Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

«Εχθρική» η Ελλάδα για τις παραγωγές ταινιών


Ο Aνδρέας Τσιλιφώνης, Πρόεδρος της Pact, αναλύει τις δυσκολίες που υπάρχουν για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και τονίζει την ανάγκη για προσέλκυση ξένων παραγωγών, σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του advertising.gr.
Η Παραγωγή Οπτικοακουστικών Έργων είναι ένας από τους 10 περισσότερο αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας παγκοσμίως. 
Πολλές χώρες έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό πακέτο κινήτρων, ώστε να προσελκύσουν παραγωγές στην περιοχή τους. 
Μάλιστα ο ανταγωνισμός αυτός έχει εξελιχθεί πλέον και ανάμεσα σε πόλεις της ίδιας χώρας, έτσι ώστε να λειτουργούν σήμερα παγκοσμίως 611 Film Commissions.
Τον περασμένο μήνα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πλέον όλες οι ταινίες που θα γυρίζονται εκεί θα έχουν επιστροφή 25% επί όλου του ποσού που ξοδεύουν στη χώρα, ΧΩΡΙΣ περιορισμό Budget (μέχρι πέρυσι η Μεγάλη Βρετανία επέστρεφε το 25% επί των εξόδων μέχρι budget ύψους 10.000.000 λιρών). 
Σήμερα προσκαλεί παραγωγές των 100 εκατ. και πάνω, επιστρέφοντας 25%! Μάλιστα, η βασίλισσα Ελισάβετ πήγε στο γύρισμα του “Game of Thrones” για να τιμήσει (και να διαφημίσει) την παραγωγή, που προτίμησε τη χώρα της από την άκρως ανταγωνιστική Νέα Ζηλανδία. Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας προώθησε προσωπικά τα γυρίσματα του “Hobbit” στη χώρα του. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, για κάθε 1 εκατ. που ξοδεύεται στη χώρα μας, το δημόσιο λαμβάνει περίπου 41%, ως άμεσους και έμμεσους φόρους, εισφορές, παράβολα, άδειες κ.λπ. 
Οι Έλληνες παραγωγοί ζητάμε να θεσμοθετηθεί μια επιστροφή 25% στα έξοδα που κάνει μια παραγωγή στην Ελλάδα, φυσικά μετά από σχετικούς ελέγχους από εταιρείες ορκωτών λογιστών κ.λπ. Δυστυχώς, ούτε ο ΦΠΑ δεν επιστρέφεται εντός εύλογου διαστήματος. 
Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις film friendly χώρες. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, (άδειες γυρίσματος, γραφειοκρατία, κ.λπ.), είναι και απολύτως «εχθρική». Πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα. 
Η blockbuster παραγωγή Jason Bourne γυρίζει πλάνα της Αθήνας στην Τενερίφη. Mini σειρά για τη ζωή του Ωνάση, που εκτυλίσσεται σε ελληνικά νησιά, γυρίστηκε στην Κροατία. Οι υπεύθυνοι παραγωγής για την κινηματογραφική ταινία «Ηρακλής» δεν κατάφεραν να συναντήσουν κανέναν «αρμόδιο» στην Αθήνα και ξόδεψαν 50 περίπου εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία. 
Η χώρα μας έχει σημαντικά αντικειμενικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν να την καθιερώσουν ως μια αξιόπιστη ανταγωνιστική επιλογή για τα γυρίσματα οπτικοακουστικών έργων. 
Η επίτευξη του παραπάνω στόχου θα έχει σαν αποτέλεσμα άμεσα έσοδα από την προσέλκυση ξένων παραγωγών, έμμεσα έσοδα από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, παράλληλα με τη διεθνή τουριστική προβολή της Ελλάδας με ένα μέσο που είναι πιο δυνατό από οποιαδήποτε διαφημιστική επικοινωνία, καθώς και την ανάπτυξη της εγχώριας κινηματογραφίας, προσφέροντας θέσεις εργασίας και τεχνογνωσία. 
* Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο είναι απο την blockbuster παραγωγή Jason Bourne που γυρίζει πλάνα της Αθήνας στην Τενερίφη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου