Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

S.O.S εκπέμπει το Κολοσσαίο


Έτσι για να μην έχουμε την εντύπωση ότι συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας, σε κίνδυνο βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία στον κόσμο, το περίφημο Κολοσσαίο, το διάσημο αρχαίο μνημείο της Αιώνιας Πόλης....

Σχεδόν 2.000 χρόνια -για την ακρίβεια 1.930- από τότε που άνοιξε πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό, το μνημείο εκπέμπει σήματα S.O.S. και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι σε περίπτωση που δεν ξεκινήσουν άμεσα οι ήδη καθυστερημένες εργασίες αναστήλωσης, το μνημείο κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Το κόστος για την αναστήλωση-συντήρηση του Κολοσσαίου εκτιμάται στα 23 εκατ. ευρώ. Και όχι ότι δεν τα βγάζει το μνημείο, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο από τα εισιτήρια των τουριστών τα έσοδα του αμφιθεάτρου των Φλαβίων, όπως αρχικά ονομάστηκε το Κολοσσαίο, ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ ετησίως.
Όμως, το θέμα κολλάει στις συναρμοδιότητες (ξέρουμε εμείς από αυτά…), καθώς υπεύθυνοι για τη διαχείριση και τη συντήρηση του μνημείου είναι το ιταλικό κράτος και ο δήμος της Ρώμης, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αλληλομετάθεση ευθυνών.

Τελικά, εδώ κολλάει το «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου