Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Εκδήλωση του ΞΕΕ στη Ρόδο για την κατάταξη των καταλυμάτων


Θερμή ανταπόκριση βρήκε χθες από παράγοντες και επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί της Ρόδου η πρόσκληση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την παρουσίαση της νέας διαδικασίας κατάταξης των ελληνικών τουριστικών καταλυμάτων. 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Rodos Park» και σ’ αυτήν συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και τομεάρχης τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας, ο γενικός γραμματέας απόδημου ελληνισμού κ. Μ. Κόκκινος, η αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Μ. Χατζηλαζάρου, ο αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης κ. Γ. Κακούλης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και η πολιτευτής κ. Μίκα Ιατρίδη. 
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης στην ομιλία του, στην πρώτη περιφερειακή ενημερωτική συνάντηση μελών του επιμελητηρίου για την κατάταξη των Ελληνικών καταλυμάτων επεσήμανε εισαγωγικά ότι το έτος 2015 ήταν τελικώς μια καλή τουριστική χρονιά , με πολλά σκαμπανεβάσματα μεν, αλλά αίσιο τέλος δε.
Τόνισε ότι είναι ευτυχής η συγκυρία πως η υπουργός και ο ΓΓ τουρισμού παρέμειναν οι ίδιοι αλλά διευκρίνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος δυστυχώς επιδεινώνονται. «Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, σε όλα τα επίπεδα, τόσο τοπικά όσο και εθνικά, επιβαρύνει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. 
Η απορρόφηση της αύξησης από τις επιχειρήσεις μοιάζει πολύ δύσκολη, όπως εξίσου δύσκολη είναι και η μετακύληση της στην κατανάλωση» επεσήμανε, προσθέτοντας παραπέρα ότι η υψηλή εποχικότητα της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος, εξακολουθητικά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού τουρισμού.
 «Ένα πρόβλημα για το οποίο διαχρονικά συζητούμε και προβληματιζόμαστε, όλοι αναγνωρίζουμε, αλλά επιμένουμε να περιμένουμε την όποια λύση από άλλους. Tο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος δια του ινστιτούτου του, του ΙΤΕΠ, μελέτησε το πρόβλημα, την διεθνή εμπειρία και πρακτική και κατέληξε, ότι οποιαδήποτε λύση προϋποθέτει μια κοινωνική πρωτοβουλία και συμφωνία, βασικά σε τοπικό επίπεδο. Λύσεις από οποιαδήποτε άλλη βάση εκκίνησης δεν αναμένονται να είναι αποτελεσματικές». 
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο μεγαλύτερο και ίσως το πλέον υποτιμημένο, όπως τόνισε, τόσο από τους επαγγελματίες όσο και από την ίδια την πολιτεία, πρόβλημα «της οικονομίας του διαμοιρασμού, δηλαδή της παράνομης ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών ως τουριστικών καταλυμάτων και του αθέμιτου ανταγωνισμού, που προκαλούν στον νόμιμα λειτουργούντα και αδειοδοτημένο τομέα της τουριστικής οικονομίας, λόγω της μη υποχρέωσης τήρησης οποιουδήποτε κανόνα ασφαλείας σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία αλλά και της συστηματικής φοροδιαφυγής τους. 
Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η διεθνής εταιρεία Grant Thornton για λογαριασμό του ΞΕΕ η οποία έδειξε ότι η οικονομία του διαμοιρασμού, το 2014, «φιλοξένησε» τουλάχιστον 20 εκατομ. διανυκτερεύσεις, «σπατάλησε» 15 χιλιάδες νόμιμες θέσεις εργασίας και απορροφώντας 1,5 δις τουριστικά έσοδα «παρήγαγε» 400 εκατομ. ευρώ φοροδιαφυγή. Εκτίμησε μάλιστα ότι το 2015 τα νούμερα αυτά θα είναι αυξημένα κατά 30-50% και το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι ίδια με αυτά της νόμιμης δραστηριότητας καθόσον η τελευταία θα έχει εν των μεταξύ συρρικνωθεί. «Ιδιοκτήτες πολυκατοικιών, συγκροτημάτων κατοικιών, αλλοδαποί ιδιοκτήτες κατοικιών, ενοικιάζουν τις ιδιοκτησίες τους έχοντας «στοιχηθεί» πίσω από την οικονομία του διαμοιρασμού και με την βοήθεια των διεθνών διαδικτυακών εταιρειών, προσπορίζονται, αφορολόγητα, τουριστικά έσοδα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων , τόσο σε βάρος της εθνικής οικονομίας και των δημοσίων εσόδων όσο και σε βάρος του νόμιμου τομέα τον οποίον αθέμιτα ανταγωνίζονται», τόνισε. 
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ ξεκαθάρισε ότι η βασική γραμμή άμυνας του νόμιμου τομέα είναι αφενός η πίεση στην πολιτεία να θεσπίσει κανόνες και να ελέγξει και φορολογήσει, ανάλογα με τον νόμιμο τομέα, την δραστηριότητα αυτή και αφετέρου οι ίδιοι οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, να κάνουν διακριτό το πλεονέκτημα ποιότητος του προϊόντος τους. 
«Προς αυτή την κατεύθυνση, την ανάδειξη της ποιότητας, κινείται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος με την νέα διαδικασία κατάταξης που ξεκίνησε φέτος» επεσήμανε ο κ. Τσακίρης, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης των καλών διεθνών πρακτικών και εμπειρίας καθώς και εξαντλητικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 
«Με στόχο την διενέργεια των ελέγχων με ενιαίο τρόπο για όλους, στην βάση ενός υψηλότατης αξιοπιστίας προτύπου πιστοποίησης του iso17065, μέσα από ενιαίες διαδικασίες, ηλεκτρονικά διεκπεραιωμένες, με σημαντικές δικλείδες ελέγχου των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, με πληθώρα επιβεβαιωτικών ελέγχων αλλά και εκμετάλλευση των διαδικτυακών σχολίων των πελατών ως βασικού κριτηρίου επικινδυνότητας για τους επανελέγχους, φιλοδοξούμε να επιτύχουμε μια ολιστική αναβάθμιση του ελληνικού καταλυματικού προϊόντος, προς όφελος της πλεονεκτικής συγκρισιμότητας του αλλά και της διεθνούς αναγνωσιμότητας του. Εμείς οι ξενοδόχοι γνωρίζουμε καλά ότι η μόνη επένδυση με διασφαλισμένη απόδοση είναι η επένδυση στην ποιότητα» τόνισε, προσθέτοντας, ότι σ’ αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο θα παίξει και η αντιμετώπιση της νέας διαδικασίας εκ μέρους των ελεγκτικών εταιρειών. «Χρειάζεται και αυτές να δεσμευτούν σε αυτή την προσπάθεια και να πιστέψουν στην διαχρονικότητα του εγχειρήματος και όχι σε τυχόν ευκαιριακή αντιμετώπιση του». 
Η αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, απηύθυνε εν συνεχεία έναν σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, επικεντρώνοντας κυρίως στο γεγονός ότι νέα διαδικασία εξυπηρετεί τη διαφάνεια και την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο πρόεδρος της ΕΞΡ και μέλος της διοίκησης του ΞΕΕ κ. Αντώνης Καμπουράκης κατέστησε σαφές ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για επιμόρφωση του κλάδου ενώ τόνισε ότι αποτελεί τιμή για το νησί ότι η πρώτη εκδήλωση του επιμελητηρίου πραγματοποιείται στη Ρόδο. Ο κ. Καμπουράκης επεσήμανε ότι υφίσταται κίνδυνος να επικρατήσει αδράνεια στον κλάδο εξαιτίας των καλών στατιστικών στοιχείων στις αφίξεις των τουριστών. 
«Είναι λάθος το επιχείρημα ότι ο τουρισμός πάει μόνος του» τόνισε ο κ. Καμπουράκης, επισημαίνοντας ότι η νέα τουριστική χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας του ανταγωνισμού, της κρίσης στην οικονομία, του προσφυγικού προβλήματος, των νέων φόρων και κυρίως των συντελεστών του ΦΠΑ. Ζήτησε στήριξη του τουριστικού μας προϊόντος και κυρίως την εξεύρεση ισοδύναμων από την κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην μάχη της ανταγωνιστικότητας. Εξήρε εξάλλου το έργο του κ. Τσακίρη στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο κάνοντας λόγο για εμπνευσμένη ηγεσία με διορατικότητα. Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια και ο διευθυντής της περιφέρειας νήσων της Eurobank κ Ν. Παπαδημητρίου εκ των χορηγών της εκδήλωσης. 
Ακολούθησε η παρουσίαση της διαδικασίας κατάταξης των ξενοδοχείων και του νομικού πλαισίου που ισχύει από την διευθύντρια του ΞΕΕ κ. Αγνή Χριστίδου και τον εντεταλμένο του επιμελητηρίου κ. Χρήστο Ανδρουτσάκη. 
Σύμφωνα με το Νόμο 4276/2014 (ΦΕΚ Α 155/30-07-2014) απλουστεύεται σημαντικά η διαδικασία λειτουργίας και κατάταξης των τουριστικών επιχειρήσεων και υποδομών, καθώς και των ειδικών μορφών τουρισμού. Αρμόδιος Φορέας για την έκδοση των Πιστοποιητικών Κατάταξης Ξενοδοχείων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών αντίστοιχα, ορίστηκε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ). Τα Πιστοποιητικά Κατάταξης εκδίδονται από το ΞΕΕ βάσει Τεχνικής έκθεσης που συντάσσεται από Φορείς Διαπιστευμένους από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για την διενέργεια Ελέγχων και Επιθεωρήσεων για την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών σε συμμόρφωση με το Διεθνές Πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17065. 
Το ΞΕΕ υποχρεούται να διατηρεί αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του και να γνωστοποιεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο σε κάθε ενδιαφερόμενο επικαιροποιημένο κατάλογο όλων των διαπιστευμένων φορέων. 
Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου