Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των τουριστικών μισθώσεων...


...βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τους θεσμούς. 

- Στόχος να δοθεί παράταση μέχρι τον Οκτώβρη 
- Προσπάθειες και για απάλειψη της προτεινόμενης διαγραφής της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα του ΕΟΤ. 

Όπως είδατε αναρτήσαμε τα προαπαιτούμενα για το τρίτο μνημόνιο, χωρίς να σταθούμε και να σχολιάσουμε ιδιαίτερα το θέμα της απελευθέρωσης των τουριστικών μισθώσεων. 
Ο λόγος ήταν πως γνωρίζαμε ότι γίνονται εντατικές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, ώστε η ρύθμιση αυτή να πάρει παράταση μέχρι τον Οκτώβρη. 
Παράλληλα, προσπαθούμε να ενημερώνουμε για τα δρώμενα στον Τουρισμό, χωρίς κραυγές εντυπωσιασμού. 
Η ελληνική πλευρά διά της Έλενας Κουντουρά και του Γιώργου Σταθάκη, ζητούν την παράταση αυτή, ώστε να βρεθεί νομική φόρμουλα και να διαχωρίζονται η άσκηση τουριστικής δραστηριότητας (σήμα λειτουργίας, έναρξη επιτηδεύματος, καταβολή ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών, κλπ), από τις απλές αστικές μισθώσεις, που υπόκεινται μόνο σε φόρο εισοδήματος. 
Ασφαλείς εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι είναι δυνατός νομοτεχνικά ο διαχωρισμός, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη νόμιμη τουριστική δραστηριότητα.
Στο ίδιο πλαίσιο, και όπως σας έχουμε αποκαλύψει πριν μερικούς μήνες, εντάσσεται και η λειτουργία διυπουργικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, Τουρισμού και Δημόσιας Τάξης για το θέμα των μισθώσεων της  airbnb, και η οποία θα λειτουργήσει εντατικά από τα τέλη Αυγούστου.
Παράλληλα,καταβάλλεται προσπάθεια να μην καταργηθεί, όπως προβλέπεται, η απαλλαγή του ΕΟΤ από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά του.
Θα τα παρακολουθήσουμε και θα επανέλθουμε...
Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρει η ελληνική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου