Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ


Ναι μεν αλλά για την Αθήνα από τους Αμερικανούς…
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη για την Αθήνα και το ενδιαφέρον των Αμερικανών να την επισκεφτούν έγινε από την Menlo Consulting Group, με τίτλο «European City Study».
Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, η Αθήνα βρίσκεται στη 5η θέση στην κατάταξη με τις 31 ευρωπαϊκές πόλεις που περιλαμβάνει η έρευνα ως προς το ενδιαφέρον των Αμερικανών ταξιδιωτών να την επισκεφτούν (σε δείγμα ατόμων που έχουν ταξιδέψει τουλάχιστον 1 φορά στο εξωτερικό τα τελευταία 3 χρόνια). Στην 1η θέση βρίσκεται το Λονδίνο, στη 2η η Ρώμη, στην 3η το Παρίσι και στην 4η η Βενετία. Για τους Αμερικανούς όμως που ταξιδεύουν συχνά στην Ευρώπη (επισκέφτηκαν την Ευρώπη 6 ή περισσότερες φορές στα τελευταία 10 χρόνια) η Αθήνα κατατάσσεται στην 9η θέση.

Η συνολική αμερικανική αγορά για ταξίδια σε ευρωπαϊκές πόλεις –η οποία αναφέρεται ως «Ταξιδιώτες ευρωπαϊκών πόλεων»- υπολογίζεται σε 10 εκατ. ενήλικες, δηλαδή σε 21,4% του συνόλου των Αμερικανών ταξιδιωτών αναψυχής στο εξωτερικό. Οι «Ταξιδιώτες ευρωπαϊκών πόλεων» έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό για αναψυχή για 5 ή περισσότερες διανυκτερεύσεις τα τελευταία 3 χρόνια, είναι πιο πιθανό να επισκεφτούν μόνο μεγάλες πόλεις ή κυρίως μεγάλες πόλεις κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ευρώπη, ενδιαφέρονται να επισκεφτούν τουλάχιστον μια από τις 31 πόλεις της έρευνας και σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη τα επόμενα 2 χρόνια. Για τους «Ταξιδιώτες ευρωπαϊκών πόλεων» η Αθήνα κατατάσσεται στην 5η θέση των ευρωπαϊκών πόλεων που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν.

Στην αντίληψη των «Ταξιδιωτών ευρωπαϊκών πόλεων», η Αθήνα έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη Ρώμη, τη Βενετία και το Μόντε Κάρλο λόγω της γεωγραφικής θέσης και σχετικής εγγύτητάς τους.

Όσον αφορά στις δραστηριότητες που προτιμούν οι «Ταξιδιώτες ευρωπαϊκών πόλεων» όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, οι επισκέψεις σε αρχαία ερείπια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας τους και ακολουθούν οι επισκέψεις σε κάστρα και οχυρά, οι επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί κ.ά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου