Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Αλά… παλαιά υποστηρίζει η ΓΕΠΟΕΤ


Επικίνδυνη χαρακτηρίζει την ακολουθούμενη τουριστική πολιτική η ΓΕΠΟΕΤ στον τομέα της προβολής της χώρας, προβλέποντας, μάλιστα, υποβιβασμό στη… β’ κατηγορία της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και προτείνει την επιστροφή σε παλαιότερα αποδοτικά σχήματα, όπου οι αρμοδιότητες του τουρισμού ήταν σαφώς διαχωρισμένες και υπήρχε ένας γενικός γραμματέας στον Ε.Ο.Τ. με μακρά θητεία -χωρίς συνεχείς αλλαγές- και με μεγάλη ισχύ και εύρος δραστηριοτήτων και κυρίως με δυνατότητα να αποφασίζει αυτοτελώς για ζητήματα του τουρισμού...

Με μία «σκληρή» παρέμβαση η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού καλεί την ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να αλλάξει «ρότα» και τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να αναλάβει τα ηνία, προκειμένου ο τουρισμός να βγει από το μακροχρόνιο τέλμα στο οποίο βρίσκεται.
«Το τρέχον σχήμα όπου Υπουργός, Υφυπουργός αλλά και Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. εμπλέκονται σε αλληλοεπικαλυπτόμενες δράσεις αμφιβόλου στόχευσης με σκοπό την τουριστική προώθηση της χώρας κρίνεται αναποτελεσματικό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πορεία του τουρισμού τόσο από άποψη αφίξεων όσο κυρίως και εσόδων κατά τα τελευταία δύο έτη. Αν και είχαν δημιουργηθεί υψηλές προσδοκίες στον κλάδο από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για ενιαία αντιμετώπιση πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού αυτές διαψεύστηκαν στην πράξη, αφού αντί να επιλύονται τα προβλήματα δημιουργούνται συνεχώς νέα, όταν δεν υπάρχει ένας Μάνατζερ που θα έχει υπό την εποπτεία του όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του τουρισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία κρίνει, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη θεσμοθέτησης γενικού γραμματέα στον Ε.Ο.Τ., θέση η οποία θα πρέπει να πληρωθεί από έναν τεχνοκράτη-μάνατζερ, βαθύ γνώστη του τουριστικού αντικειμένου, ο οποίος θα λογοδοτεί μόνο στον πρωθυπουργό χωρίς να εμπλέκονται άλλα πολιτικά πρόσωπα στο έργο του, άποψη την οποία έχει εκφράσει ο Σ.Ε.Τ.Ε. και άλλοι φορείς του κλάδου,.
Επίσης, σύμφωνα με τη ΓΕΠΟΕΤ, κρίνεται σκόπιμο να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι θέσεις των επιτελών, συμβούλων και λοιπών, καθώς και ο εξορθολογισμός των στεγαστικών αναγκών του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. «Σήμερα, οι υπηρεσίες τους και διάσπαρτες σε όλη την Αθήνα είναι και υπέρ του δέοντος κοστοβόρες και μη λειτουργικές. Με τον περιορισμό ή τη συστέγαση θα εξοικονομηθούν σημαντικά κονδύλια, ώστε να διατεθούν αποκλειστικά στην διαφήμιση και στην προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα, δηλαδή την χρηματοδότηση τριών διαφορετικών επιτελείων και των ανάλογων συμβούλων -Υπουργού, Υφυπουργού, Προέδρου Ε.Ο.Τ.- το κλείσιμο δέκα γραφείων του Ε.Ο.Τ. στο εξωτερικό προς μείωση του κόστους, την απαξίωση έμπειρου και εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού που έχει προσφέρει σημαντικό έργο στις χώρες δραστηριοποίησής του και εν τέλει την δραστική μείωση της προβολής της χώρας στο εξωτερικό με την περικοπή κάθε είδους διαφημιστικής δαπάνης -πλην διαδικτύου- με αποτέλεσμα την απουσία της χώρας μας από σημαντικές τουριστικές εκθέσεις (παρουσία σε 34! λιγότερες εκθέσεις σε σχέση με πέρυσι)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου