Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Προς επίλυση (;) κάποιων θεμάτων για διευκόλυνση εισαγωγών με τη νέα ΠΝΠ


Νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναμένεται σήμερα ή αύριο από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά και να ξεφύγει σε ένα βαθμό, από την «ασφυξία» που της έχουν δημιουργήσει τα capital controls.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπονται 100.000 ευρώ την ημέρα για εισαγωγές ανά επιχείρηση και θα δίνεται προτεραιότητα στις πρώτες ύλες, ενώ αυξάνεται στα 5 εκατ. ευρώ το ημερήσιο όριο που μπορούν οι τράπεζες να πραγματοποιούν πληρωμές.
Βέβαια τα όρια αυτά είναι πολύ χαμηλά και θα δημιουργηθούν μεγάλη πίεση και ατελείωτες "ουρές" στις τράπεζες για εμβάσματα.
Σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με τη συμμετοχή των υπουργών Σταθάκη και Μάρδα, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και εκπροσώπων της αγοράς (Φέσσας, Μίχαλος, Κορκίδης, Βερνίκος,  Καββαθάς), συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες και εκφράστηκε η αισιοδοξία των παρισταμένων.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τις τράπεζες προκειμένου να λυθούν τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. 
«Τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά, τις επόμενες δέκα ημέρες θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, και συνέχισε: "Είμαστε από πλευράς εγκρίσεων πολύ κοντά στις μηνιαίες εισαγωγές προ κρίσης, πριν δηλαδή από τα capital controls. Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε όσο μπορούμε, αποκεντρώνουμε στις τράπεζες το 70% των αποφάσεων, καθώς το όριο των 50.000 έγινε 100.000 ευρώ. Προσπαθούμε να φθάσουμε σε πλήρη ομαλοποίηση των εισαγωγών στη χώρα, άρα να εκτρέψουμε οποιονδήποτε αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία από τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων και είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο. 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ανέφερε ότι η εικόνα της αγοράς είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και ότι πολλά από τα προβλήματα που θέτουν οι επιχειρηματικοί φορείς, έχουν ήδη λυθεί ενώ ανήγγειλε την έκδοση, σήμερα, Υπουργικής Απόφασης για πρακτικά ζητήματα λειτουργίας των τραπεζών. Είπε ακόμη ότι για το θέμα των επιταγών υπάρχει εισήγηση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών που συζητείται προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των επιταγών. 
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε ότι αν αυτά που συμφωνήθηκαν τηρηθούν, θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του εισαγωγικού εμπορίου. Ο ίδιος ανέφερε ότι το κλείσιμο των τραπεζών επί τρεις εβδομάδες έχει στοιχίσει στην αγορά 3 δισ. ευρώ. «Ευελπιστώ όμως", πρόσθεσε, "ότι θα κινήσουμε τις διαδικασίες ώστε μετά τις θερινές άδειες του Αυγούστου να μη θρηνήσουμε περισσότερα λουκέτα». 
«Το ταχύτερο που θα επιστρέψει στην κανονική ροή η οικονομία, οι επιχειρήσεις θα σταθούν στα πόδια τους και οι εργαζόμενοι δεν θα ανησυχούν για τις δουλειές τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας. «Ήταν πολύ καθησυχαστικές οι δηλώσεις του υπουργού και του διοικητή της ΤτΕ, ο ELA θα αυξηθεί και το ύψος των επιτρεπόμενων εισαγωγών αυξάνεται. Η ελληνική οικονομία εισάγει αγαθά αξίας περίπου 40 δισ. το χρόνο, οπότε χρειαζόμαστε περίπου 150 εκατ. την ημέρα για εισαγωγές, ποσό που λόγω των capital controls έχει πέσει πολύ χαμηλότερα.». 
«Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων διακίνησης κεφαλαίων, καθώς φτάνουμε στο μέσο όρο των μηνιαίων αναγκών» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα θα φανούν την επόμενη εβδομάδα. 
«Η αγορά αρχίζει να ομαλοποιείται, καλούμε όλους να συμβάλουν γιατί από εμάς όλους εξαρτάται η πιο γρήγορη άρση όποιων περιορισμών υπάρχουν» τόνισε ο γεν. γραμματέας του ΣΕΤΕ κ. Γιώργος Βερνίκος. «Είναι θετικό, πρόσθεσε, ότι ο διοικητής της ΤτΕ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα bail in και πιστεύω ότι όλο και περισσότερο θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα». «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθεί η τραπεζική λειτουργία, πρέπει να δούμε τα προβλήματα των πολύ μικρών επιχειρήσεων, τι γίνεται με τις επιταγές που ήταν ένας άτυπος δανεισμός μεταξύ των επιχειρήσεων. 
Να προσέξουμε να μη χαθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Δήλωση Μίχαλου
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα προβλήματα των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους εξαιτίας των capital controls, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς, η εικόνα των πολιτικών μας εξακολουθεί να είναι αποκαρδιωτική και καταστροφική για την οικονομία. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αντί να ανταλλάσουν άσφαιρα πυρά και καταγγελίες για ζητήματα ήσσονος σημασίας, θα πρέπει να ομονοήσουν και να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα. Η οικονομία πεθαίνει. Πριν ξεψυχήσει, λοιπόν, πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις για την ουσιαστική επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Οι επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να κάνουν στάση εργασιών γιατί οι τράπεζες συνεχίζουν στην πράξη την αργία τους. Επιταγές και εμβάσματα στο εξωτερικό είναι ανέκδοτο. Σήμερα κιόλας πρέπει να βρεθούν τεχνικές λύσεις για να ξαναρχίσουν οι συναλλαγές που έχουν περιοριστεί μόλις στα 14,8 εκατ. ευρώ ημερησίως για όλο το τραπεζικό σύστημα, όταν οι ανάγκες ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου