράφωντος. Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιός είστε, και δεν ενδιαφέρομαι να μάθω παρόλο που, εδώ και καιρό, διαβάζω με ενδιαφέρον και προσοχή όλες τις αναρτήσεις σας.
    2. Είμαι Έλληνας επιχειρηματίας ξενοδόχος και σας ευχαριστώ που αποδέχεστε τη γνώμη μου για τον ΕΟΤ κιας τη χαρακτηρίζετε γενική και αόριστη.
    3. Επιμένω οτι θα έπρεπε περισσότερο να σας απασχολεί το καθεαυτό περιεχόμενο της φωτογραφίας, και το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχει εμφανισθεί μέχρι σήμερα.
    4. Δεν γνωρίζω τον Οικονομίδη προσωπικά. Δεν έχω κάν ανοίξει προσωπικό λογαριασμό στο facebook. Και δεν με νοιάζει αν κατέβασε και γιατί κατέβασε τη φωτογραφία με το σήμα του ΕΟΤ.
    5. Ο κος Οικονομίδης δεν παύει να είναι ένας αποδεδειγμένα επιτυχημένος επιχειρηματίας παγκοσμίου φήμης. Όλοι οι μέχρι σήμερα διορισμένοι από το ανίκανο Ελληνικό Κράτος τεμπελχανάδες αραχτοί κλπ του ΕΟΤ, αλλά και όλοι εμείς οι ηλίθιοι πολίτες-επιχειρηματίες-πρόβατα, ας μάθουμε κάτι από αυτόν τον "προδότη" κατά τα λεγόμενά σας.
    Όσο για το σήμα που είναι όλων των Ελλήνων... τι να πώ; Κάντε του μήνυση να γελάσουν και οι κότες. Συγνώμη αλλά φανφάρες για λαϊκή κατανάλωση μου θυμίζει η φάση...
    Σας ευχαριστώ που δέχεστε την ανωνυμία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστω για την απαντηση και για το γεγονος οτι παρακολουθειτε τις αναρτησεις μας. Ειχα την εντυπωση οτι οποιος διαβαζει το συγκεκριμενο μπλογκ, που ανηκει σε συγκεκριμενο ανθρωπο και σε συγκεκριμενο περιοδικο που εχει παρουσια 25 χρονια στα τουριστικα δρωμενα της χωρας, ξερει ποιος είναι ο "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ". Δεν πειραζει ομως, δεν εχω προβλημα αναγνωρισιμότητας. Δεν καταλαβαινω ομως αφου ειστε ξενοδοχος και εδω κανουμε γονιμο -ελπιζω-διαλογο επιμενετε στην "Ανωνυμια". Επισης, ειναι προφανες οτι υπαρχουν και "τεμπελχαναδες και αχρηστοι" ξενοδοχοι, οπως και ταξιτζηδες και αστυνομικοί και μηχανικοί. Δεν λεμε ομως οτι ειναι ολοι. Το ιδιο πιστευω να συμφωνειτε οτι συμβαινει και στον ΕΟΤ. Για τα περι επιτυχημενου ο καθενας εχει τη γνωμη του. Εγω να του κανω μηνυση γιατι; Την αποψη μου εκφραζω.
    Τελος αφου αναγνωριζετε το δικαιωμα αυτο στον κ. Economides (ετσι γραφει το ονομα του) (δηλαδη να βαζει οπου θελει ενα λογοτυπο που δεν του ανηκει), φανταζομαι οτι δεν θα σας ενοχλησει αν πχ καποιος βαλει μια πανεμορφη φωτογραφια του ξενοδοχειου σας και μεσα σε αυτη τοποθετησει και ενα λογοτυπο σκουπιδιων, ή ψύλλων σε στρωματα, π.χ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ συντάκτη,

    Θα σας απαντήσω επί προσωπικού αν και αμφιβάλλω αν ενδιαφέρει τους αναγνώστες.

    Αν σε μία χυδαία φωτογραφία έβαζαν το σήμα του ξενοδοχείου μου, η αλήθεια είναι ότι θα θύμωνα πολύ.

    Σας ρωτάω όμως. Αν η επιχείρησή μου ήταν αποδεδειγμένα η ντροπή του Ελληνικού τουρισμού, αν το ξενοδοχείο μου αντικατόπτριζε την κατάντια του κλάδου, αν το σήμα μου ήταν ασύμφωνο προς τις απαιτήσεις του σύγχρονου marketing, πώς πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αντιδράσω; Πως θα έπρεπε να αντιδράσει ο κλάδος;

    Να θάψουμε αυτόν που δημοσίευσε το έκτρωμα ή να μελετήσουμε, να διαλευκάνουμε και να εντοπίσουμε τους λόγους που δίνουν τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε καλοπροαίρετο ή μη να δημοσιεύει κάτι τέτοιο;

    Δεν θα ήθελα να εκλαμβάνετε τα σχόλιά μου ως προσωπικές επιθέσεις. Ειλικρινά πιστεύω πως με τα μέσα που διαθέτετε ως εκδότες και συντάκτες προσφέρετε αρκετά στον κλάδο. Αλλά με τη συγκεκριμένη ανάρτηση «βόμβα» μου δόθηκε η εντύπωση πως πάμε για το δέντρο και χάνουμε το δάσος και κάτι τέτοιο εκτός του ότι μου προκάλεσε φόβο, με θύμωσε κιόλας.

    Ομολογώ και βρίσκω εποικοδομητικό το διάλογο μέσα από το blog σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή