Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Επαναλειτουργεί ο παραδοσιακός μύλος του Αγίου Γερμανού

 

- Mε πρωτοβουλία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών 


Ξεκινάει τη λειτουργία του, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξής του, ο παραδοσιακός μύλος του Αγίου Γερμανού, στις Πρέσπες. Ο μύλος αναστηλώθηκε με πρωτοβουλία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. 
Οι εργασίες αποκατάστασης του παραδοσιακού μύλου, που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2013 και ολοκληρώθηκαν το φετινό καλοκαίρι, έγιναν με στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με τέτοιο τρόπο που να προβάλλεται παράλληλα το μοναδικό περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών… 

Ο μύλος, που επισκευάστηκε για πρώτη φορά το 2001 με την υποστήριξη του Ιδρύματος MAVA και τη φροντίδα της ΕΠΠ, είναι ένα ισόγειο πέτρινο κτίσμα με ξύλινη οροφή, που κτίστηκε το 1930 και αποτελούσε συγκρότημα τριών χρήσεων: του νερόμυλου (για το άλεσμα των σιτηρών), της νεροτριβής (για το πλύσιμο των υφασμάτων) και του μαντανιού (για το φούσκωμα και «πήξιμο» των υφαντών). Ο νερόμυλος εγκαταλείφθηκε μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. 
Το έργο είχε ως στόχο, αφενός την πλήρη επαναλειτουργία του παραδοσιακού μύλου με τους τρεις μηχανισμούς του και αφετέρου τη δημιουργία ενός επισκέψιμου χώρου, όπου οι επισκέπτες θα δέχονται πληροφορίες για την ιστορία και τη χρήση του και παράλληλα θα μπορούν να περιηγηθούν και να παρατηρήσουν το «σύστημα» του νερού που δίνει ζωή στον μύλο, ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο που αυτός συνδέεται με το ιδιαίτερο και προστατευόμενο οικοσύστημα του υδροδότη ποταμού του Αγίου Γερμανού. 
Σημειώνεται ότι, στον Άγιο Γερμανό λειτουργούσαν 9 υδρόμυλοι (εκ των οποίων και ένα πριονιστήριο) κατά μήκος της παραποτάμιας ζώνης. Οι υδρόμυλοι εγκαταλείφθηκαν και ερήμωσαν μετά τη δεκαετία του 1960, όταν και η καλλιέργεια των σιτηρών μειώθηκε αισθητά. Σήμερα, από τους περισσότερους μύλους του Αγίου Γερμανού διασώζονται μόνο ερείπια που καλύπτονται από πυκνή βλάστηση, ενώ μύλοι υπάρχουν και στα χωριά Λαιμός και Καλλιθέα της περιοχής των Πρεσπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου