Την προστασία της ποιότητας του περιβάλλοντος της Μεσογείου για το μέλλον του τουρισμού της περιοχής, αλλά και για αυτή καθεαυτή την ποιότητα των λαών που την κατοικούν, ζήτησε ο γενικός γραμματέας Τουρισμού κ. Πουσσαίος στη διάρκεια της υπουργικής Συνόδου για τον Τουρισμό της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕτΜ), που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.
Ο κ. Πουσσαίος μίλησε για την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων και όχι κατασταλτικών, για την προστασία του περιβάλλοντος, προκειμένου να αποφευχθούν οι οικολογικές καταστροφές, αναφέροντας ως παράδειγμα τα ατυχήματα πετρελαιοφόρων, που συνδέονται με τη διαρροή μεγάλης ποσότητας πετρελαίου, με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Επίσης, ως γνώστης των ιδιαίτερων απαιτήσεων και χαρακτηριστικών των νησιών (διετέλεσε επί σειρά ετών δήμαρχος Ίου), υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας στα πλαίσια του ευρωμεσογειακού διαλόγου για την προώθηση ειδικών πολιτικών για τα νησιά της Μεσογείου. Υποστήριξε ότι τα νησιά έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά και ιδιαίτερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, αναφέροντας ενδεικτικά τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την αυξημένη επισκεψιμότητα, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε θέματα προσβασιμότητας.
Οι προτάσεις αυτές αξιολογήθηκαν από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο ως ιδιαίτερα σημαντικές και συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο της Διακήρυξης που θα έρθει για συζήτηση στα μέλη.
Η Ένωση για τη Μεσόγειο αποτελεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο της ευρωμεσογειακής συνεργασίας που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Παρισίων, τον Ιούλιο του 2008, κατόπιν πρωτοβουλίας του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, με τη συμμετοχή των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. και των 16 παράκτιων χωρών της Μεσογείου. Η Ελλάδα έχει στηρίξει εξ αρχής αυτή την πρωτοβουλία και έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωσή της μέσα από τις ευρωμεσογειακές σχέσεις των χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου