Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011
Κοινό «μέτωπο» για την αποτροπή αύξησης του Φ.Π.Α. στα Δωδεκάνησα
Σε «συμμαχία» προχώρησαν τα τρία Επιμελητήρια Δωδεκανήσου με στόχο την αποτροπή του ενδεχομένου αύξησης των συντελεστών Φ.Π.Α. που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου...
Με κοινό υπόμνημά τους οι πρόεδροι του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, τμήματος Δωδεκανήσου, Ιάκωβος Γρύλλης και του Οικονομικού Επιμελητηρίου περιφερειακού τμήματος Δωδεκανήσου Μιχαήλ Μιχαήλ εκφράζουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η Δωδεκάνησος έχει ήδη απολέσει πολλά από τα ιδιαιτέρα μέτρα που έχουν παρθεί για την κοινωνική και οικονομική συνοχή των νησιωτικών μας κοινωνιών. Δεν μας επιτρέπεται να απολέσουμε άλλο ένα».
Ακολουθεί το υπόμνημα:
«Είναι ήδη γνωστό ότι η «Τρόικα» μέσα από την δημοσίευση της 2ης έκθεσης αναφέρεται συγκεκριμένα στην «δυνατότητα/ενδεχόμενο» (potential) «της κατάργησης των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του ποσοστού ΦΠΑ» (σελίδα 10, σημείο 16 έκθεσης, πίνακας 12 – “Greece policy Priorities for Fiscal Consolidation Targets 2012-2014”).
Κρίνοντας ότι δεν πρέπει να αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση των όσο ήδη έχουν γραφθεί στην παραπάνω έκθεση, οφείλουμε να συστρατεύσουμε κάθε οικονομική και κοινωνική δύναμη του νησιωτικού μας συμπλέγματος και να δηλώσουμε την κάθετη άρνηση μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα αποτελέσει ισχυρό οικονομικό πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και διάρρηξη της συνοχής του κοινωνικού της ιστού. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε το γεγονός ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν προνόμιο ή χαριστική ρύθμιση, είναι ένα ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στο αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και προϊόντων για τα νησιά μας.
Η μείωση του κόστους παραγωγής υπηρεσιών και προϊόντων το οποίο επιδιώκει να επιτύχει εμμέσως το πρόγραμμα σταθερότητας στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτευχθεί στις νησιωτικές μας περιοχές με την εξομοίωση των συντελεστών.
Τόσο για τον επιχειρηματία και επαγγελματία όσο και για τον πολίτη η εξομοίωση των συντελεστών πολύ απλά σημαίνει:
- αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων δημιουργώντας θνησιγενείς συνθήκες και
- περαιτέρω αύξηση του ήδη υψηλού κόστους διαβίωσης στα νησιά για τους νησιώτες κατοίκους διότι η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυλήσει από τις επιχειρήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών.
Είναι ξεκάθαρο ότι στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής που έρχεται να υλοποίηση το πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας οι «ελεγκτές» ισοπεδώνουν κάθε τι μορφής μέτρο συνοχής έχει υλοποιήσει όχι μόνο η Ελληνική πολιτεία (άρθρο 101 του Συντάγματος «Νησιωτικότητα») αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των άρθρων 220, 167 παρ. 3 και 246 του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
Η αναφορά των νησιωτικών περιοχών στο Ευρωσύνταγμα δηλώνει τη βούληση της ΕΕ, η οποία είναι εταίρος του μηχανισμού στήριξης, να αναλάβει δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών.
Για αυτό άλλωστε έχει αναλάβει, με χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις μέσα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το Ταμείο Συνοχής και τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες (INTERREG, LEADER, PESCA, URBAΝ) κλπ) να ασκήσει την περιφερειακή της πολιτική έχοντας ως βασικό στόχο την οικονομική, κοινωνική και τώρα πλέον και εδαφική συνοχή.
Η τακτική αυτή οδηγεί την ΕΕ σε αντιφατική πολιτική η οποία καταστρατηγεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Οι μειωμένοι συντελεστές στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα της νησιωτικής μας οικονομίας, η οποία έχει ήδη απορροφήσει τις δύο προγενέστερες αυξήσεις του ΦΠΑ.
Πιστεύουμε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να αποτελέσει το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων των βουλευτών μας με την κυβέρνηση.
Η Δωδεκάνησος έχει ήδη απολέσει πολλά από τα ιδιαιτέρα μέτρα που έχουν παρθεί για την κοινωνική και οικονομική συνοχή των νησιωτικών μας κοινωνιών.
Δεν μας επιτρέπεται να απολέσουμε άλλο ένα.
Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και ζητάμε την δημόσια δέσμευση των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων περί της μη συναίνεσης τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Ετικέτες
Τουριστικά Νέα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου